• zikir gibi bir cezbe hâli, bir tür astral seyahat. meditasyon yaparak uçtuğunu, ruhunun bedeninden ayrıldığını düşünen kişinin ruh sağlığının yerinde olmadığı muhakkak; ama teşhis koyacak durumda değilim. bir tür şizofreni gibi geliyor.
  • zihni kontrol edebilme becerisi. bunca zaman neden yapmamisim bunu diye sorgulatir insani. sanki zihniniz seneler boyunca dalgali, firtinali bir denizde yalpalayan bir gemiymis de, simdi, duru, sakin sularda agir agir suzulen bir yelkenliymis gibi bir his uyandirir.
  • "meditasyon, birçok kültür ve dinde uygulanan manevi arınma tekniği olarak biliniyor. örneğin, japonya’da zen, çin’de taoizm, hindistan’da budizm, tibet’te bön olarak bilinen meditasyon, tekniklerine ve inanç sitemlerine göre farklı adlar alıyor. son yıllarda popüler olmakla birlikte, meditasyonun birçok farklı ülkede de yaygınlaştığını görüyoruz. peki, bu kadar esneme hareketleri, nefesimizi izlemek ve çeşitli duruşlar ne işe yarıyor?

    meditasyon çoğu zaman işe yaramayan bir hareket olarak görülüyor ve bunu yapan kişilerin plesebo etkisinden dolayı arınma, sakinlik veya farkındalık kazandığını hissettiği düşünülüyor. aslında durum bildiğimiz veya önemsemediğimiz gibi değil. bir davranışı tekrar tekrar ortaya koymak, beynimizin değişikliğe uğramasını sağlıyor. bu duruma nöroplastite deniyor. yani beynimiz esnektir ve bu haliyle biçim verilebilen bir organ olarak tanımlanıyor. yapılan araştırmalar, düzenli olarak yapılan meditasyonun stresi azalttığını, kaygı bozuklukları, acı ve uykusuzluk, depresyon belirtilerini en aza indirgediğini ortaya koymuş. peki, bütün bunlar beynimizde hangi değişiklikler sonucunda oluşuyor?

    1-gri madde miktarının artması

    sara lazar, boston’da yaptığı araştırmada, günde 30-40 dk civarında meditasyon yapan ve hiç meditasyon yapmayan 300 insanın beyinlerini incelemiş ve meditasyon yapan bireylerin beyinlerinin pek çok alanında daha fazla gri maddeye sahip olduğunu gözlemlemiş. gri maddenin fazla olması, konsantrasyonumuzun daha yüksek olması ve duygusal dengede kalabilmemiz anlamına geliyor.

    2-frontal (ön) lobun gelişmesi

    frontal lob, hafızanın işleyişi ve karar verme alanı olarak tanımlanıyor. yaşlandıkça işlevi de yavaşlayan frontal lobun meditasyon yapanlarda bu değişime uğramadığı görülmüş. örneğin, 50 yaşında meditasyon yapan kişilerin, 25 yaşındaki kişilerle aynı işlevde frontal loba sahip olduğu yapılan araştırmalarda ortaya konulmuş.

    3-hipokampus büyüklüğünün artması

    düzenli meditasyon hipokampus büyüklüğünü artırıyor. bununla birlikte, öğrenme ve hafızayı geliştiriyor. ayrıca, hipokampüs duygu düzenlemesi için de önemli bir bölüm olduğundan, tssb (travma sonrası stres bozukluğu) ve depresyon gibi durumlarda belirtilerin azalmasında oldukça işe yarıyor.

    4-temporoparyetal bölgenin değişmesi

    bu beyin bölgesi, kulağımızın üzerinde yer alıyor ve bu bölgenin geniş bakış açısı, empati, sevgi ve şefkat duyguları açısından önemli olduğu biliniyor. meditasyon ile birlikte bu bölgenin fonksiyonları olumlu yönde değişiyor.

    5-amigdalanın küçülmesi

    amigdala, beynimizin “mücadele et ya da kaç” olan bölgesi olarak tanımlanıyor. yapılan araştırmalarda gözlemlenen şey, amigdaladaki gri maddenin azalması ile birlikte stresin de azalıyor olması. dolayısıyla stres azaldıkça amigdala küçülüyor. insanların stresli işler yapıyor olmaları veya zorlu problemlerinin hâlâ aynı zorlukta olması bu durumu değiştirmiyor ve buna rağmen amigdalaları küçülüyor. sonuçta amigdaladaki değişim çevrenin değişimine bir tepki değil, insanların çevre ile olan ilişkileri ve reaksiyonlarındaki değişimi ifade ediyor. "

