• kısacası sürekli dinlemektir biliyorum ama, hiçbir zaman bir altyazılı videoyu veya direkt bir yazıyı okurken anladığım kadar rahat olamadım dinlediğimi anlamaya çalışırken, hep pürdikkat kesilmem gerekiyor. kolaydan zora, zorluk sırasına göre dizersek benim için sıralama böyledir:

    1. okuma
    2. yazma
    3. konuşma
    4. dinleme

    bir gün ingilizce bir şeyler dinlerken türkçe gibi gelecek midir bana, veya ikinci dil olarak ingilizce listening'i çok gelişmiş olanlar, tam olarak hızlı bir şeyi dinlerken bile anadili gibi anlıyorlar mı, ve çok iyi bir seviyeye getirmenin farklı yolları var mıdır, merak ediyorum.

    yaklaşık 3 yıl sonra gelen edit: şu anda listening konusunda çok daha iyi durumdayım, film ve dizi izleme alışkanlığım pek yoktur zaten genel olarak fazla diyalog da geçmiyor filmlerde bence, yine de ne kadar dizi film izlediysem hepsini orjinal dublajdan izledim. ben daha çok youtube'da bilgi videoları izleyerek geliştirdim, hem daha net hem de sırf konuşarak geçen videolar olduğu için, günde 10 saat izlesen 10 saat boyunca sırf konuşma dinlemiş oluyorsun, listening geliştirmek için hızlı bir yol. kendini yoğun bir şekilde maruz bırakabiliyorsun dinlemeye bu teknikle, özellikle sevdiğin ve ilgili olduğun konularsa dinlediklerin. artık dinlediklerimin çoğunu çok daha rahat anlıyor olsam da hala istiyor tabii.

    bu başlığa hala ara sıra entryler giriliyor, eğer hala bu ilk entryi görenler varsa favoriye ekleyebilir, böylece gelen editin okunduğunu da anlarım :d
  • gözü karartıp ana dili ingilizce olan bir yere gitmek. hatta yanınızda size yardımcı olacak kimse yoksa çok daha güzel. başı sıkışınca öyle güzel öğreniyor ki insan.

    tabii bunu yapma şansı yoksa ingilizce yayın yapan televizyon kanallarını takip etmek de işe yarar. "ya anlamazsam" diye tedirgin olmak çok doğal ama o comfort zone terkedilmedikçe ilerleme kısıtlı kalıyor.
  • tek yolun bol bol dinlemek olduğunu düşünüyorum. en güzeli konuşulduğu ülkeye gitmek ancak bu yapılamıyorsa bile türkçeden uzaklaşarak sadece ilgili dille muhatab olunmalı.
  • bol bol podcast dinleyin arkadaşlar gerçekten ilerleyen zamanlarda farkı anlayacaksınız.
  • sevdiğiniz bir yabancı dizinin birkaç kere izlediğiniz bölümünü ingilizce alt yazılı izlemeye çalışıp bakmadan yazıp sonradan karşılaştırmak, hem türkçelerini bildiğiniz şeyleri yazarken öğrenirsiniz hem de okunuşlarını da öğrenme fırsatı bulursunuz
  • bbc'nin '6 minute english' uygulamasına göz atın derim. farklı konularda, iki konuşmacı 6 dakika sohbet eder gibi konuşuyor ve yeni, gündelik terimler öğretiyorlar. özellikle bir sınava girecekseniz, sınava kadar günde bir kaç tane konuyu dinlemenizi öneririm.
  • listening sanıldığı kadar kolay değilmiş.

    bunun hakkında bazı makaleler okudum ama henüz yeni başlayacağım için neyin ne kadar faydalı olacağını zaman gösterecek.

    speaking ile birlikte geliştirilirse (bkz: dadından yinmez) sanırım.
  • ingilizce altyazıyla ingilizce dizi/film izlemektir.

    hem ingilizcenizi geliştirir, deyimleri, gündelik konuşmayı öğrenir, hem kimsenin ders kitaplarındaki gibi "shall" "mall" demediğini fark edip ingilizcenin dinamiklerine nüfuz eder hem de aksanlı konuşmalara varana kadar birçok şeyi daha iyi anlamaya başlarsınız.

    sevdiğiniz yapımları izleyeceğiniz için de olayı sıkıcı bir iş olmaktan kurtarmış olursunuz.

    "ben bu işi kafaya koydum, her türlü uğraşırım" derseniz, cümleler üzerinde tek tek çalışabilirsiniz. önce altyazısız dinleyip anlamaya çalışırsınız, sonra bir kısayol kombinasyonuyla altyazıyı açar, cümleyi tekrar dinler ve anlamadığınız kelimelerin ne olduğunu ve neden anlamadığınızı görürsünüz (hmm, şurada sesleri yuvarlamış, 'why don't you...' yerine 'whynt you...' gibi bir şey söylemiş... gibi). bu şekilde çok hızlı ilerlemeniz mümkün ama uğraşamazsanız sadece izlemek bile sizi gayet güzel ilerletir.

    zamanında çok faydasını gördüğüm bir yöntemdir, herkese hararetle tavsiye ederim.
  • ling-onlinediye bir site de her turlu film ve diziye ıngilizce ve türkçe altyazili skeilde ulasabilrisiniz ayrica speaking ve listening icin cambly uygulmasini siddet ile tavsiye ediyorum.

    edit:site adresi güncellendi.ilk girdigim entry olduğu için yazım yanlışlarını düzeltmeyeceğim.iyi çalışmalar.
  • ingilizce altyazili dizi izlemeyi tek gececegim listedir. hem konusulan dil ingilizce hem okudugunuz altyazi, adeta ingilizceye mahkum olursunuz. bu sekilde gecen bir yilin sonunda gelismeye kendiniz bile sasar kalirsiniz.

    ya da turkce ogrenen amerikali/ingiliz/kanadali vs kisaca native bulup konusma seanslari yapmak listening+speaking'e faydali olur
hesabın var mı? giriş yap