• barcelonanin batisinda, sanayisi ve koca popolu katalan kizlariyla unlu katalunya sehri.

    bu sehirde yasayan insanlar icin aksam yemegi ince bir dilim et ve ekmek uzerine dokulen zeytinyagindan ibaret olmakla birlikte, pintiliklerinden cogunlukla bunu dahi yemezler. sehrin ortasindan gecen nehir bircok yerde oldugu gibi sehri iki ayri sosyal yapiya bolmustur. kuzeyde bulunan sehir merkezi andorra ve fas kokenli gocmenlerin istilasi altinda olmasina ragmen yine de sehrin en yasanasi yeridir.

    bu sehirde futbol katalanlarin hayatinin en buyuk eglencesidir. sehrin resmi futbol takimi unió esportiva lleida olmakla beraber tum katalanlarin "milli takim" i barcelona fc'dir. oyleki herhangi bir ispanya milli maci olacagi zaman gazeteler iki gun oncesinden hangi katalan oyuncularin oynayacagini yazmaya baslar.
    (bkz: puyol) (bkz: xavi) . sehirde her mahallede bulunan kucuk barlarda yapilan mac yayinlari cok atesli gecmektedir. ozellikle olasi bir barca - real madrid eslesmesinde bu barlarda yapilacak en buyuk hata real madrid gol atinca sevinmektir. (bkz: ben bi bok yedim)

    sehrin diger bazi ozellikleri ise universitelerde hicbir doktor ya da ogretim uyesi ingilizce bilmezken tum sekreterlerin sakir sakir ingilizce konusabilmesidir.
    ayni zamanda evinize gelen katalan musluk tamircisinin anlasamamaniz uzerine 4 farkli dilde konuyu anlatmasi karsisinda dumur olabilirsiniz.

    gezilecek bir adet eski kale mevcut olup bunun disinda pek bir tarihi yapisi bulunmamasina ragmen, kuzeyde fransa sinirina ulasan bu sehirde pek cok arkeolojik kazi gorebilirsiniz.

    sehri ayakta tutan en onemli sosyal kaynak olan universite kapali oldugunda tam bir hayalet sehre burunen bu sehirde 1.5 saat yolda yurumenize ragmen sadece sokaklari yikayan bol piercingli copculerle karsilasirsaniz kendinizi sansli hissedebilirsiniz.

    az nufusuna ragmen universite ogrencilerin coklugu nedeniyle sehirde gece hayati cok hareketlidir. cogunlukla ayni semtte bulunan 50 ye yakin gece klubunde bir cok tarzda muzik yayini yapilir. kapi komsusu iki gece klubunden birinde 70 yas ortalamasina sahip dans tutkunu gencleri gorebilirken, digerinde kemik gozlukleri, rastali saclari ile 600 metreden taniyabileceginiz tipik katalan lise ogrencilerini bulabilirsiniz.

    tarihi ipek yolunun bir ucunun bu sehirde bitmis olmasi sehrin su andaki endustriyel potansiyelinin olusmasinda buyuk katki saglamistir. ispanya'da oldukca unlu olan bira markasi san miguel 'in ilk ve en buyuk fabrikasi bu sehirdedir. diger buyuk uretim gucu tarim olan lleida ozellikle tarimsal ihracatta ispanya ortalamasinin epey bir ustundedir.

    son olarak endustriyel ya da zirai bir neden disinda pek yolunuzun dusmeyecegi bu sehre kazara da olsa gelirseniz bar "els templers" de bir sutlu kahve icip calisanlariyla koyu bir sohbete girmenizi tavsiye ederim.
  • barcelona'da ekonomik sebeplerle barınamayacaklar için ilaç gibi şehirdir. temiz, bakımlı, eşyalı evlerde bile bir oda ortalama aylık 150 euro ile kiralanabilir. barcelona'da bu fiyat minimum 300-350 euro iken bu fiyat ilaç gibi gelir. ortasından nehir geçen, kafeleri, gece hayatı, yıl içinde bitmeyen sanat ve eğlence festivalleri ile küçük bir şehre göre oldukça hareketlidir. sadece üniversite çevresi ile değil şehrin bütün meslek gruplarından her yaştan insanlarla arkadaş olmak mümkündür. mahallenin yaşlı amcaları bile günlük gazetelerini okumak için kampüsün kütüphanesinde takılırlar. haftada birkaç kez barlarda ingilizce konuşma etkinlikleri olur ve bankacısından öğretmenine yerli halk şehirdeki yabancılarla tanışmak için akın eder.
    blablacar ile istediğiniz zaman 8-10 euroya barcelona'ya gidebilir ve haftasonunu geçirip gelebilirsiniz. banliyo trenlerle haftasonu katalan köylerine gidip doğa yürüyüşleri ve halk arasında oldukça populer dağ tırmanıcılığını yapabilirsiniz. şehrin içinde muhteşem bir orman vardır. ister orman içinde koşu yapabilir ister şehir merkezindeki nehir boyu koşabilirsiniz.
    şehrin en geleneksel yiyeceği salyangozdur. belediye bunun yıl içinde büyük şenliklerini düzenler ve büyük tencerelerde salyangozları pişirip binlerce kişi bu festivalde bunları afiyetle yerler. yaşandıkça sevilen bir yerdir, samimiyeti sizi hemen içine çeker. insanları sosyalleşmeye ve paylaşıma oldukça açıktır. türkiye'den ufak bütçelerle gelen bünyelere ilaçtır. bir kafede cortado kahvenizi 1 euro'ya, bir barda biranızı 1.5 euroya içebilirsiniz. isterseniz 1 saatte katalan sahillerine ulaşıp yüzebilir, barcelona gibi bir metropole gidip takılabilir, ya da dağlara doğru yol alıp kendinizi doga güzellikler içinde kaybedebilirsiniz.
    şehrin tek dezavantajı, barcelona'ya göre soğuk olmasıdır. kışın ispanya koşulları düşünüldüğünde soğukluk ortalamanın altındadır. bu durum barcelona'nın neredeyse her gün güneşli ve açık havasına göre kıskanılasıdır.
  • is sebebiyle yaklasik iki hafta kaldigim yasanilasi kucuk bir katalan sehri. barcelona ve tarragona'ya gore ucuz, her iki sehre de bir bucuk saat mesafede oldugu icin sehrin civarindaki fabrikalarda calisan cogu kisi gordugum kadariyla burada yasamayi tercih ediyor. hatta koylerinde yasayan cokca kisi mevcut. barcelona'da aylik 2500 euro yerine burada 1400-1500 euro ile cok daha guzel ve sakin bir hayat surdurulebir demekteler.

