11 entry daha
  • hakkını vererek okuduğun her kitaptan zaten biseyler alıyosun. bu "biseyler" de büyüyüp senin birikimin oluyor. karşılaştığın zorlukları da birikimlerin yani bilgi ve tecrübe karışımların ile çözüyosun. demek ki neymiş. kitap okumanın faydası varmış. ama bunun anti tezi de kardeşim ben kitap okumadan da bu bilgi ve tecrübeyi elde edebilirim der. kısmen doğrudur da. lakin adam okuyup mühendis olur uzay roketi tasarlar. mahalledeki kafası çalışan adam da açar kendine bi dükkan otomatik şanzıman tamir eder. ikisinin de insanlığa katkısı tartışılmazdır. ama unutmayalım inovasyonu yaratan abiler ablalar bu insanlığı uçuruyorlar.
  • "bütün budalaların başına gelen en büyük bela fikirlerle ilgilenmemeleridir ve can sıkıntısından kurtulmak için sürekli olarak gerçekliklere ihtiyaç duymalarıdır. fakat gerçeklikler ya tatmin edicilikten uzak ya da tehlikelerle doludur. üstelik ilginç olmaktan çıktıklarında yorucu hale gelirler.
    fakat düşünce dünyası sınırsız, zararsız ve sakindir..."

    (bkz: parerga und paralipomena)
    (bkz: arthur schopenhauer)
  • okumak dolmak ise yazmak taşmaktır. çok fazla, gerçekten çok fazla okursanız bir süre sonra içinizde tutamaz ve taşarsınız. kaliteli kitaplar okursanız, iyi bir analiz-sentez yeteneğiniz varsa, beyniniz de bir türlü durmuyorsa, okuduğunuzun ötesini üretebiliyorsa insanlığa katkıda bulunacak yazılar yazabilirsiniz. ne o az mı? topluma yol gösteren, motivasyon olan, hatta devrimleri yaratan, toplumun bilgisini görgüsünü artıran, ufuk açan, insanın hayatını daha kolay anlamlandırmasını sağlayan, ona güç veren... düşünürler değil midir bir yerde? okuduğumuz kitapları yazan insanlar olmasaydı eksik kalmayacak mıydık?

    işte çok okuyan insan da taşarak toplumun bilincine katkıda bulunabilir. herkes mühendis ya da bilimadamı olamıyor ya, bunun da maneviyatımız açısından önemi var.

    ha bununla birlikte çok okuyup taşan ve icraate geçen kimseler de vardır. (bkz: mustafa kemal atatürk) (bkz: vladimir ilic lenin) insanlığa katkıları da ortada.

    hem fiili bir icraate geçmeyip, hem de yazmayan bir okur olabilirsiniz ama olsun. kendinizi ifadeniz, dile olan yetkinliginiz, düşünceniz gelişir. kitlelere olmasa da kendi çevrenizde rol model olursunuz, bilir kişi olursunuz. o da bir şey. siz okuyun, okuyun ve okuyun. ikra yani!
  • "insanlar olgunlaşmak için bazı şeylere muhtaçtır. bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur."
    (bkz: mustafa kemal atatürk)

    ben derim ki bir de bu açıdan bakın sayın okuma ve gelişme düşmanı gerizekalı tipler.
  • insanlığı değiştirmek sadece kitap okuyanların elinde olan bir durum mudur ?
    liderler
    çok bilmişler
    hocalar
    alimler bilim insanları insanlığı nereye götürdü.
    şahsım olarak beni kitap adam yaptı kitaplar.
    ve hayatımda hiç kimseye bakamadığım bakış açısını öğretti.
    konuşmayı öğretti.
    vicdanı ve sevmeyi öğretti.
    insanların nankörlüğünü öğretti.
    değer verilecek şeyleri iyi düşünüp onlara değer vermem gerektiğini öğretti.
    bunlar ufak şeylerdir ama akmasada damlaya damlaya göl olur en azından okuyan akıllı düşünen bir nesil yetişir.masalarda kafaları telefonlara gömülü insanlar görmek hoşunuza gidiyorsa bu tür düşüncelere devam edin biz hiç bir yere zaten varamayız.
  • okumayanlar gibi boş konuşmuyor.gülüp geçiyordur.en azından okuyup düşünen insan.
  • en büyük faydası okumayana nazaran daha az zararlı olmasıdır. zira mevzu zarar vermek ise okumuştan ziyade okumamışın zararı tercih edilecek durumdur.
  • hareketlerinin sonucunu düşünerek dünyayı kaosa çevirmemelidir; çünkü kitap okumak başkalarınin tecrübelerini okuyana kazandırır, insan psikolojisini öğretir. kitap bilgi aktarım aracıdır, onu okumak bilgiyi edinmenizi sağlar.

    kitap okuyanlar aşırı sahiplenici aşkın hastalıklı olduğunu, sonunun taraflardan birinin ölümüne kadar gidebileceğini bilir, çünkü zamanında bunu aşk romanlarında tecrübe etmiştir. iliskilerinde ona göre davranır.

    kitap okuyanlar, yöneticilerin liyakatsiz olduğu, ekipte hep ben hep ben diyen hırslı insanların olduğu çalışma ortamlarında bir arıza çıkacağını bilir. bu karakterde insanlar yüzünden kaybedilen savaşları, şeytanın (melkor) ortaya çıkışını fantastik kitaplarda okumuştur. ekip çalismasinda, is ortaminda ona göre davranır.

    kitap okuyanlar, paranın ve şögretin mutluluk getirmedğini bilir. bunu anlatan biyogrifiler okumuştur. dolayısıyla, dünyevi hırslar için kendini ve çevresindekileri çok yıpratmaz.

    yukarıda saydıklarım illa sartre, kant okunarak edinilen şeyler değil. ucuz aşk romanlarından, silmarillon'dan, süper kahramanların çizgi romanlarından öğrenebilecek şeyler. bilgi aktarımı amacı dışında yazılmış eserler..

    bilgi aktarımı amacıyla yazılmış kitaplardan, insanları tedavi etmeyi, motor yapmayı, mukavemet hesabını ögrenip bina dikmeyi öğrenip insanlığa katkıyı zaten sağlarsın. başlığı açan trollün hastalanınca iyileşmek için üfürükçüye gitmesini temenni ediyorum.
  • kitap okuyan insanın ufku genişler, ufku genişleyen insan karşısındaki insana saygı duyar empati yeteneği gelişmiştir çünkü. yani yeterince klasik okuyan bir insandan büyük oranla zarar gelmez. (elbet ki istisnaları vardır) birine zarar vermemek şu birbirimizi siktiğimiz çağda insanlığa en büyük katkıdır.
  • okumayın da ota boka hunharca inanın. okumanın neresi zarar allah aşkına.
74 entry daha
hesabın var mı? giriş yap