• destek verilmesi gereken kampanya. bir motorcu olarak en çok korktuğum şey bariyerdir. örnek videoyu bırakıyorum buraya. ~~~
    edit: otoyol alt hız sınırında gidilse dahi bariyerlerin tehlikeli olduğunu anlamayan bir grup mahlukat gelip motorcu düşmanlığı yapmış. birisi ölsün diyor. yazık günah diyecek lafım yok insanlıktan nasibini almamışlar.
  • asfaltların kötülüğünden insan gibi giderken bile düşebiliyoruz zaman zaman. asfaltların tamamı düzeltilmesi çok zor lakin şehir içi ve virajı yollarda kesinlikle bu ek yapılarak binlerce hayat kurtarılabilinir.

    edit: arkadaşlar ben bir chopper sürücüsüyüm normal araba gibi gidiyorum ve hiçbir trafik magandalığından da haz etmem lakin bunları yapıyorlar diye insanların ölmesini istediğinizin farkında mısınız bilmiyorum. bu isteğiniz bir gün çoluğunuzun, çocuğunuzun başına gelme ihtimalini unutuyorsunuz.
  • acilin ulastirmaci geldi.

    son derece hakli bir istektir. videoda goruldugu gibi olan bariyer dizaynlarinin motorcu olumlerini azalttigi yapilan testlerle kanitlanmistir. yalniz ben ulastirma planlamacilari az bucuk tanimissam politik bir baski olmadigi surece yapilmayacaktir. ulastirma planlamasinda gunumuzde kullanilan temel karar alma metodu fayda ve maliyeti karsilastirmaktir. bu ornege bakacak olursak:

    maliyet: bariyer aplikasyonu, kaza olmasi durumunda olusacak hasarin tamiri, kazalarla alakali diger maliyetler

    fayda: daha az motorcunun hayatini kaybetmesi.

    projenin planlanmis omru boyunca olusacak kaza sayisi tahmin edilir. kacinin olumlu olacagi kacinin maddi hasarli olacagi tahmin edilir. sonta bu fayda ve zararlarin hepsi dolar veya tl cinsinden olarak hesaplanir ve ikisi karsilastirilir. insan hayatini nasil dolar cinsinden hesapliyorlar derseniz genelde su sekilde yapiliyor:

    hayatin maliyeti: (yasam beklentisi-olenin yasi)*kisi basina dusen milli gelir.

    ornek olarak diyelim ki bir yolda senede bariyer kaynakli bes motorcu olumu oluyor. diyelim ki bariyer duzeltilince tahmin edilen motorcu olumu ikiye inicek. bu iki kisinin yukaridaki formulle faydasi hesaplanip maliyetle karsilastiriliyor. kisaca eger bariyer olumlu kazalari yeterince azaltmiyorsa veya maliyeti karsilayacak kadar motorcu kazasi olmuyorsa o bariyer yapilmiyor.

    cok basite indirgeyerek anlattim ama kaba hatlariya bu sekilde isliyor karar alma surecleri.

    son olarak bu benim kisisel gorusum degil. bana kalirsa bir motorcu kazasi bile orada motorcular icin guveli bariyer yapilmasi icin yeterli. ama devlet isleri oyle yurumuyor ne yazikki.
  • mevzu bahis bariyerler, normalde küçük sıyrıklarla atlatılabilecek kazaları bile ölümlü kazaya çevirebiliyor.

    desteklenmesi gereken kampanyadır.

