• malzemeler:
    - tırnak makası
    - havlu
    - ortamı iyice ısıtacak bişey (kalorifer, soba, fan)
    - 1 arkadaş
    - fotoğraf makinesi

    öncelikle biliniz ki kedi denen mahlukat ancak ve ancak gerçekten kirliyse ve hızlıca temizlenmesi gerekiyorsa yıkanmalıdır. kirden görünmez halde olan ortalama normallikte bir kedi 1 bilemedin 2 gün içinde kendini pırıl pırıl yapabilir. her halükarda sizin onu yıkamanızdan çok daha temiz olur.

    yıkanmanın, kedi hayatında belli bir kontörü vardır. her yıkama kedinin derisinin altındaki yağ tabakasını inceltir ve sağlığı için olumsuzdur. özellikle bebek kedilerde banyo sonrası üşütme problemi kedinin cennette soluğu almasıyla sonuçlanabilir.bu önemli bilginin ardından almanız gereken tek önemli tedbir kedinin tırnaklarını itinayla kesmektir.

    tek başınıza kedi yıkamaya kalkmayın, hem size hem minik kediciğe yazık. bir arkadaştan yardım isteyin böylece yaraları eşit şekilde paylaşmış olursunuz.

    kedilerin suyla problemi gerçekte yoktur ancak kurbanlık koyun gibi karga tulumba suyun altına sokulup uygun olmayan bir su sıcaklığında dan dun yıkanan bir kedinin yaptığınızdan memnun olmasını bekleyemezsiniz. kedinizin ruh halini yüksek tutun, sinirli ya da rahatsız edici olmayan, güven veren sakin bir sesle, duymaya alışık olduğu kelimeleri ve sıkça da adını söyleyin. siz gergin olursanız o da gergin olur. su sıcaklığı soğuğa yakın ılık olmalıdır, kendi yıkandığınız sıcaklık kediye fazladır ama soğuk olmaması da önemlidir. bir kişi kedinin ensesini ve patilerini tutarken diğeri sabunlama, çitileme ve durulama işlerini yapmalıdır. kediyi tutma işini üstlenen kişi tercihen bu işte deneyimli ve gözüpek biri olmalıdır. durulama işlemini sakın baştan savma yapmayın. küçüğün tüyleri arasında kalan sabun artıkları, yalanan kedinizin zehirlenmesine yol açabilir. eğer bebek kediyse mümkün mertebe yıkamayın, hadi yıkadıysanız banyo sonrası ısıtma işlemini ciddiye alın.

    ıslak bir kedi dünyada görebileceğiniz en komik şeylerden biridir bu yüzden ısıtma işlemine geçmeden hemen önce hızlıca kedinizin sırılsıklam halinin fotoğraflarını çekin. bu aşamada ışık hızında davranın yoksa ıslak kedi fotoğraflıcam derken zatürre olmuş bir kediniz olur.

    ısıtmak için fön makinesi kullanmaya kalkmayın, kediler bu aletin sesinden öyle bir korkuyor ki sizi doğduğunuza pişman edebilir. fön makinesi yerine havluyla hızlı hızlı suyunu almak ve sıcak bir ortama oturtmak tercih edilmelidir. kediniz kendisini yalamak suretiyle kurutmaya başlayınca fiti fiti diye yavaşça tarayabilirsiniz.

    dikkat!!: kedilere parfüm sıkmayın. kedi size güzel kokmak zorunda değildir, dahası sizin güzel bulduğunuz kokulardan kediler iğrenir. parfüm sıkılmış bir kedinin başka kedilerle sosyalleşmesini ve kendini kabul ettirebilmesini beklerseniz daha çok beklersiniz. parfüm kokuları içinde gelen kediyi koklayan diğer kediler, bunun uzaydan gelmiş tanımlanamayan bir nesne olduğu sonucuna vararak biricik kedinizi dışlar, bunun sonucunda da elinizde kala kala depresyonun dibine vurmuş bir kedi kalır.
  • boka bulanmadigi surece kediyi yikamayin. sonra ayda bir yikamak zorunda kalirsiniz. ama kediniz boka bulandiysa, solo yikama soyledir:

    - don gomlek soyunun
    - suyu ilik degil sicak olacak sekilde acin, ama hayvani haslamayin ha!
    - kediyi yakalayin, birlikte kuvete girin.
    - arka ayaklarini bacaklariniz arasina sikistirin.
    - musluktan (dustan degil bak) akan suyu tercihan ellerinizle basina dogru akitin, hayvani hasirt diye suyun altina sokup panik atak gecirtmeyin.
    - bebe sampuani ile accik kopurtun, hafifce sever gibi yikayin.
    - durularken de hayvani gacirt diye muslugun altina sokmayin, ufak ufak elinizle... ama usutmeyecek kadar da bol bol...
    - islem tamamlandiktan sonra en buyuk havlunuzla sarin sarmalayin, o haliyle kucaklayin oturun. sizin isinizla da isinsin havluda.
    - titremeleri gecince, -her ne kadar sesinden urkse de- basini boynunu havludan iyice kurtarip ufaktan ve uzaktan fon makinesiyle ufleyin. yavas yavas komple cikarip fon makinesiyle kurutun.
    - bi sure sonra (orta boy tuy uzunlugu icin 30 dakika kadar) kedi firlayip gidecek, kendini bir kac saat yalayacaktir.
    - siz de artik giyinebilirsiniz.

    tebrikler hediye kol saati kazandiniz bu arada!
  • söz konusu bizim evse ve kediyi yıkayacak olan evin annesi ise, kedi "gel bakim buraya" komutu ile duşakabine girer. anne+kedi ikilisi kabin kapaklarını kapatır. kedi melul melul dışarıya bakar ama kaçış olmadığını bilir. bitse de gitsek bakışı ile çitilenmesi bitene kadar oturur. hiç bir şeye dikkat etmek falan gerekmez bu durumda.

    kediyi yıkayacak olan enchanter, kardeş falan gibi evin alt tabakasından/tebasındansa, kedinin ensesinden tutmak gerekir ki kaçmasın. mülayim hayvan canım. biliyor kıpırdadığı anda "aaanneeee!" sesi ile valide sultan gelecek ve fıçıdı fıçıdı çitileyecek.

