• ve sana neyi infak edeceklerini (harcayacaklarını, vereceklerini) sorarlar. de ki: “bağışladığınızı”. böylece allah size ayetlerini açıklar, umulur ki düşünürsünüz.

    2-bakara suresi 219

    görüldüğü gibi allah neyin harcanacağı sorusuna kuran’da cevap vermiştir. bu cevap ne 1/40’tır, ne de 1/10’dur, ne de başka rakamsal bir orandır. birçok kişi eğer kuran çevirilerini incelerse “bağışladığınızı” diye yaptığımız çevirinin “ihtiyaçtan artanı” diye çevrildiğine de rastlayabilir. bu, kuran çevirilerinde birbirini taklit ederek yazmanın ve burada geçen kelimenin kuran’ın diğer yerlerinde nasıl geçtiğini araştırmamanın neticesidir. burada bizim “bağışladığınızı” diye çevirdiğimiz ve diğer bazı çevirilerde “ihtiyaçtan artanı” diye çevrilen kelime “afv”dır. isteyen aynı kelimenin geçtiği; 2-bakara suresi 187, 3-ali imran suresi 152, 3-ali imran suresi 155, 5-maide suresi 95, 5-maide suresi 101, 9-tevbe suresi 43, 42-şura suresi 40, 64-teğabun suresi 14 ayetlerini inceleyebilir. tercümelerde bu ayetlerdeki aynı kelimenin karşılığını “affetmek” ve “bağışlama” olarak bulacaksınız; fakat “ihtiyaçtan artanı” şeklinde bir manaya rastlamayacaksınız. aynı kelime türkçe’ye de “affetmek” şeklinde girmiştir. ayetten “gönlümüzden kopanı, isteyerek ayırdıklarımızı” vermemiz anlaşılmaktadır.

    bu ayet yapılan harcamaların gönül rızası ile gerçekleşen harcamalar olduğunu gösterir. bu yüzden kişinin, ekonomik hayatında vermeye zorunlu tutulduğu vergi, kdv gibi harcamaları ile “infağı (sadakayı)” gerçekleştirdiğini düşünmek hata olur. allah yolunda yapılan harcamalar gönül rızası sonucudur, ekonomik mecburiyetler, zorla alınmalar buna dahil edilemez. kuran’ın mallarımızdan, allah’ın rızık olarak verdiklerinden harcamamızı söyleyen birçok ayeti vardır. kuran’da cimrilik kınanmış ve allah’ın verdiklerinden yine allah rızası için sarfetmemiz söylenmiştir. kuran, özel mülkiyeti helal kılmış, fakat allah’ın tüm nimetlerin sahibi olduğu bilinci ile kulların, allah’ın verdiklerinden sarfederek sosyal adaleti sağlamalarını istemiştir. kuran bize yoksulların malımızda hakkı olduğunu öğretmekte (70-mearic suresi 24,25) ve sadaka ile bizim yoksulların bu hakkını kendilerine teslim edip temizlendiğimizi (zekat verdiğimizi) anlatmaktadır.

    konuyla ilgili şu sayfadaki zekat bölümü incelenebilir:

    http://www.kurandakidin.com/…maz-zekat-oruc-ve-hac/

    ya da şu dinlenebilir:

    http://www.youtube.com/watch?v=a71rietzkc4
  • ey iman edenler! allah'tan sakınınız. eğer gerçekten inanıyorsanız faiz alacaklarınızı terk ediniz.

    eğer bırakmazsanız, o zaman allah ve rasul’ünün size savaş açacağını bilin. eğer tövbe ederseniz, ana malınız sizindir. böylece ne haksızlık etmiş ne de haksızlığa uğramış olursunuz.

    eğer borçlu dardaysa ona ödemede kolaylık sağlayın, eğer "alacağınızı bağışlarsanız" bunun sizin için daha hayırlı olduğunu bilin.

    (bakara 278-279-280)
hesabın var mı? giriş yap