• eskiden bios'un bir parçası olan, uzun zamandan beri görmediğim ve an itibarıyla lazım olan zımbırtı. aramalarım sonucunda bir çok kişininde tavsiyesiyle hddguru.com'da bunu buldum.bu işe yarar gibi görünüyor. http://hddguru.com/…4.12-hdd-low-level-format-tool/
  • fabrika formatı olarak da tabir edilen,biostan veya harddisk üreticisinin kendi yazılımıyla,hd'de lojik hatalar sonucunda olu$mu$ bad sectorleri düzeltmek amacıyla atılan format biçimi.

    lakin kimi bioslar bu özelliği desteklememektedir,bu durumda hdd'nin kendi low level format yazılımı gerekmektedir. fiziksel olarak bad sextorla tanı$mı$ bir hd'yi low level format da kurtaramaz..vendorla temas kurmak icap eder. (bkz: debug exe)
  • bilgisayarlardaki sabit disklerin el değiştirmesi söz konusu olduğunda yapılması elzem olan prosedürdür. normal şartlarda windows'un yaptığı sağ tık -> hızlı format seçeneği sadece ve sadece diskin üzerindeki master file table'ı (mft) siler. diğer tüm veriler disk üzerinde bulunmaya devam eder. bu mft'yi kullanan disk size ona yeni veriler yazmaya devam ettikçe eski verilerin farkında olmaksızın sıradan diske yazmaya devam eder sadece fakat artık bedava olarak bile bulunabilen disk kurtarma firmaları ile bunları dönüştürmek mümkündür. bilgilerin güvenliğinin sağlanması için yapılması gereken ise low-level format denilen disk üzerindeki tüm verilerin tamamen yok edilmesi ve mft'nin boş disk üzerinde yeniden oluşturulmasıdır.

    hdd'ler için 2 türlüsü mevcuttur
    zero-fill yönteminde disk üzerindeki tüm bitler sıfırlanır. fakat bu durum genelde içerideki step motorun kabiliyetlerinden ötürü limitlidir. (windows'taki yavaş format gibi düşünülebilir)
    diğer yöntem ise disk üzerindeki tüm bitlere rastgele atamalar yapılır. byte'lar üzerine rastgele 8li bit kombinasyonları atanır ve silinir. bu yöntem cia ve nsa gibi örgütler tarafından standartlaştırılmıştır. gene de bu yöntemde hala daha bilgilerin bazılarının geri dönüştürülebilmesi mümkün olmaktadır bunu tamamiyle ortadan kaldırmak için bu yöntem 1-3-5-7-13 gibi sayılarda üst üste tekrarlanır. istihbarat örgütleri bu işlemi en az 7 gerçek koruma için 13 kere tekrarlarlar hdd'ler üzerinde
    mutlak koruma gerçek manada sadece parçalayıp hdd'yi yüksek ısılı fırınlarda yakmakla mümkündür. çünkü tamamen silinmiş bir disk bile teorik olarak elektron mikroskobunun altına yatırılarak tek tek bit sayma suretiyle deşifre edilebilir.

    ssd'ler için ise flash hafızaya sahip oldukları ve içeride hareketli parça olmadığı için hikaye tamamen farklıdır. üretici firmalar genelde tüm bitleri geri döndürülemez şekilde sıfırlayan elektronik olarak kodlanmış yollar eklerler disklere. bir ssd'yi parçalayıp yakmak haricinde tamamen bilgileri silmenin en güvenli yolu her üreticinin ayrı ayrı sağladığı programı kullanmaktır. ssd'leri zero-fill yapmak ya da random yazmak güvenli değildir. ssd'leri gerçek manada güvenli kullanmak için gömülü şifre yazılımları kullanılmalıdır.
  • 2 tb diskte tam tamına 23 saat 59 dakika sürdü.
  • arabanın okuyamadığı usb'mi okunur hale getiren format biçimi.
  • uzun sürmekle birlikte çok hddyi ölümden döndüren biçimlendirme türüdür.

    yine de çok kritik dosyaları bu ölümden dönmüş hdd'lerde tutmamanız tavsiyemdir.
  • fazla kullanımı her türlü harddisk'in bünyesinde fiziksel bir problem olarak bad sector oluşturan mevzu.. ayrıca mit değildir, envai çeşit file recovery programıyla, o an çalışan sistemi barındırmayan -yani secondary de diyebiliriz- harddiskleri gayet nefis low level formatlamak mümkündür, çok bekletir ama.. bir de tabi harddiskinizde olan birşeyi sonsuza kadar yoketmenin sayılı yöntemlerinden.. çünkü normal format atmış olsanız bile, format mantıksal olarak sürücüyü boşaltır, fiziksel olarak eski bilgiler hala harddiskte durmaktadır, anca üstüne birşey yazılınca yok olmaktadır..
  • hiren's bootcd içerisinde bulunan maxtor low level formatter aracılığı ile halen yeni disklere rahatlıkla atılabilen sağlam, düşük seviye format.
  • eğer içinde windows kurulu olmayan ( kendi bilgisayarınıza değil yani) herhangi bir harddisk veya usb diske, veya adaptör içine yerleştirip kart okuyucudan laptopunuza başladığınız bir hafıza kartına low level format atmak istiyorsanız bunu yapmak çok kolaydır.
    bunu ücretsiz hddguru llf tool ile yapabilirsiniz. programı indirip kurun. low level kısmını takip edin, low level format atmak istediğiniz harddiski seçin. burada yanlışlık yapmayın kötü olur.
    tamam deyin. harddiskin boyutuna bağlı olarak işlem biraz uzun sürebiliyor.
    işlem bittikten sonra bilgisayarda harddisk/ usb disk görünmüyor diye panik yapmayın çünkü disk yönetiminine girip ilgili diski seçip yeni bölüm oluşturmanız gerekiyor. ( mesela 32 gb lık bir flaş diske llf attığınız zaman o disk bilgisayara hiç takılmamış hale geliyor. önce onu bilgisayara takıp windows disk yönetimine girip "bak disk, senin adın osman olsun. sen 32 gb lık bir disksin" diye ona tanımlama yapmak gerekiyor. yeni doğmuş çocuğun adını koymak gibi bir şey.) isterseniz 32 gb lık flaş diski bile 16 +16 şeklinde 2 ye bölebilirsiniz, tıpkı bilgisayarınızdaki c ve d gibi. ama bu hiç gerekli olmayan bir şey. bunu yapmak için windows 10 ' da arama kısmına "disk" yazın ve "sabit disk bölümleri oluştur ve biçimlendir" menüsünü takip edin.
    işin bu aşamasında, low level fotmat atılmış ama bölümü oluşturulmamış, adı sanı koyulmamış kısım kabak gibi sırıtıyor. boyutuna falan bakarak doğru diski seçin ve sağ tıklayıp sanırsam "yeni bölüm oluştur" deyin. tek parça bir bölüm oluşturacağınız için bölümün büyüklüğü zaten kendiliğinden yazılı geliyor. ileri ileri ileri deyin ve hoppaa mis gibi tertemiz dixi kokulu disk hazır.
  • harddiski fabrikadan ilk ciktigi pozisyona geri dondurme i$lemi.. partition table'lari boot sector'leri falan eski i$letim sistemlerinden kalan ne varsa arindirmak icin kullanilir..

    bilhassa partition table'in manyak bozuldugu ve en kral disk manager'lar tarafindan dahi toparlanamadigi durumlarda i$ gorur.
hesabın var mı? giriş yap