    edit budut: bariyer yerine kariyer yazmisim, uyaran arkadasa tesekkurler selale
  • trafikte ne tır ne kamyon gözümü korkutur. sinek gibi vızıldayarak bir anda sağımdan solumdan geçen motorlar müstesna.
    arkadaşlar; taşıt davranışı görmek istiyorsanız taşıt gibi davranın. motor kullanmak demek akla hayale gelmeyen yerlerden geçip herkesin sizi farketmesini ummak olmamalı. sen taşıt gibi davran ben senin şeridini ihlal etmem zaten.
    ayrıca “desteklediğim kampanya”.
  • destekleyemediğim kampanya. yani tam destekleyecektim ki yukarıdaki entryleri okudum, meğer kurallara uyarak edebimle motoru kullanıyor olmama rağmen çok kötü kullananlar çoğunlukta olduğundan onlarla birlikte ölmem gerekiyormuş. halbuki ben de nefret ediyordum o şekilde kullanıp kendisinin ve çevresinin malına ve canına kast edenlerden ama ne yapayım, gidip bariyerde kendimi dilimleyeyim bari.
  • haklı slogan.
    bu gibi bariyerler ile en basit kazalarda bile büyük ölüm riski ile karşı karşıyayız.
    motosiklet kullanıcıları olarak giyotin bariyerlerin kaldırılmasını istiyoruz.
  • edit: olayın akıbetiyle ilgili 10 aralık pazartesi günü 5 kişilik heyet ankara'ya cumhurbaşkanlığı külliyesine davet edildi. bir hashtag ile ne olacak demeyin, çok şey oluyor.

    edit 2: cumhurbaşkanı baş danışmanı gülşen orhan, gençlik ve spor bakanı yardımcısı hamza yerlikaya, eski bakan kürşad tüzmen ile görüşüldü. olumlu sonuçlar alındı. pilot bölgerdeki çalışmalar başladı

    türkiye motosiklet platformu başkanı zafer fatih özsoy'un farkındalık yaratmaya çalıştığı duyurusuna #katilbariyeristemiyoruz hashtagi ile biz de destek verelim.

    “7 yıldır bariyerlerin değiştirilmesi için mücadele ediyoruz. avrupa’daki gibi insan yaşamına saygılı bariyer sisteminin getirilmesi için eylemler yaptık, yetkililere dilekçeler verdik. ‘ölüyoruz, bu bariyerler katilimiz oluyor’ dedik. yıllardır görüşmediğimiz yetkili, çalmadığımız kapı, şikâyet etmediğimiz birim kalmadı. hep maliyetlerden konuşuldu. bir insan hayatı kaç para eder? bu ölümlerde yetkililerinde vebali var. katil bariyerler yüzlerce insanın canını aldı. görevinizi yapın, canlar soğuk bariyerlerde son nefesini vermesin”

    ilgili video
    ilgili haber
  • bir motosikletli apaçilik yapıyor diye ölmeyi haketmiyor arkadaşlar. bu apaçiliklerin cezası olmalı ve ödetilmelidir o başka konu. saçma bir sebepten ölmek istemiyoruz tek mesele bu. ekipmanlar sayesinde burnunun bile kanamayacağı bir kazada bu bariyerler sebebiyle ölümle sonuçlanabiliyor. düşünürken bunu düşünün.
  • daha ne kadar insanın ölmesi gerekiyor bilmiyorum ama yine bi can almış olan bariyerlerdir. üstellik bu defa yolda biriken yağmur suyu yüzünden dengesini kaybeden bi motokuryenin canına mal olmuş.
    demek ki sadece kötü sürüşle ilgili değil bu kazalar, acilen o bariyerlerin altının kapatılması gerekli.
    anlamayan arkadaşlar için söylim, bu normal bi yaralanma şekli değil, motosikletten düşüp de o bariyerlerin alt tarafına 50kmh üzeri hızla vurmanız demek bi bıçağın üstüne atılan salam gibi kesilmeniz demektir. motosiklet sürücülerinden alınan vergiler ile tamamen arabalar için yapılmış yollar, bariyer altına eklenecek bi plaka ile motosikletçi dostu olabilir ve ölümler de büyük oranda azalır. bu konun gündemde tutulması ve kamuoyu oluşturulması için herkes elinden geleni yapmalı.
hesabın var mı? giriş yap