    kaynak : (bkz: nbeyin)
  • düzenli yapıldığında işe yarayabilecek eylem. zamanla olayları değiştiremeyeceğinizi, ancak onlara bakış açınızı değiştirebileceğinizi anlarsınız. önemli olan meditasyon yaparken sadece o anı düşünmek ve yaşamaktır. günlük kargaşadan ve sorunlardan biraz olsun uzaklaşabilmektir.
  • hayatımdaki rutinlerden biri haline getirmeye çalıştığım ve dinginlik hali olarak tanımladığım eylemimsi.
    çok güzel keşke herkes yapsa demeden geçemeyeceğim.
  • herkes meditasyonun nasıl yapılması gerektiği ve ne anlama geldiği hakkında yorumlar yapmış. bende meditasyon yapmayı başarmış ve bunu hayatının bir parçası haline getirmiş olan insanların yaşamış olduğu değişimlere değinmek istiyorum.

    psikolojik sağlığı etkileyen şeyler sanılanın aksine daha çok dışarıdan gelenler değil, içeriden gelenlerdir. kişinin bunu kavradığı an ilk olarak yapması gereken iç sesini durdurmaktır ki arkadaşlar iç sesin ne olduğundan bahsetmişler.

    işte meditasyon burada devreye girer.
    meditasyona başlayan insan yaşamaktan büyük haz almaya başlar ve mutluluk duyar. çalışmalarına devam eden kişi içsel huzuru ve ruh sağlığını kazanır. artık hayata bakış açısı tamamen değişir. yapılan her olaya pozitif bakmaya başlar ve içerisinde iyi niyet arayarak bulurlar.

    içindeki vesveselerden kurtulan kişi içsel huzuru bulur ve önyargılarını bir rafa kaldırarak, tanıdığı tüm şahıslara sevgi ve saygı çerçevesi içerisinde bakmayı öğrenir. din, dil, ırk, mezhep, cinsiyet, renk ve cinsel yönelim vb... gibi sınıf ayrımı yapmaksızın, her konuda koşulsuz iyi niyetli bir yaklaşım sergiler.

    geçmiş hayatındaki kötü tecrübeleri bir kenara bırakıp anda yaşamaya başlayan insan, gelecek ile ilgili kaygı ve korkularından arınır.
    böylece kafasının içerisinde olan binlerce söylemden kurtulur. vesveseler akıldan ve kalpten çıktıkça boşalan yerlere yepyeni inanışlar ve anlayışlar gelir. bu yeni inanış ve anlayışlar kişiyi adeta baştan yaratır.

    bir süre sonra ortaya çıkan kişilik her olayı perspektif bir şekilde yorumlayarak geleceğe doğru emin adımlar atmaya başlar.
    bir işe başlarken; "yine kötü olursa!" korkusundan arınan kişi çok daha isabetli kararlar verir ve özgüveni gittikçe yükselir.

    özel hayatında ki edindiği kötü tecrübelerden sonra kimseye inanmayıp düzgün birliktelikler yaşayamayan kişi bir anda kendisinin dahi şaşıracağı kadar sağlıklı ilişkiler yaşar.
    anlar ki hayatına yeni giren kişi de yenidir ve eskiler ile en ufak bir bağı yoktur.
    bu yeni kişi hiç tanımadığı, geçmişte kalmış biri ya da birileri yüzünden haketmediği davranışlar ile karşılaşmaz.

    insanların pek çoğu elinde olmadan bilinçaltının yaptırımlarına maruz kalır. bilinçaltı doğası gereği kişiyi koruma altina alarak, istemediği davranışlara zorlayabilir.
    ne bilinçaltının ne de kişinin niyeti kötü değildir. ikisinin de niyeti olası bir zarar görmeyi öncesinden engellemektir.
    bazen elinde çiçek demeti ile bize gülümseyerek gelen insanı tehdit olarak görebiliriz. işte bu gibi durumları aşmak için ruhsal sağlığa kavuşmalıyız.

    bu da ancak bilinçaltının temizlenmesi ile olur. bilinçaltının temizlenmesi için de hergün fırsat buldukça meditasyon yapmalı ve tavsiyem olarakta uyumadan 15 dk mum ışığı eşliğinde yapmalıyız.
    21 gün düzenli olarak yaparsanız bu alışkanlığı kazanırsınız.
    oluşan değişim sonrasında insanlardan aldığınız geribildirim size kendinizi harika hissettirecek. gün içerisinde bol bol da su içerseniz içinizin huzuru yüzünüzde parlayacaktır.

