• diş hekimliği öğrencilerinin stajlarda hastalarda kullandıkları malzemeleri kendi ceplerinden almalarını protesto etmek için an itibariyle twitterdan destek verdikleri hastag.
    zaten 1. sınıftan itibaren kat kat artan masrafıyla öğrencilerin derslerden çok malzeme parasını düşünmelerine sebep olan bu bölümde 4. sınıfa gelindiğinde tek kalemde 5-6 bin lira gibi bir masraf öğrencinin ve ailesinin sırtına binmekte, türkiye'de çoğu fakültede şu anda hastalarda kullandıkları röntgen fosfor plaklarından eldiven, peçeteye kadar öğrencilere aldırılmaktadır. geçtiğimiz günlerde cumhurbaşkanının da 'öyle şey olmaz türkiye bu kadar sefil duruma düşmedi' söylemiyle birlikte bir an önce çözüme kavuşmasını diliyorum
  • herkes, hayatında en az bir kere de olsa diş hekimine gitmek durumunda kalmıştır. diş hekimlerinin genel imajı toplumda saygın, kalburüstü maaş alan ancak tıp doktoru kadar cefa çekmeyen bir sağlıkçı olduğu yönündedir. işte bu imaj sahip olan için diş hekimleri, tahmin edileceği üzere, diş hekimliği fakültelerinde pek cefalı, zorlu bir eğitim görür ve beş yıllık eğitim sonucu mezun olup diş hekimi unvanı alırlar.
    aranızda elbet bulunduğu şehirde -varsa- üniversite hastanesine gidenler de olmuştur. oralarda, ortalarda dolaşan, asistanından ve/veya hocasından emir bekleyen, kibar, aşırı ilgili gençler dikkatinizi çekmiştir. işte o insanlar, yaşıtları mezun olurken klinikte bulunan stajyer hekimler.
    stajyer hekimler, kimi klinikte sadece gözlemci olurken kimi klinikte ise pratisyen olarak görev alırlar. birçok klinikte, bu stajyer arkadaşlar, yaptıkları işler için gereken eldiven, ağza girip çıkan el aletleri, ağızda işlem yaptıkları döner aletler ve uçları gibi envai çeşit eşyayı kendi imkanlarıyla karşılarlar. ve ülke genelindeki diş hekimliği fakültelerinin çoğu bu durumda.
    örneğin dişinize protez yapılacak olsun. stajyer hekimin tek faydası staj sonunda alacağı geçme notudur. ancak hastadan aldığı ölçünün materyali, dizdiği dişleri, protezin pembe olan dişlerin durduğu alt yapısı gibi malzemelerin ücretini öğrenci öder.
    devlet ise öğrencinin yaptığı ve teslim edilen bu işin sgk üzerinden ücretini alır ve hastane döner sermayesine verir. peki stajyer öğrenci bu döner sermayeden faydalanabilir mi? tabii ki hayır. başkasına yaptığı işin ücretini kendi cebinden öder.
    kliniklerini bazısına dijital röntgen cihazı bulunur örneğin, ancak bu cihazın röntgen filmi de özel bir okuyucudur ve yabancı ülkelerden ithal gelen pahalı bir şeydir. adına fosfor plak denen bu gereç de öğrenciden istenir.

    benzer şekilde klinik öncesi eğitimde de öğrenciler dişleri birebir taklit eden yapay çeneler üzerinde çalışır, diş dizer, protez teper, röntgen çeker, çekilmiş dişlere kanal tedavisi yapar. bunlar da yine öğrencinin cebinden çıkar.

    bu ve bunun gibi durumların yükü öğrenciye, dolayısıyla da okutan ailesinin sırtına biner. stajyer hekimlerin maaş alması için öğrencilerin verdikleri çaba pek karşılık görmemiş ancak en azından malzeme ücretlerinin karşılanmasını istiyorlar.

    sözün özü, diş hekimliği fakültesi öğrencileri yurt genelinde böyle bir hashtag çalışması başlatmış. ve bu duruma baş kaldırıyor. bu amaçla da twitter'da böyle bir hashtag açmışlar. seçimlerin yaklaştığı, okulların kapandığı bu dönemde, yeni dönem için bir umut, bu konuda bir şeyler yapılabileceğini düşünen herkesin de desteğini esirgememesi gereken bir hashtagdir anlayacağınız.

    okumaya üşenenler için şairane özet:

    yaptığım işleri bir görebilsen
    eğer ücretinden pek emin değilsen
    aradığın haksa en adilinden
    o zaman başka, açarım ışığı başlarım hemen
    #malzemeyialsanbari #malzemeyialsanbari
    ooo #malzemeyialsanbari #malzemeyialsanbari iii

    ayrıca okumak isteyen olursa diye,

    (bkz: #marmaradişrezaleti)
    (bkz: #egedişteneoluyor)
    (bkz: diş hekimliği fakültesinde öğrenci olmak)
    (bkz: diş hekimlerinin doktordan sayılmaması)
    (bkz: diş hekimliği fakültesi)
    (bkz: diş hekimlerinin yata yata para kazanıyor olması)
  • türkiye'de okuyan diş hekimliği öğrencilerinin 4. ve 5. sınıfta klinik stajları sırasında kullanacakları malzemelerin parasını kendilerinden alan sisteme karşı çıkmak için açtıkları protesto hashtag'i. zaten masraflı olan diş hekimliği fakültesi öğrenim hayatında, bu aşamaya* gelindiğinde bile öğrencinin cebi düşünülmemekte ve toplandığında yaklaşık 5 bin tl'ye* denk gelen klinik malzemeleri öğrencinin kendisinden istenmektedir. bu durumda devlet okulunda okuyan öğrenciler için bile diş hekimliği fakültesinde okumanın özel okulda okumaktan bir farkı kalmamaktadır. yeterli parayı veremeyip, gerekli malzemeleri alamayan öğrenciler stajlara alınmamakta, öğrencinin gözünün yaşına bakılmamaktadır. hatta bu sebeple eğitimine ara veren öğrenciler bile olmuştur.

    bu sisteme ülke genelinde son verilmesini ve diş hekimliği öğrencilerinin zaten zorlu derslerin yanında bir de bu maddi problemlerle ilgilenmesine son vermek istiyoruz.

    #malzemeyialsanbari
  • bedava işgücü olarak kullanılan diş hekimliği staj öğrencilerinin haklı protestosudur. öğrenciler hem hasta bakıyorlar, hastaneye kazandırıyorlar hem de kullandıkları malzemeyi ödüyorlar.

    ben tercih dönemimde rehberlik hocama diş hekimliği istediğimi söylediğim zaman "diş hekimliği okumak pahalıdır" gibi bir cevap almıştım.

    ya böyle bir rezalet olabilir mi? dönem olarak 5-6 bin tl'yi buluyor bu rakam. bunu ödeyemeyen öğrenciye ne oluyor? staja alınmıyor, dönem tekrarı yaptırılıyor, okuluna ara veriyor.

    öğrenci üzerinden sömürüye karşı desteklerinizi bekliyoruz.

    #malzemeyialsanbari
  • aynı yollardan geçmiş biri olarak; malzemeyi alın lan! heder etmeyin çocukları.
    desteklediğim kampanya.
hesabın var mı? giriş yap