    sehrin barcelona yonunde universitesi mevcut. dogu tarafinda ise daglari asip girona ve andorra'ya gidebilirsiniz. konum olarak tam bir kavsak noktasi. zaten sehrin en tepesinde yer alan kalesine ciktiginizda onemli bir konumda oldugunu gorebilirsiniz.

    sehirde cokca guney amerikali gormek olasi. bunun disinda faslilari da gorebilirsiniz. mesela onceki senelerdeki salamanca maceramda bu kadar fazla fasli gordugumu hatirlamiyorum. suphesiz bunda is olanaklarinin etkisi var. zira sehrin etrafi sanayi ile cevrili. barcelona yolu uzerinde cokca otomotiv, tarim, nakliye firmasinin tesislerini gormek mumkun.

    sehirde her yer katalanca. olur da ugrarsaniz bunu bilmekte yarar var. castellano tabiki konusuyorlar fakat birsey sorarsaniz insanlarin hizli hizli katalanca birseyler soylemesi gayet normal. zaten bu aralar hemen hemen her evde katalunya bayraklari asili.

    buraya gelirken barcelona ya akdeniz ne guzel sicak diye cikmayin gotunuz donabilir. kasim sonunda sicaklik -5 seviyesinde. zira sabahlari arabadan surekli buz temizlemek zorunda kaldim. arac isinincaya kadar da gotum dondu resmen. bu arada bu sehirde resmen park yeri yok. mavi hatlardan da 15 euro aliyor pezevenkler.*

    sehirde haftasonu hayat pek yok fakat cogu kisi zaten yakin oldugu icin barcelona'ya gidiyor. ben simdiden koylerinden birinde gozume ev kestirdim. koyde evler 40-50 bin euro civari. neyleyim barcelona'yi lleida bana yeter. sociedad'a da koyduk tam oldu*
  • ispanyanın katalon bölgesinde , barcelonaya 2 saat uzaklıkta küçük bir şehir. lleida universitesini içinde barındırır.temiz ve düzenli bir şehirdir.ortasından nehirle ikiye bölünmüştür.nehirin üst bölümünde kalan bölüm daha canlıdır kafeler , dükkanlar marketler daha yaygındır.merkezi diyebileceğim bir konumunda çok güzel bir halk kütüphanesi ve tam karşısında universitenin bir fakültesi bulunuyor.

    şehirde siesta belirgin yaşanıyor saat 13.00- 17.00 arası çoğu dükkan kapanıyor. akşam 10 dan sonra yine kapanıyor heryer. sabahları insanlar nehir kenarında koşu yapıyor, sabah -akşam evcil hayvanlarını gezdiriyorlar.cuma ve cumartesi akşamları çok hareketli geçiyor , insanlar eğlenmeye çıkıyor.kışın giderseniz zaman zaman çok sisli olabiliyormuş.inanları sıcak kanlı yardımsever bir yer.

    şehrin tepesinde turo seu vella adında tarihi bir katedral şehrin en görkemli yapısıdır. nehirin altında kalan kısımda ücretsiz gezebileceğiniz bir otomobil müzesi vardır.çok büyük olmasada içinde güzel arabalar ve motorlar var.şanslıysanız bazen çalıştırılıyor ,o eski arabaların motorlarının sesini duyabilirsiniz.

    markette salyangoz satılıyor buranın halkı yiyormuş.hatta hediyelik salyangoz ve seu vella magnetleri satıyorlar. ünlü caddesi calle major da alışveriş için bir çok mağaza bulabilrisiniz.lleidaya gidilirse bu caddeye kesin girilmeli.caddenin üzerinde tarihi bir kilise ve el palacio de paeria bulunur.caddenin sonunda lleida pirineus tarihi tren istasyonuna çıkıyorsunuz.

    şehirde ispanya genelinde yaygın olan, ucuza alışveriş yapabileceğiniz mercadona adındaki market zincirini tavsiye ederim alışverişlerinizde. sağlık sorunlarınız için lleida universitesinin hastanesi arnau de vilanova hospital ve santa maria hospital hemşirelik okulunun hastanesi bulunmaktadır.

    konaklama için international öğrenciler arasında sharing roomlar çok yaygın.ortalama 150-200 euro ya bir oda kiralayabilirsiniz.

    şehirde deutche bank ın atm leri bulunmakta.turkiyede teb bankasının deutche bankla anlaşması var.komisyonsuz euro teb hesabından para çekebiliyorsunuz.ispanya genelinde yaygın olan caixa bank ve banco santander lleidada yaygın.
hesabın var mı? giriş yap