• (bkz: sherman)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/m4_sherman
    motoru ford uretimidir calismasi suradan gorulebilir.
    https://www.youtube.com/watch?v=w2ghtjftnpo
    32 valf 500hp 18l v8. ustunde hayvani boyutta iki adet karburator bulunur. model:stromberg na-y5-g
    motor:
    http://i.imgur.com/ozm5p.jpg
  • savaş tarihinin en büyük mühendislik facialarından biri olarak belgesele konu olan amerikan tankı. teknolojik olarak kendilerinden daha üstün olan alman panzerlerine karşı en büyük avantajı çok sayıda üretilebilmeleri olmuştur. öyleki alman toplarının önden delip arkadan çıktığı gibi absürd çok vaka kaydedilmiştir.

    https://www.youtube.com/watch?v=geeqpup5vty
  • mühendislik olarak facia olabilir ama taktiksel olarak başarılıydı. isteyerek mi yanlışlıkla mı bunu yaptılar bilmem ama işe yaradığı kesin
  • savaşı kazanan tanktır. alman veya sovyet rakiplerine göre daha iyidir veya kötüdür demenin savaşta pek bir anlamı yoktur çünkü savaş alanında ordunun ihtiyacı olan düşman ordusuna karşı ateş üstünlüğü elde etmek ve ilerleyen piyadeye yol açmaktı basit ve çirkin dizaynı m4'lerin kısa sürede ordu tarafından istenilen ateş gücünü verdi. kaliteli ve üstün özellikli alman tankları bu tankları kolayca avlıyabiliyordu hatta bazı alman tank aslarının günde 30 düşman tankını yok etmesi ile elde ettikleri başarılar o kadar şaşırtıcıydı ki günümüzde bile anlatılır. pek tabii ki bu aslında yüksek bir başarı değil o anki svaş alanı taktiğide olabilirdi çünkü amerikalılar özellikle çıkartma yoluyla girdikleri avrupa topraklarına ağır silahlarını çıkartmakta sorun yaşıyorlardı çıkartsalar bile tiger 2 gibi savaş makinasına cevap verebilecekte zırhlı, silahlı ve hızlı bir tankları yoktu bu bağlamda amerikalılar alman tanklarını avlayabilmek için kendi hava üstünlüklerini kullandılar. her akıllı komutanın uygulayacağı bu stratjide alman tanklarını kendi piyade usnurlarından uzak tutmak için p-51 mustanglere yakın kara saldırı yeteneği verdiler. üstelik o zamanki tüm tanklardan daha hızlı ve daha yüksek ateş gücüne sahipti.
  • içiyle, dışıyla, ne yapıp yapamayacağıyla ilgili fikir edinebileceğiniz 2014 yapımı bir filmi olan tanktır.
  • 10 tanesi bir tane tiger etmez.
  • abd genelkurmayi savas boyunca nedense daha guclu bir tank yapimi icin herhangi bir talepte bulunmamistir. bunun nedeni panzerfaustun babasi bazooka kullaniminin tanklarin etkinligini durdurabilecegi yonunde bir dusunce olabilir.stratejik anlamda dogru bir dusuncedir. zira berlin savasinda bu durum olusmus , ruslar savas boyunca kaybettigi tanktan daha fazla zayiati berlin savasinda kaybetmislerdir.harabeye donmus sehirlerde piyade bazooka ,panzerfaust benzeri aletlerle tank avina cikmistir.ayrica shermanin uretimin cok kolay olmasi ve hizli olmasi. abd genelkurmayi bu tanki bildigimiz klasik anlamda tank olarak degilde piyadenin daha korunakli birseye binip ilerlemesi seklinde dusunup kullanmis olabilir. 50.000 tane uretilmistir.500.000 uretip yardiradabilidrdi abd. o donemde sanayisi yeterliydi.
  • amerikan ikinci dünya savaşı tankı.

    ww2 tanklarının en modüleri de diyebiliriz. süpriz yumurta gibin. yamulmuyorsam en çok varyanta sahip tanklardan biridir kendileri, mayın temizleme araçlarından tutun mobil köprülere ve havan toplarına kadar. ilk varyantlar tank vs. tank savaşlarına girmek amaçlı değil de piyade desteği ve yol açmak amaçlı tasarlanmıştır daha çok. tabi trajik bir şekilde tank savaşlarına da girdiler. psikiyatri literatüründe hala tigerphobia diye bir terim varsa sebebi shermanlar ve kağıt zırhlarıdır. tabii sonradan çıkan varyantlar her ne kadar tigerlara üstünlük sağlamasa da kafa tutabilmiştir, alman çeliğine ne kadar kafa tutulabilirse.

    diğer ülkelerdeki muadilleri pz. 4, t-34 ve zorlarsak crusader alınabilir. tiger ile kıyaslamak, orta tank sınıfından bir tankın adını savaş görmüş en ağır tanklardan biriyle aynı cümlede kullanmak komiktir. tiger'ın kıyaslanması gereken tanklar belki rus kv ve is serileri ve ingiliz churchilldir, o da ittire kaktıra. bir de belki yine ittire kaktıra doğru dürüst savaş görmemiş fransız arl 44.

    sherman'a dönersek. bu bahsettiğim muadil tanklara göre başarısı tartışılır; hem rusların kalitesiz ama pratik çözümlerine ve düz sayı avantajına, hem de almanların çok kaliteli ama kağıt dışına çıkınca az biraz saçmalayan dizaynlarına eşit derecede uzaktır. ingilizlerin tank sınıflandırmaları ise biraz saçma o zamanlar o yüzden crusaderin bahsini açmak istemiyorum.

    özetlersek sherman iyidir. ne kadar abuk bir dizayn olsa da ikinci dünya savaşına damgasını vurmuştur.
  • paletli tabut. (bkz: teneke)
hesabın var mı? giriş yap