• güçsüz ve ezik osmanoğullarının devrilip de yerine taşaklı ve dinamik kavalalıların gelmesini engellemek için yabancı ülkelerin osmanoğullarına destek attıkları olay.
  • osmanlı'nın şebek gibi oynatıldığı olaydır.

    mehmet ali paşa bir gün bakıyor ki, osmanlı kendi ölçeklerinden çok daha düşük. bir ortadoğu birliği kurmayı planladığı için suriye'yi elinin altında tutması gerekiyordu. ''oğlum git hallet şu işi'' dedikten sonra ip koptu.

    bizim ibo ilerledikçe osmanlı asker yolluyor, madara olup geri istanbul'a dönüyor.

    ibo ilerledikçe osmanlı din adamlarını yolluyor, adamlar ibo'ya hayran kalıp istanbul'a dönüyor.

    ibo ilerledikçe ilerliyor, ver elini adana, ver elini konya derken orduları kütahya'ya giriyor. ibo diyor ki ''artık alınan tüm memleketler bize aittir.''

    osmanlı sirk maymunu gibi olmuş artık. ibo durmadan tokatlamış bunları. osmanlı ağlaya sızlaya ingiltere ve fransa'dan yardım istiyor, yardım gelmiyor. rusya bakıyor ki osmanlı epey perişan, olaya el atıyor. işte o hünkar iskelesi anlaşması o şekilde imzalanıyor. sonra ingiltere de arabuculu olunca mehmet ali'ye mısır'la birlikte suriye ve girit valilikleri bırakıldı, cidde ile adana'yı da ibo aldı.

    osmanlı durur mu? yolluyor yeni bir orduyu. ama tekrar şebek gibi geri dönüyorlar istanbul'a...

    kavalalı mehmet ali paşa gibi zeki bir adam, planlarının ufak kısmını uygulaması için oğlunu osmanlı üstüne salınca durum böyle oluyorsa, bizzat kendisi meydana çıkmış olsaydı şu anda kavalalı torunu olmakla övünen bir toplumumuz olurdu. fena da olmazdı. çünkü mehmet ali paşa modernizmi osmanlı'dan çok daha iyi uygulamış olan ileri görüşlü bir yöneticiydi.
  • osmanlı nefreti kavalalı mehmet ali paşayı bile övdürecek hale getirmiş.
    evet modernizmi çok iyi uygulamıştı. mısır'ı ingiltere'ye verdi.
    osmanlı'nın isyankar yeniçeri ocağını kaldırıp savunmasız kaldığı anda saldırarak devleti zor durumda bıraktı.
    vatan hainidir kendisi.
    kendisinin yol açtığı olaylar federasyonun ne kadar büyük felaketlere yol açacağının ispatıdır.
    allah(c.c.) ülkemizi bu tür hainlerden korusun.
  • bunun sebeplerinden birisi de osmanlı'dan bıkmış anadolu halkları kavalalı'yı kurtarıcı olarak görmüştü. kavalalı geçtiği her yerde gücüne güç katarak ilerliyordu, halk gel bizi kurtar diyordu.
  • mahmud yeniçerilerden bıkmış kaldırmış zor bela. asker yok devlette olanlar yeni yetme. osmanlı tarihinin en reformist padişahı halk tarafından gavur ilan edilmiş. bir yanda milliyetçi isyanlar ve devlet şamar oğlana dönmüş yoksa kavalalı çok da büyük bir asker falan değil. düşene birde o vurmuş
hesabın var mı? giriş yap