• edit: ne güzel cevaplar alıyorum. "ev sahibi rapor paylaşmıyorsa tutmayı nevi" gibi müthiş çözümler. gerçekten bu zekayla insanlar bu yaşa nasıl geliyor anlamak mümkün değil.

    arkadaşım ortada sınırlı sayıda ev ve kuyruk halinde kiracılar bekliyorken hangi ev sahibi sizinle rapor paylaşır veya bununla uğraşır? bana 1 tane örnek gösterin. veya da hangi ev sahibi "evin bedeli kadar tazminat ödenir" gibi bir maddeyi sözleşmeye koyabilir. siz hayatınızda sokağa çıkıp gerçek dünyayla karşılaştınız mı?

    devlet bu raporları kiracının da almasına izin vermediği, alınan raporların açık bir şekilde yayınlanmasını sağlamadığı müddetçe kiracılar tabut kiralayıp kiralamadığını bilmeyecek. çünkü hatayda da gördüğümüz üzere 2021 yılında yapılan ultra lüks rezidanslar bile yerlebir olabiliyor.

    -----

    türkiye cumhuriyeti'nin en büyük skandalıdır.

    oturduğunuz binanın raporu var mı, varsa ne zaman alınmış, ne sonuç çıkmış. bir kiracı olarak sorgulayamıyorsunuz.

    yetti mi?
    yetmedi.

    alt katınızda market var, indiniz baktınız, dairelerinizdeki kolonların devamı, markette yok. marketin kolonları kestiğinden şüpheleniyorsunuz. öyle ki; "yav bunun denetimi kaç paraysa ben vereyim parasını" diyorsunuz. ama o da ne; tapu sizin değilse veya tapu sahibi tarafından vekaletiniz yoksa bu denetim için birini gönderme hakkınız bile yok.

    oturduğunuz binada ölecek misiniz, kalacak mısınız hiçbir sorgulama hakkınız yok.

    bu nasıl bir saçmalıktır? kiracılar hayvan mı? kiracıların suçu günahı ne? ne idüğü belirsiz dairelerde yaşamak zorunda mıyız? alt katımızdaki marketi şikayet etme hakkımız bile bulunmuyor tapumuz yok diye.

    bu nasıl bir skandal. bu nasıl bir ülke?
  • ülkemdeki saçmalıklardan birisi de budur. ev sahipleri kiracılardan bordrosuna, findeks kredi raporuna kadar her şeyi isteyebiliyorlar, fakat kiracı içine gireceği evin tabut olup olmadığını bile öğrenemiyor. evler kiraya verileceği zaman sağlamlık belgesinin zorunlu olarak kiracıya verilmesi gerekiyor.
  • ülkedeki kepazeliğin en net görüntüsüdür.

    kimse "yoğurdum ekşi" demez arkadaşım. ülkedeki ahlaksızların evinin yıkılıp yıkılmayacağı da umurunda değil. herkes işin parasında. sen gidip ev sahibine "abi tapunu ver de bi test yaptırayım" desen, adam sana siktiri çeker. kimse evi mühülensin, kapatılsın vs. istemez.

    kiracıların her türlü bilgiye erişiminin ve herkesin ikametgahının olduğu binaya sağlamlık testi yaptırabilmesinin yolu açılmalı. açılmak zorunda.
  • ibb'nin son 4 yıldaki deprem hazırlığı içerisinde yer alan bina inceleme sistemine, tapu sahibi olmayan başvuramıyor. yani ikametgahınız var, orada ev kiraladığınızı kanıtlıyorsunuz. ama "abi aşağımızdaki market kolon kesmiş olabilir. gelip inceler misiniz, ona göre taşınıp gidelim" diyemiyorsunuz.
  • daha bugünki araştırma sonucumla arttırıyorum. binam 2000 yılı yapımı sözde ev sahibim diyor ki mütahhit cok iyi yaptı tanıdıktı! dedim olmaz sözle neden belediyeden bir ekip çağırmıyoruz? aile apartmanı ve kardeşler masraflarda anlaşamıyorlar!!

    işin kötü yanı anlaşsalarda bu kez eğer hasarlı bina raporu cıkarsa şayet binaya mühür vuruluyor.. alt katım kız kardeşinin kızını evlendiriyor benimki desen oğluna bakıyor üst katta abisi kendi oturuyor hiç kimsenin sikinde değil! cevremde ev yok 15k dan başlıyor evler benim maasım yok o kadar?

    düşündüm hadi bulduk ama bu kez de yeni evi nasıl denetleyeceğiz? sahte rapor alanlar, para yedirenler, yeni bina da olsa başvurmak istemeyen ev sahiplerinin oldugunu duyup okudum tüm gün! bala göte yaşıyoruz suan adeta! anksiyetem tavan bir haftadır kafayı yemek üzereyim! deprem cantası yaptık yeminle evde tatbikat vs yaptık!

    deprem sırasında 1. kattan aşağı koşmalı mı yoksa sarsıntı sırasında üçgen oluşturup beklemeli mi?

    bilsen ki göcük altından birileri gelecek seni kurtarmaya eyvallah ama bu depremde gördüm ki kimse yardıma gelmeyecek!! kaçmaya çalışıp son şansım diye salllana sallana koşmak en mantıklısı gibi

    hepimize sabır diliyorum
  • ev sahipleri her ay kirasını,emlakçılar kiralarken komisyonunu alıyor evin sağlamlık belgesini de ibraz etmek zorundadır.
  • çok doğru ve yerinde bir tespit. ben tahmini 50 senelik bir binadayim sorgulamak istiyorum 0 bilgi kaç senelik bir bina onu bile bilmiyorum hala hatta apartmandaki 30 senelik kiracı da bilmiyor. gelip bakılsın istiyorum yok. neden çünkü kiraciyim. ev sahibi almanya'da yaşıyor umru degildi, sonra öldü mirasçıların hiç umru değil....
  • elvette bu da yapılır fakat maliyeti kiracıya yansıtılacağı için kiralar artmaya devam edecektir .

    çözüm olarak devlete ait konutlar inşaa edilmesi gerekmektdir. oturmak isteyen kişiler devletin kiracısı olursa kiralar düşebilir. devlet sovyetler gibi standart 80 metre kare siteler inşaat edip ihtiyaç sahıplerine kiraya verebilir.
  • depremde mağdur olabileceğini düşünen kiracıların kiralama sözleşmesine depremde oluşacak manevi tazminat için "ev rayiç bedeli kadar manevi tazminat verilecektir" gibi bir madde koydurması (tabi ki kendi vefat ederse varislerine kalacak şekilde) en mantıklısı.
    maddi kısım için en fazla konut poliçesi yapılabilir eşyalar için.
hesabın var mı? giriş yap