• markalar, markalarının oluşması aşamasında belirli semboller kullanarak benzer ürünleri üreten diğer organizasyonlar ile pek çok hususta kendilerini farklı göstermektedirler. marka, kullanıcıların genel kullanım tecrübeleri ile beraber genel bağlamda bireylerin aklında oluşturdukları imajdır. markalar, fiziksel ve işlevsel olarak birbirleriyle benzer olan ürünlerin veya hizmetlerin, rekabetçi piyasada birbirlerine göre üstünlük sağlamalarına yardımcı olmaktadır. markaların sunmuş olduğu hizmetlerin kullanıcı tecrübeleri ile olumlu ve olumsuz özellikleri ortaya çıkmaktadır. fakat marka oluşumunda üstün bir ürün ortaya koymaktan çok, üstün bir imaj ortaya koymak ve sürekli gelişime açık olduğunu vurgulamak önem taşımaktadır. bu bağlamda, geçmişin başarılı markalarını model almak bir tercih halini alabilmektedir.

    markalar için hedef akılda kalıcı hale gelebilmektir. bu bağlamda, doğru ikon ve görsellik ile desteklenen yollar izlenmektedir. ürünlerin logo ve görselleri markanın kullanıcı açısından piyasadaki konumunu belirlemedeki kısayol aracıdır. iyi düşünülerek uygulanan bir marka sembolü, işletmeler için, markanın geliştirilmesine yönelik bir olanak sağlamasından ve sürdürülebilir bir avantaj kaynağı yaratmasından dolayı, önemli bir varlık olarak görülmektedir. logoların oluşturulmasında emojilerden faydalanılması, güncelin takibi izleniminin yanında, marka için kendini çok daha iyi ifade edebilme olanağı sağlamaktadır.

    sosyal ağların ve dijital alanın hızlı genişlemesi ve yeni nesillerin kolay adaptasyonu neticesinde, şirketlerin iletişim ve dijital alan yorumlarında yeniliğe gitmelerine neden olmuştur. emojilerin kullanıcı arasındaki etkinliği ve iletişimdeki dorudan etkisi markaları cezbetmiştir. aynı zamanda, artık emojilerin dünya çapında hemen herkes tarafından anlaşılabilen küresel bir dil olması da markaların emoji kullanımına yönelik ilgisini artırmaktadır.

    dijital alanın görsel dinamiği olan emojiler, genç kullanıcılar sayesinde yaygınlaşması ile aktüel iletişimin vazgeçilmezi halini almıştır. markalar dijital alanda gerçekleşen bu yenileşme ve oluşan ekosistemde yer edine bilmek ve faydalanabilmek adına; markaların imajlarını yeniden oluşturmaya, sosyal ağlardaki profillerini bu ortak dil üzerinden şekillendirmeye, tanıtıcı içeriklerde emojilere yer vermeye özen göstermektedirler. kullanıcılarına ve hedef kitlelere, zamanın ruhunu yakalayabildiklerini gösterebilmek, günceli anladıklarının işaretlerini sunmak, paydaşlık ve ortaklık hissinin oluşturulabilmesi adına emojiler etkin olarak kullanılmaya başlanmıştır.

    markalar emoji kullanımını üst noktaya taşıyıp, kendi emoji tasarımlarını hayata geçirmişlerdir. dolayısı ile markaların kendilerine özgü emoji oluşturma istekleri ve yönelimleri bu hususu sektörel bir boyuta taşımıştır. dominos pizza, pizza dilimi emojisiyle sipariş verebilme imkânı sağlayan bir uygulama başlatmış ve sipariş olayını daha eğlenceli hale getirmiştir. bir başka örnek olarak ise, meksika yemek markası olan tacobell firması, “taco” emojisinin unicode tarafından standartlaştırılmış bir şekilde mobil iletişimde yer alması için müşterilerine dilekçe imzalatmış ve 32000 imza toplayarak, “taco” emojisinin unicode klavyesinde yer almasını sağlamıştır.

    markaların, standart emoji paketlerinde imajlarının bulundurabilmeleri kendileri açısından önemli bir reklam ve prestij sağlamakla beraber, kullanıcı açısından kolay erişilebilirliğin sembolleşmesini de sağlamaktadır. böylece, özellikle dijital iletişim unsurlarını kullanan markalar emojilerin kullanıcı etkilişimini arttırdığını izlemelerinden dolayı bu unsurların tanıtım ve uygulamalarda yoğun kullanımına sevk etmiştir.
hesabın var mı? giriş yap