    sevgiyle kalın...
  • hayır, bağdaş kurup baş ve işaret parmaklarını dizlerin üzerinde birleştirerek 'om' sesi çıkarmaktan ibaret değildir. evet, tercihen sessiz bir ortamda, sukhasana pozisyonunda, bir mantrayla başlamak pratiği kolaylaştırabilir.
    ama aslında tüm olay önce iç dünyamızdan başlayarak, gözlemci olarak kalabilmektir. hislerimize ve düşüncelerimize tutunmadan, daha objetif bir yerden, yargılamadan bakabilmek,
    ve pratikte ilerledikçe bu tavrı günlük hayatımıza kadar taşıyabilmektir.
  • başlıktaki 5-10 entry'i şükela modta okuduktan sonra, başlığa daha kapsamlı fakat aynı zamanda da özet niteliğinde bir yazı sunmaya karar verdim. yeni başlayacaklara yol göstersin, yoldakilere doğru yolda olduğunu hatırlatsın diye çeşitli konulara değineceğim.

    yazının içeriği aşağıdaki gibi olacak. bahsettiğim meditasyon türü, mindfulness breathing diye geçen, farkındalık nefes meditasyonu.

    a)meditasyonun yararları
    b)kısaca nasıl yapılır?
    c)mobil meditasyon uygulamaları ve incelemeleri
    d)tavsiyeler

    a)meditasyonun yararları
    yazının bu bölümünde, improvement pill'in bu videosundan yararlandım. top 6 yararını güzelce anlatmış.

    1)meditasyon fiziksel olarak beyninizi değiştirir

    sadece 8 hafta meditasyon beynin 3 yararlı bölgesindeki boyutu arttırır. bunlardan left hippocampus'un büyümesi, öğrenme yeteneğini ve bilgiyi geri çağırma yeteneğini güçlendirir, posterior cingulate cortex ise zihnimizin dalışlarını kontrol etme, bir nevi odaklanma yeteneğini güçlendirir, temporo parietal junction denilen bölge ise merhamet ve empati ile alakalı. (2011 dr. sara lazer araştırmasından derlenmiş bilgidir)

    2)kötü duyguları azaltır

    stress
    -daha iyi stres yönetiminde yardımcı olur
    -stresin negatif yan etkilerini azaltır
    (2014 sharma)

    anksiyete
    -anksiyete semptomlarını dramatik ölçüde düşürür
    (2014 hoge)

    depresyon
    -anti-depresanlar kadar etkili
    -anti-depresanlara nazaran tekrar kötüleşme oranı %31 daha az
    (jama ınternal medicine, profesör willem kuyken)

    3)kötü alışkanları yenmeye yardımcı olur

    alkolikler üzerinde yapılan bir deneyde, 1 yıl sonunda tekrar kötüleşme oranı, farkındalık meditasyonu yapanlarda %8, 12 adımlı bağımlılık bırakma programında ise %20.
    meditasyon beynin iradeden sorumlu dorsolateral prefrontal cortex'ini uyarıyor(2014 bowen)

    4)konsantrasyon ve daha iyi odaklanma

    -"bu iki metinin satırlarında fark var mı?" gibi sıkıcı görevlerde, meditasyon yapanlar daha iyi performans göstermiş. meditasyon konsantrasyon yeteneğini arttırıyor. (2010 maclean)
    -çalışanların konsantre olduğu süreyi arttırdığı saptanmış. (levy university of washington)

    5)son derece sağlıklı

    -meditasyon telomerlerin uzunluğunu korumasına yardımcı olabilir, kısa telomerler hızlı yaşlanma belirtisi. meditasyon da muhtemelen yaşlanmayı yavaşlatabilir.
    -meditasyon kandaki c-reactive protein miktarını düşürüyor, kalp hastalıklarıyla ilişkili bir protein.
    -enflamasyonda ciddi düşüşler sağlıyor
    -3 aylık meditasyon kan basıncını ciddi anlamda düşürüyor
    (2010 blackburn)

    6)sizi daha mutlu yapar

    keşişlerin beyni incelendiğinde, artık hatırlamıyorum hangi cihazla incelendiğini, bunu not almamışım, normal seviyelerden 30 kat daha fazla gamma dalgaları saptanmış. gamma dalgaları, zeka, merhamet, kendini konrol etme ve mutluluklu ilişkili. günlük olarak yapılan meditasyon pratiği pozitif duyguların üretilmesini arttırıyor.
    (2008 fredrickson)(2004 davidson)

    kısaca nasıl yapılırla devam ettiğim entry: `:(bkz: #73269495)`
  • mindfulness in plain english kitabından derlediğim bilgilerle bu işin temellerine değineceğim bu yazımda.

