• tam içeriği "ne harabiyim ne harabatiyim, kökü mazide olan atiyim." olan dizelerdir. bu dizelerle yahya kemal geçmiş, bugün ve gelecek arasında bir köprü kurar. ne geçmişe saplanır ne de geleceği kurgular. ancak bunların hep bir sürekliliğe sahip olduğunu vurgular.
  • ziya gökalp ile yahya kemal arasında geçen manzum şakalaşmada, yahya kemal'in kaleme aldığı dizelerdir. ziya gökalp, yahya kemal'e "harabisin harabati değilsin, gözün mazidedir âti değilsin." demiş, yahya kemal de ona cevap olarak "ne harâbî ne harabatiyim, kökü mazide olan âtiyim." yazmıştır. atsız da bu şakalaşma üzerine "bu dört kelimelik mısra, yaşamak kabiliyeti olan bütün milletler için değişmez bir düsturdur. maziyi unutsak, atsak, inkâr etsek bile kökümüz, aslımız oradadır. manevî kanımızda, yani ruhumuzda olan istidatların, iyi ve kötü her şeyin genleri oradan gelmektedir. onları bilmek, kusurlu olanları düzeltmek milletteki yaşama inancının şartı, kanunudur." yazmıştır. tabii ki bu paragraf ilgili yazının yalnızca girişidir, tamamı şuradan okunabilir: https://huseyinnihalatsiz.com/…gerler-ve-milli-ruh/

    unutmadan üstüne basarak söylüyorum ikili arasındaki bu atışma bir şakadan ibarettir. fazla ciddi iğneleme değildir. neticede ikisi de aynı kulvarın yazarlarıydı. yeri gelmişken de ruhları şad olsun demeden geçmeyelim.
hesabın var mı? giriş yap