• olması istenendir. lakin türkiye'de %1 vergi alınan kitaplar sadece dini kitaplar.
  • ne yazık ki amaçlanan hedefe ulaşamayacak kampanyadır.

    ülkemizde kişi başına düşen senelik okunan kitap sayısı oldukça düşük seviyede ve insanlara bir şekilde kitap okuma sevgisini aşılamak çok önemli. sadece kendi kafasının içindeki ses ile beslenen insan her zaman için yarım kalır, insanın kendini tamamlaması için sadece sağdan soldan kulaktan duyma bilgilere değil, hem aklını hem de ruhunu besleyecek kitaplara ihtiyacı var. ancak ne yazık ki insanların daha fazla kitap okumaya teşvik edecek uygulama vergi oranlarının düşürülmesi değil.

    ortalama fiyatlı bir kitabın kdv dahil fiyatının 20 tl olduğunu düşünürsek, kdv'siz bir kitabın fiyatı ortalama 18,5 tl diyebiliriz kaba olarak. vergi oranının %1'e düşürüldüğü takdirde kdv'li örnek kitabın fiyatı 18,7 tl olacaktır. bu anlamda kitap başına 1,3 tl'lik bir farktan söz ediyoruz. dürüst olmamız gerekir ki bu fiyat farkı insanları kitap okumaktan vazgeçirecek kadar yüksek olmadığı gibi, yine aynı şekilde bu fiyat farkı insanları daha fazla kitap okumaya itmeyecektir.

    asıl önemli olan eğitim sisteminde öğrencilerin daha küçük yaşlarda ders kitaplarının dışında ilgilerini çekebilecek ve onlara kitap okuma alışkanlığı kazandırabilecek kitapları okumaya teşvik etmektir. her şeyde önce kitap okumak bir alışkanlıktır ve her alışkanlıkta olduğu gibi daha küçük yaşlarda alışkanlık edinmek daha kolaydır.

    hali hazırda kitaplar zaten indirimli vergi kategorisindedir ve genel kdv uygulamasının dışında tutulmuştur. bir sürü şeye para harcayabilen bir halkın kitapları pahalı bulması, her şeyden evvel kitap okumanın değerinin insanlara öğretilememesinden kaynaklanıyor.

    bütün bunlar bir yana böyle bir uygulama olursa kişisel olarak sevinirim o başka bir mesele.
  • (bkz: #37176768)
  • kitaptan alınan verginin düşük olması daha çok insanın kitap okuyacağı anlamına gelmiyor. öncelikle çevremizdekilere kitap okumayı sevdirmeliyiz.

    ama sonuç olarak sonuna kadar destekliyorum.
  • destek verirsek ne olur bilmediğim kampanya.
    devlet için pek bir farkı olmayacağı bütçede pek değişiklik oluşturayacağını öngörebiliriz. ama yurdumun uyanık yayınevleri için fark oluşturabilir. kitaptan para kazanan yazarı değil aracılar olduğu için; bu fiyat-vergi düzenlenmesini kendi lehinde kullanmak isteyebilirler. eğer bunun denetlenmesini yapacak bir kurum varsa devletin böyle bir iyilik yapmasını istemek hakkımız tabi ki. ama yayınevleri ve kitapçılar tarafından kazıklanmak da istemiyorum.
  • vergisi yüzde bir'e düştüğünde, sömürücü yayınevi sahipleri bunu fiyatlara yansıtacaksa destekleyeceğim şey.

    fiyatlara yansımaz ise, yazara bile değil, direk yayınevinin cebine iner bu paralar.
  • pahalı değilse kullanmayan halkım nedeniyle okuma oranını daha da düşürecek olay. vergi yükseltilirse kitap kurdu olabiliriz bence.

    (bkz: araba)
    (bkz: iphone)
    (bkz: ötv)
  • zaten kitap okuma alışkanlığı olmayan bir ülkede fahiş fiyatlarla kitap satıp, kitaplarımız satılmıyor diye ağlayan kitlelere inat desteklemediğim kampanya.
  • niçin 1 diye sorduran. hayır yani sıfır olsun kitaptan vergi almasınlar arkadaş. biraz klişe olacak ama otomobilden akaryakıttan anasının nikahı gibi vergi alıyorlar zaten. ayrıca korsanı da bitirmez. ben öğrenciyken mecburen alıyordum korsan -aslında çok da mecburen değil ama kısıtlı para var, iki bira az ala girmiyecem- okul bitip iş güç sahibi olunca işim olmadı hiç korsanla. demem o ki korsan devam eder yine ama amaç korsan değil ki arkadaş. kitap içerik olarak bazıları sana aykırı da olsa eğitim aracıdır. kitabın en kötüsü bile eğitir. amaç okumayı arttırmak. yok ben zaten hep 50 tl lik kitap alıyordum nolacak diyorsan buradan gelecek parayla da incelerinden bi dünya klasiği alırsın işte. moliere'den cimri falan...
  • desteklediğim kampanyadır ama bu kadar kötü bir zamanda dile getirilebilirdi. hem gündem buna sıra vermeyecek kadar karışık hem de mevzu yerel seçim. millet dalga geçer ...
hesabın var mı? giriş yap