• lpg gibi daha ekonomik,daha çevreci bir yakıt varken benzin kullanmakta olan araç sahiplerinin yapmakta oldukları eylem.
    lpg kullanımı ile benzin kullanımına göre 100 km'de yaklaşık 10 tl tasarruf yapılabilmektedir.yeni lpg dönüşüm sistemleri kullanışlı, sorunsuz ve aracın performansında da hissedilebilecek bir kayba sebep olmamaktadırlar.bütün bunların sonucu doğal olarakta benzinli araç sahiplerinin büyük çoğunluğu lpg kullanmaktadırlar.buna rağmen azınlıkta olduklarını düşündüğüm bazı araç sahipleri hala araçlarında benzin kullanmakta ve üstelik bunu da bir övünme sebebi olarak görmektedirler.
    böyle düşünüp sonradan araçlarına lpg sistemi taktıranlardan bazıları şunu da demişlerdir (bkz: keşke daha önce tanışsaydık)
  • lpg'li araç sahipleri her yerde 2. sınıf insan muamelesi gördüğü için, garip olmayan bir durum. yine de değer.

    taktırdım ordan biliyorum.
  • kapalı otoparklara girerken bagajın açılıp kontrol edilmesini, karısının eteğinin kaldırılıp götüne bakılması gibi rahatsız edici bulan erkek sürücülerin ısrarıdır. sen kimsin de benim arabamın bagajını açıp lpg var mı acaba ayağıyla içinde ne var diye dikizliyorsun lavuk.
  • tsi motora sahip aracı olan sürücü için zorunlu bir ısrardır. tsi motorlarda hem lpg dönüşümü çok mümküm değil hemde performans ve verim açısından araçta çok büyük kayıplara sebeb olur. bazı lpg firmaları bu motorlar için sıvılaştırılmış lpg ile direk motora enjeksiyon sistemleri geliştirmeye uğraşmaktadırlar.
  • "lpg iyi bişey olsaydı devlet ucuz olmasına göz yummazdı" düşüncesinin sonucu.
  • benim içinde bulunmadığım eylem.

    teorik hesaplara ve tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim ki. 100 km de 8-8,5 litre benzin yakan bir araç lpg ye dönüştürüldüğünde 100 km de 9,6-10,2 litre lpg yakar. iyi montaj ve ayarda lpg tüketimi aracın benzin tüketiminin %20 üzerindedir. bu durumda konu edilen araç benzinle 100 km yi 38,11 tl ye gider lpg deyse bu rakam 27,42 tl dir. her 100 km de yaklaşık 11 lira tasaruf edilir. bu rakam 10000 km de 1100 liradır. piyasayı iyice araştırılırsa 1000-1100 lira civarına yerli kaliteli dönüşüm markaları mevcut* ruhsata işletmesiyle 1500 liraya gelir. tüm bu verilere göre aracına lpg dönüşümü yaptıran bir kişi yaklaşık 1.5 yılda dönüşüm sistemine yaptığı masrafı çıkarır ve sonrasın tasarruf etmeye başlar.

    performans kaybına gelince lpg li araç kullanan biri olarak performans kaybı yok dersem yalan söylmeiş olurum. ancak bu sadece ilk kalkış anında o da seri bir şekilde kalkarsanız fark ediliyor. normal ciddi bir kayıp yok. şunu da belirteyim ben gayet sakin araç kullanırım. belki daha agresif sürücüler iki yakıt arasındaki performans farkını benden daha iyi farkedebilir.
  • çevremde görüyorum lpg'li aracın statüyü düşürdüğünü düşünenler var, bu sebeple olabilir.
    beyaz türk takıntısı diye düşünüyorum.
  • yılda ortalama 10 bin km'den az yol yapılıyorsa mantıklı olabilcek durum.

    türkiye'de lpg dönüşümlü araç sayısı 3 milyonu geçmişken ne motoru, ne zararı kuzum. yaptığı karla yeni motoru bırak yeni araba alabilecek araç sahipleri var. forumlarda açın okuyun biraz. ayrıca herkes arabasını sanki 300-400 bin km'ye kadar kullanıyor sanki... neymiş motor ömrü kısalıyormuş. %10 kısalsın arkadaş. 500 bin km kullanacağına 450 bin km kullan ne fark eder? km'de 10 kuruş tasarruf esten 450 bin km'de 45.000 tl tasarruf edersin ki buna iyi bir araba alırsın.

    yok performan düşüşü yapıyormuş. sanırsın f1 sürücüsü. istanbul trafiğinde ne zaman performanslı araç kullanıyorsunuz merak ediyorum doğrusu. ayrıca istediğin zaman geç benzine yap performansını. bu arada öyle anormal bir performans düşüşü de olmuyor.

    bi de tüp kokusu varmış. ne kokusu ya? duyanda kokudan arabada durulmuyor sanacak. koku egzozdan çıkan gazda olur arabanın içinde değil.

    güvenilir bir markayı iyi bir servise taktırmak lazım. ancak bazı motor tiplerinde (tsi gibi) sorun olabiliyor. motorun uyumunu iyi araştırmak lazım. ha motorunu eline alan var mı var ama iyi araştırmak lazım. daha önce aynı modele arabaya lpg taktıran olmuş mu problem yaşamış mı? takan servis yetkili servis mi, deneyimli mi, tavsiye eden var mı vs.

    velhasıl şehir efsaneleri dolaşıyor bu lpg hakkında...
  • hızlı feribotlara binememekte bu davranış için bir motivasyondur.
hesabın var mı? giriş yap