• geçtiğimiz ay hayalini kurduğum iş için marka tescil işini halletmiş biri olarak kısaca süreçlerin kolaylığından bahsedeceğim.

    öncelikli olarak türk patent'in sitesi üzerinden tescil etmek istediğiniz markanın durumunu kontrol etmeniz gerekir. web sitesi almak kadar önemli olan bir süreçtir. sonuçta markanız için "artık benim o" deme zamanıdır. diyelim ki ayşe fatma diye açtığınız instagram butiğiniz için markanızı tescilletirmek istediniz.

    aşağıdaki siteden isimle aratma yapmalısınız.

    https://online.turkpatent.gov.tr/…rk_search?lang=tr

    her versiyonda hem birleşik hem ayrı ayrı yazılmış şekillerde aramalısınız ki siz başvuruyu yaptıktan sonra "aaa birleşik hali varmış" diye ret yemeyin. logonuz olarak kullanacağınız görseliniz varsa, ki iyi olur onu da başvuru esnasında eklemeniz gerekiyor.

    nice sınıfına göre ödeyeceğiniz ilk işlem tutarı farklılık gösteriyor. fiyat listesini de web sitelerinde paylaşmışlar.

    https://www.turkpatent.gov.tr/…rmationdetail?id=101

    tek sınıf için 205 tl belirlenmiş. ben 3 nice sınıfı için 615 tl ilk başvuruda ödedim. marka tescil aşamasına gelince online yapılan işlemlerde türk patent avantaj sağlıyor. 550 tl'de markanın araştırması bitince tescil ücreti için online ödeme yapıyorsunuz. dekontunuzu da türk patentin sitesinden evrak olarak yüklemeniz gerekiyor.

    başvuru ile tescil işlemi arasında yaklaşık 5 - 6 aylık süreç oluyor. eve posta ile bildirim yolluyorlar ama her zaman olduğu gibi zamanında ulaşmadığı için arada türk patent'in sayfasından kontrol etmekte fayda var. eğer marka araştırmasında sıkıntı çıkmazsa tescil ücretini 2 aylık sürede ödemelisiniz ki paranız yanmasın.

    patent ofisleri de size arada mail atıp "ben buradayım, senin için patent işlemlerini yaparım" diyor ama inanın gereksiz. eğer şuan sadece türkiye'de geçerli olacak ufak çaplı bir marka ile başlıyorsanız, kendi başınıza yapabileceğiniz bir işlem için aracı tutmanıza gerek yok.

    yanlış bilmiyorsam ilave sınıfa başvuru, isim, tür vb değişiklik yapılmayacaksa 10 sene markanız sizinle yaşıyor.

    hadi hayırlı olsun *
  • 1) türkiye'de marka tescil başvuruları (bkz: türk patent ve marka kurumu)na yapılır. eski adı tpe
    2)marka başvurusu öncesi türk patent ve marka kurumunun resmi sitesinden marka araştırma segmesi ile benzer marka araştırması ön incelemesi yapılmasında fayda vardır. smk m.5 uyarınca aynı ya da ayırt edilemeyecek kadar benzer marka başvurları reddedildiğinden bu ön araştırma hem zaman hem de nakit tasarrufu sağlayacaktır. eğer tereddüt oluşturacak yakınlıkta/benzerlikte bir marka başvurusu tasarladıysanız, logo değişimine vs gidebilirsiniz ve böylece hem zamandan hem de masraftan tasarruf edersiniz zira her tescil başvurusu için her sınıf bazında ücretlendirme yapılmakta.
    3) markamızdan eminsek, başvurumuzu yapacağımız (bkz: nis sınıfları)ndan emin olmalıyız. bunlar uluslararası sınıflar olmakla birlikte “marka tescil başvurularına ait mal ve hizmetlerin sınıflandırılmasına ilişkin tebliğ” ile de türk hukukuna entegre hali mevcuttur. markamızı, tescil konusu mal ve hizmetlerin hangi sınıfları için tescil edeceğimizi işbu tebliğde gösterilen sınıflar açısından belirlemeliyiz.
    4) belirlemelerimizi yaptıysak, resmi siteden formu ve seçtiğimiz sınıfları (39,01 gibi) doğru bir biçimde doldurmamız gerekmektedir.

    görüldüğü gibi, temelde bu 4 adımı yapmak için hiçbir aracı kuruma, avukata yahut marka patent ofisine ihtiyaç yoktur. marka tescilinize ret veya kısmi ret gelmesi hallerinde itiraz için yargıtay taraması vb gerekebileceğinden ancak şu halde aracı kurum kuruluş ya da avukata başvurmanız önerilir.
  • şimdi şöyle oluyor, ticari ünvanınız markanız değildir. ahmet ltd. şti. sizin ünvanınızken, markanız mehmet olabilir ve bunu tescil ettirmeniz gerekiyor. ticarete kendinize ait bir ürün, bir çözüm ile atılıyorsanız marka tescili yapmak zaruri hale geliyor. bunu kendiniz de yapabilirsiniz ama uğraşmak istemediğiniz takdirde aracı kurumlar sayesinde bu tescili yaptırabilirsiniz.