    özet geçeyim lan, kedi yıkarken dikkat edilecek tek nokta kulaklarına su kaçırmamak.
  • kendi siyah renk kedim için arap sabunu kullanarak gerçekleştirdiğim eylem, eğer küçükten alışırsa sizi tırmalamaz ama korkması normal sever birde yıkadıktan sonra kuralamaya dikkat etmeli.
    ayrıca kediler yıkanmaz diye bir kaide yok bal gibi eve gelen her kediyi yıkıyorum, yıkayıp üşütmemek önemli.
  • vasiyetinizi yazın. cok korktukları icin skip atabiliyorlar.
  • yıkayın tamam ama sıkmayın.
  • duş başlığını üzerine tutup hunharca yıkamamak önemli bir husus sanırım. ben bugün bunu gördüm

    pms dönemindeki kadın gibi oluyorlar. tüyler de uzunsa korkunç, aman allahım! ıslak mendille silmek ayrı ama onu çok seviyor salak. muhtemelen uyuz kendisi. hayırlısı diyorum.
  • suyu ortalama sıcaklığa getirin, ne sıcak ne de soğuk olsun.

    kediyi yavaşça ılık su dolu küvete, kovaya her nerede yıkıyorsanız oraya koyun. (su akmaya devam etmesin, sesi bile onları ürkütüyor) onu sadece orada tutmaya çalışın, ani hareket yapmayın. hareketsizleşene kadar sabırla bekleyin.

    sonra kedinizle nazik ve sakinleştirici bir ses tonuyla konuşarak, başına su değdirmemek şartıyla yavaş yavaş ıslatın.

    kedi şampuanınız yoksa, kendiniz için kullandığınız şampuan ya da sabunları kullanmayın. ph değeri yüzünden tüyleri zarar görüyor.

    özellikle ayaklarını yıkayın, başının üst kısmını nemli elinizle silebilirsiniz.

    önceden yakınınıza hazır ettiğiniz havluya kedinizi sarmalayın. bir süre böyle sakinleşsin. korkmuyorsa en az 40 cm öteden düşük seviyede çalıştırdığınız kurutma makinesiyle onu biraz ısıtabilirsiniz.

    not: daha önce kedimi yıkarken hiç sıkıntı yaşamadım, alışıp benimle duşa girdiği oluyordu. kısaca bu yöntemi mutlaka deneyin.
  • tercihen boynundan yukarısı ıslatılmadan yapılması gereken eylem. ideal durumda, ısıtılmış bir ortamda veya yazın sıcağında, yukarıda da belirtildiği gibi bebek şampuanı ya da beyaz sabunlu ılık suyla dolu minik bir leğene ensesinden ve koltuk altından (ensesinden yalnızca hareketsiz kalması için tutun, oradan tutarak kaldırmayın) tutarak sokun ve ensesini bırakmadan boynundan aşağısını tek elle hızla oğuşturarak temizleyin. yine başını ıslatmadan ılık suyla durulayıp havluyla kurutun.

    yukarıda da belirtildiği gibi, kediyi ancak çok gerekliyse yıkayın. yavrular inanılmaz hızla zatürre olarak ölebileceğinden temmuz-ağustos dışında yıkamayın.

    yeni yıkanmış kedi ipek gibidir, yüzünüzü kürküne gömebilirsiniz.
  • öncelikle evdeki en kalın, en heybetli bornozunuzu giyin daha sonra kalın bi eldiven bulup onu da giyin. (bulaşık eldiveni de olur)
    kendinizi olası tırmık hasarlarına karşı korumaya aldınız, hazırsınız. şimdi kediyi bulun, tutun ve banyoya sokup hızlıca kapıyı kapatın. kedinizi küvete sokmaya çalışmak gibi bi efor sarf etmeyin, yormayın kendinizi. duş başlığını bahçe sular gibi, uzaktan kediyi hedef alacak şekilde tutun, kaçtıkça sulayın onu iyice ıslansın. (banyonun amına koyduğunuzu düşünüp tasalanmayın. trafik kazası geçirmiş gibi görünmenizden iyidir) şampuanlama kısmında, sizi en büyük düşmanı olarak gören kedinizle kısa süreli bi temasta bulunmak zorundasınız ama bornozunuz ve eldiveniniz var, minimum hasarla kurtulabilirsiniz. çıkardığı seslerden ana avrat düz gittiğini anlarsınız, alınmayın.
    bu arada kedi elzem durumlar hariç yıkanmaz. nedir o elzem durumlar:
    ishal olmuştur, tüyleri uzundur ve boka bulanmıştır,
    sokağa kaçmıştır, tüyleri kısa da olsa boka bulanmıştır, yaralanmıştır...vs.
    bu gibi durumlar hariç kedinizi asla yıkamayın. ömrünü kısaltırsınız.
    yok ben titizim ayda bi yıkarım diyorsanız gerçek bi kedi sever değilsinizdir zira kediler zaten çok titiz canlılardır.
hesabın var mı? giriş yap