• bir donemin guzelligi dillere destan iran kralicesi. sah riza pehlevi'ye cocuk doguramayinca, sah tarafindan bosanmisti. sah sonradan bir baska guzel kadin farah diba ile evlendi, 1959'de sasaali bir dugunle.
  • son iran sahi riza pehlevi'nin ikinci esidir. isfahan dogumlu (1932) kralicenin ismi süreyya isfendiyar bahtiyari'ymis. iran'in almanya büyükelcilerinden halil isfendiyar bahtiyari'nin ve onun rusya dogumlu alman esi eva karl'in tek kiz cocuguymus.

    güzel yesil gözleriyle ava gardner'i animsatan süreyya, sah riza pehlevi'yle, 12 subat 1951'de, tahran'daki gülistan sarayinda evlenmis (vefatindan (2001) sonra gelinligi paris'te yapilan bir müzayedede 1.2 milyon dolara alici bulmus). kralice süreyya ve sahin evlilikleri, cocuk yapamadiklari gerekcesiyle 1958'de sona ermis. süreyya'yi cok sevdigi rivayet edilen sah, bosanma kararini iran halkina gözlerinden yaslar dökülerek anons etmis. öyle ki françoise mallet-jorris adinda bir zat "je veux pleurer comme soraya" (süreyya gibi aglamak istiyorum*) sarkisini süreyya icin yazmis.

    bosandiktan sonra prenses süreyya ünvanini alan bedbaht melikemiz paris'e yerlesmis. 1965 yapimi "bir kadinin üc yüzü" adli filmde oynamis; sevgilisi italyan yönetmen franco indovina bir ucak kazasinda (1972) öldükten sonra, maddi zenginlik icinde ama yalniz ve mutsuz bir sekilde hayatini sürdürmeye devam etmis. anilarini "yalnizliklar palasi" ("le palais des solitudes'', 1991) adli kitabinda anlatmis.

    http://en.wikipedia.org/…oraya_esfandiary_bakhtiari
  • mahsun prenses
    (bkz: prenses sureyya)
  • iran şahı rıza pehlevi'nin ikinci karısı, yeşil gözlü iran kraliçesi. çocuğu olmadığı gerekçesiyle hükümet kararıyla zorunlu olarak eşinden boşanmış ve ülkesine bir daha da dönmemişti. sürgündeki prenses olarak bilinir. ayrıca sürgündeki prenses süreyya adıyla anılarını yazdığı bir kitabı da vardır.

    hayatında iki defa aşık olduğunu ve ikisinin de sonunun kötü bittiğini söyleyen prenses süreyya, gazetelerde yazılanların aksine boşandıktan sonra farah diba ile evlenen eşiyle hiç konuşup görüşmediğini; ama başlarda bir gün arayacağı umuduyla yaşadığını söylemiştir ki bu sözleri içime oturmuştu. ayrıca üstüne eş gelmesi durumunu kabul etmeyerek avrupa'ya gitmiş ve sonrasında telefonla hükümet kararını öğrenmiş.

    çocuğu olmadığı iddialarına ise ailesindeki tüm kadınların geç yaşta anne olduğu yanıtını vererek biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu söylüyor, kitabında.

    doğulu erkeklerin gösterişli sevip sonra da terk ettiğine, batılı erkeklerin ise uğrunuza ölmeyeceklerini ama kolay kolay da sizden vazgeçmeyeceklerine inandığını açıklamıştı.

    69 yaşındayken paris'te vefat eden prenses süreyya; hayatında iki aşk yaşamış ve iki aşkının da ölümü kendisinden önce olmasına rağmen, onlar ölürken yanında olamadığı için yalnızlıkla lanetlendiğine inanmıştı.
  • aklımda en çok kalan fotoğrafı 1953'te şah rıza pehlevi ile roma'da sürgündeyken bir koltuğun kenarında elele verdikleri pozdur. akabinde dr.musaddık devrilmiş, tahran'a dönmüşlerdir.
  • bunu ben pek romantik hüzünlü bulmuyorum, zengin gızı gralınan padişahınan evlen, o kadar talih vs. üzerine kısır çık, olur o kadar. ülke sahibi adama aşık olmak gibi bir kavramı pek samimi bulamıyorum.
  • adnan oktarın prenses süreyya'sının inşaallah'ı maşaallah'ı arttırmasıyla kendisine daha da yakınlaşması sonucu alacağı pâyedir... (bkz: kedi canını senin)
  • geri dönen mektup şiirinde ; " bir yüz ki , yapılmış dişi kaplanla hüzünden" diye bir dize geçer. bu dizenin anlamını onun yüzüne bakınca çıkardım. onun hem mağrur hem hüzünlü bakan gözleri , kendisinden habersiz ve başkasına yazılan bir şiirin bana göre meçhul sahibi . hayatta bir şiirle bağdaştırdığım tek insanın hayat sayfasının ilelebet kapandığını , güzel yüzünün yaprak gibi solup , toprağa karıştığını düşünmek çok garip .neticede ecelin nezdinde o ne çok güzel bir kadın ne de bir prenses , sadece bir fani.
  • 25 ve 26 mayıs 1956 da izmir ziyaretlerine ait görüntüler
hesabın var mı? giriş yap