    dikkat edilmesi gereken nokta türkiye'de bu tescil işleri birkaç danışmanlık firmasının tekelinde. siz bir marka için başvuru ücreti ödedikten sonra, diğer firma bilmem hangi firmayı çağrıştırdığı için markanıza itiraz ediyor. kendi firmanız da itiraza itiraz edip sizden tekrar ücret talep edebiliyor. ne kadar uzarsa bu süreç firmalar o kadar karlı çıkıyor.
    örnek vermek gerekirse ahmet isimli markanıza, ahme da hmet -bir harf eksik olması açısından bu iki örneği veriyorum- gibi markalardan itiraz gelebiliyor bu açıdan marka seçimini çok iyi yapmak gerekiyor.

    diğer bir husus ise bu markalar kısımlara ayrılmış. mühendislik ayrı, bilmem ne ürünü ayrı mesela. gel gelelim bir anonim şirketi masraftan kaçınmayıp her alanda ahmet markasını almışsa, sizin bir harf benzerliği olan çok alakasız bir alandaki markanıza itiraz kesin geliyor. e tabi bunu en başta size belirten yok, dediğim gibi işlem ne kadar uzarsa o kadar para kazanıyor danışman firmalar. danışıklı dövüş bir yerde.

    ek olarak marka başvurusunu bugün yaptım yarın tescillenir durumu yok. belli tarihlerde toplu şekilde tescilleniyor bu markalar. sonra itiraz süreleri var.

    kısaca: marka tescili için danışmanlık firmasına başvurmadan önce kapsamlı bir araştırma yapın, vakit ayırabilecekseniz marka tescilinizi kendiniz yapın, kolay gelsin.

    https://www.turkiye.gov.tr/…ti-dzenleme-talebi-3004
  • bir üstteki arkadaşın girisini yeni gördüm geç olduğu herkesin görmesini istediğim için kendisine mesaj atmadan buradan yazıyorum: bir marka uzmanı ile görüşmesi iyi olur. bu gibi sıkıntılı işlerde uzman yardımı çok önemlidir. o marka daha tescil aşamasında reddedilebilir. biz türkler danışmanlara para vermeyi sevmeyiz ama bu iş danışılarak çözülür.

    bir de örnek vereyim, yıllar önce birisine marka danışmanlığı veriyordum ve ne yapması gerektiğini ücretsiz şekilde uzun uzun açıkladım. tabii bedava hizmet verince dediğim gibi yapmadı, biraz masraf yapması lazımdı. birkaç sene sonra neredeyse ağlayarak marka ve patent hakkını (bilmeyenler için ikisi çok farklıdır) yanında çalışan bir kişinin ele geçirdiğini ve artık ticaret dahi yapamadığını işinden çok zarar ettiğini anlattı.

    o gün bugündür bu konularda para almadan danışmanlık vermiyorum, tavsiye veriyorum: marka uzmanı bulup danışın.
  • 5 yıl içerisinde kullanıldığına dair hiçbir kanıt yok ise geçerliliğini yitirir ve başkası markayı tescil edebilir. yani 10 yıl geçerliliği var, kullanmasam da dursun diye düşünmeyin.
  • çok enteresan.
    iki tane markamız için tescile başvurmuştuk.
    inanır mısınız bir tanesi sadece birkaç gün içinde yayına alınarak totalde 4 ay içinde marka tescil edildi.

    diğeri 4. aya giricez hala yayına alınmadı *
    zaten en geç 3-4 ay içinde yayına alınıyor. ondan sonra 3 ay yayın süresi var itiraz olup olmayacağı üzerine. 3 ayın sonunda itiraz olmaz ise markanız tescil ediliyor.

    genel olarak süreç 1 yıl sürmekte. ki bazı firmaların 1 yıl 1 ay falan sürüyor. daha bile artan olabilir.
    şans gerçekten çözemedim.
  • aslında facebook hesabı açmak kadar basit bir eylem. teknoloji okur yazarlığı olan her vatandaşın kendisi türk patent web sitesinden yapabilir. ama tr deki kurnaz marka tescil kuruluşları yok bültende itiraz edilebilir, yok paranız yanar, yok şöyle yok böyle diye gözünüzü korkutur. aslında itirazı gerçekleştiren yine kendileri gibi kurnaz patent ofisleridir. siz kendi başınıza yapmayın diye yaparlar. para kazanmak isterler. oysaki sistem çok basit aslında, x bir markanın sizin bulunduğunuz sektörde aynı adla olup olmadığına bakıp, yok ise bulunduğunuz sektörü seçip başvuru yaparsınız. paranızı kaptırmayın, marka tescilinizi kendiniz yapın.
  • 2010 yılında kuzey koreli 1(bir) adet marka türkiye'de tescil edilmiş. bundan önceki 15 yılda ise hiç tescil yok.
  • iş yeri logomu-markamı korumak için yaptırdığım resmi şey, sicile kayıt.

    bunun için başvuru öncesi işlemler, başvuru, harçlar gibi bir sürü şey gerekiyor. benim işimi de yapan şu siteden detayları, yapılması gerekenleri okuyabilirsiniz.
  • bu işi profesyonel yapanlar daha iyi bilir elbet. ben sadece yaşadığım süreci anlatayım belki faydası olur.

    öncelikle web sitesinden uygun kategoride ön başvurumu yaptım. bir miktar ödeme alındı. aradan geçen birkaç aylık süreçte marka başvurum incelendi, herhangi bir itiraz gelmeyince de başvurum kesinleştiğine dair email aldım. kesin kayıt ücretini yatırınca da markam tescil edilmiş oldu.

    aslında çok karmaşık bir durum yok ise herkes kendisi bireysel olarak aracı kuruma ücret ödemeden direkt işlem yapabilir diye düşünüyorum.
hesabın var mı? giriş yap