• çığlıklar – mazisi kunene (d. 1932)
    size bir çılgın adamın çığlıklarını veriyorum
    acımasızlara haykıranların
    gömütlerin üzerinden haykıranların
    iskeletlerin, üst üste yığılı
    ve eklem yerlerinden kırık kemiklerin.
    size bir akbabanın sesini veriyorum
    etten tarlalarımızın üzerinde dönen
    tepelerde sıralar halinde toplanan
    göz çukurlarında yitmiş gözlerin ve
    mehtabın vahşete terk ettiği yerdekilerin.
    size ortasından yırtılmış bu gömleği veriyorum
    tarlada bırakılmış
    daha memeden kesilmeden göçenlerin orda,
    söyle bana, söyle bana
    kim giydi bunu kış bastırmadan?
    size yalnız uyuyanları veriyorum
    elleriyle düş katlayanları,
    ölüm gecesinde baktıkları için
    asla gerçekleşmeyecek düşleri,
    bağırın dünyaya diye size veriyorum!
    türkçesi: gürhan uçkan
  • şair, akademik ve britanya'daki apartheid hareketinin kurucusu.

    isim: mazisi
    ikinci ad: raymond
    soyadı: kunene
    doğum tarihi: 12 mayıs 1930
    doğum yeri: durban, güney afrika
    ölüm tarihi: 11 ağustos 2006
    mazisi raymond kunene, 12 mayıs 1930'da, mccord's hastanesinde durban'da doğdu. annesi eva kunene (nee ngcobo) bir öğretmendi ve babası, bir işçi olan mdabuli albert kunene idi.

    kwazulu-natal güney sahili'nde amahlongwa'da büyüdü ve orada ilkokuluna ve daha sonra kwaâhluzingcondo high'a katıldı. marianhill'de matriculating sonra, maphumulo öğretmenler eğitim koleji'nde bir öğretim sertifikası aldı. erken yaşta yazmaya başladı ve 11 yaşından itibaren gazete ve dergilerde yayınlandı.

    1956'da bantu edebiyat yarışması ödülü'nü kazandı ve 1959'da natal üniversitesi'nden “geleneksel ve modern zulu şiir üzerine bir analitik araştırma” başlıklı bir çalışma için yüksek lisans derecesi aldı.

    lesotho'ya kısa bir girişten sonra, kunene doktorasını yapmayı planlayan ingiltere'ye gitti ama olaylar bu tutkuyu geride bıraktı ve 1964'te anc'nin birleşik krallık ve batı avrupa'daki ana temsilciliği olarak kurtuluş siyasetine çekildi. abd'deki çalışmalarına devam etmeden önceki yılların sayısı, 1973'te kaliforniya üniversitesi, los angeles'ta bir görev aldı ve burada 19 yıl öğretmenlik yaptı. sonunda, 1992 yılında güney afrika'ya dönüşüne kadar sürdürdüğü bir kampüsteki afrika dilleri ve edebiyatı profesörü oldu.

    ayrıca moses mabhida , oliver tambo ve robert resha dahil olmak üzere önde gelen anc figürleri ile yakın bir şekilde çalıştı . 1972'de güney afrika sergi temyizini kurduktan sonra, anc'ye fon sağlamak için profesör kunene, picasso, chagall, giacometti ve rauschenberg gibi sanat dünyasının ünlü isimlerinden destek aldı. ayrıca unesco'ya kültür danışmanı olarak da hizmet vermiştir.

    1993'te unesco, afrika'nın şairi ödülü sahibi oldu ve 2005 yılının mart ayında güney afrika şairi ödülü'ne layık görüldü. halkının tarihinin, özellikle de sömürgecilik ve ırk ayrımcılığının acımasız bir sistemine karşı özgürlük ve demokrasi mücadelelerinden ilham alan kunene, daha önce kök salmıştı. sözlü gelenekler ve nguni'nin yerli edebiyatı ve güney afrika'nın sotho konuşmacıları.

    hem kozmopolit hem de ulusal olan bir afrikalı yazar entelektüel, onun çağdaşları tarafından zanaat için saygın oldu. aynı zamanda, bir afrika edebiyatı ve kültür ahlakını benimseyen uzlaşmacı bir pan-amerikancıydı.

    1980'lerin ve 1990'ların onlarca yılları muhtemelen kunene'nin en üretkeniydi. bu süre zarfında hem ingilizce hem de isizulu'da sekiz büyük eser üretti. onun üç destanı, büyük imparator shaka, 1979; on yılın marşı , 1981; ve atalar ve kutsal dağ , 1982, afrika'nın edebi büyüklerden biri olarak kendini kabul ettirmesi eleştiriler ile alındı.

    aynı zamanda, mabatha olarak bilinen shakespeare'in macbeth'in zulu versiyonuyla ünlüydü. ısibusiso sikamhawu (1994), ındida yamancasakazi (1995), umzwilili wama-afrika (1996) ve ıgudu likasomcabeko (1997) dahil olmak üzere zulu'da kitaplar yayınladı . 1969'da kunene, john berger ve ann bostock'un aime cesaire'in yerli topraklarıma dönüşü'nün tercümesine giriş niteliğinde bir makale yazdı.

    güney afrika'ya döndükten sonra, kunene emekliliğine kadar natal üniversitesi'nde ders verdi. eski natal üniversitesi, yaratıcı yazara olan katkılarından dolayı prof kunene'de onursal bir doktora bahşedildi.

    kunene 11 ağustos 2006'da vefat etti ve karısı mathabo kunene ve dört çocuğu hayattalar.

    referanslar:
    • dlamini, s. (2010, 12 mart). eylemci entelektüel. metro ezasegagasini, s. 8.
  • return of the bırd of exıle

    ''our regiment haunched heavily on the pure sands of the sea
    watching without a murmur waves and spray on the banks
    ınert and silent as the albatrosses gambolled on the dunes
    united in spirit, in anxiety to strike the blow for freedom
    our sunset eyes espied a giant honey bird charting the route
    meandering along a silver line of those ominous clouds
    an evident cue to resume our nocturnal march
    each man longing for the warm hearth of home
    the silhoutte of the bird of liberty taking us south. ''
hesabın var mı? giriş yap