    nerde meditasyon yapmayalım?
    zihniniz için bir egzersiz olduğundan, teknik olarak heryerde yapabilirsiniz. sandalyede, yatakta, minderde.
    yatakta yapmak uykumu getiriyor, sandalye ise yeterli ama önermediğim bir yöntem. meditasyon diyince aklınıza gelen o pozisyonda yapmanız sizin için daha iyi olacaktır. meditasyon yazsanız görsele çıkan bir pozisyon. biraz da esnediyseniz öncesinde, uzun süreler böyle oturabilirsiniz hem uykunuz gelmez hem daha uyanık kalır zihniniz. ben altıma minder de koyuyorum, direkt yerde otururken dik duramıyor vücudum.
    pozisyonu biraz tarif edersek, yeni başlıyorsanız ayaklarınızın birbiri üstünde olmasına gerek yok, bağdaş kursanız yeterli olacaktır. eller ayrı ayrı dizlerde, veya birbiri üstünde. sırt dik, kafa karşıya bakar gibi hizalanmış. bu duruş ideal. göz konusuna gelirsek, yeni başlıyorsanız gözler kapalı daha rahat edersiniz. açıcam diyorsanız da yakındaki bir objeye odaklanmak yerine uzaklara bakın.

    ne kadar süre yapmayalım?
    yeni başlıyorsanız zorlanacaksınız ve yararlarını görmek istiyorsanız düzenli yapmalısınız. 5 dakika ile başlayın derim. oturabiliyorsanız süreyi yavaş yavaş arttırın. 10-20 arası yeterli diyorlar zaten. arnold schwarzenegger sabah 20 akşam 20 yapıyormuş mesela. 2-3 hafta sonra da daha çok odaklanabildiğini ve daha kolay sakinleşebildiğini belirtmiş.
    alarm veya zamanlayıcı kesinlikle kullanın, aklınız saatte olmasın veya habire kontrol etmeyin. inanın bana yeni başlıyorsanız zaman geçmek bilmeyecek ve sürekli kontrol etmek isteyeceksiniz.

    peki meditasyon sırasında ne yapmalıyız?
    yüzlerce varyasyonu olmasına rağmen, meditasyonun en yaygın pratiği farkındalık nefes meditasyonudur. ingilizcesi mindfulness breathing meditation. nefesi fark etmek gibi bir eylem planı çıkıyor bu isimden de. cidden böyle yapıyoruz. zihnimiz daldığında aklımız gezilere çıktığında nefes bizi içinde bulunduğumuz ana geri döndüren en iyi çapa. nefesinizi gözlemleyin, nasıl hissettiriyor, en yoğun nerde hissediyorsunuz? burnunuz mu karnınız mı yoksa dudakla burun arası yere mi değiyor? aldın bekledin verdin, bunları incele. uzun mu sürdü yavaş mı sürdü. ve sadece gözlemleyin. yargılamayın eleştirmeyin, sadece gözlemleyin. amaç 5 dakika nefesimize lazer gibi odaklanmak değil zira, düşüncelere aldığımızda odağımızı tekrar nefesimize yöneltebilmek. bunun için meditasyon uygulamaların rehbersiz meditasyon bölümünde gneelde 1-2 dakikada bir çan sesi olur, rehberli meditasyonda da size eşlik eden bir rehber oluyor, dediklerimi hatırlamanız da gerekmiyor bu yüzden. neyse diyorduk ki, yargılamayın çünkü fark edeceksiniz ki, bu kadar basit bir görevde bile zihniniz düşüncelerle dolucak. akşama ne yesem, dışardan mı söylesem, ama o zaman kilo alıyorum, napsam vs. böyle durumlarda tekrar nefesinize odaklanın. çünkü dediğim gibi amaç zihninizi güçlendirmek. bunu kas gibi düşünün, zamanla gelişecek. o yüzden yeni başlıyorsanız dikkatiniz çabuk dağılacak.
    nefesiniz diyafram nefesi olsun ama burundan alıp burundan verebilirsiniz. kıpırdanıp durmayın dememe, duruşunuz bozulduysa tekrar düzeltin dememe gerek yok sanırım.

    ne zaman diğer entry'ndeki yararları göreceğim?
    bu benim yaklaşık 1 ayımı aldı. bu işin sıklığına göre, yaptığınız süreye göre ve kişiden kişiye değişir. bazı insanların zaten odaklanmayla sorunu yok, bazıları ise 50 dakika derste 50 kere instagrama girip anasayfayı yeniliyor amfide.
    hızlı değişim isteyip bu başlıktakiler gibi 1 saat abanmayın derim ben. zaten sıkıcı bir iş, bir de zulme çevirmeyin. disiplin, sabır, odaklanma hepsi bence birer kas ve güçlenmeli. bu yüzden düzenli yapmak sık yapmak kilit faktör. 5 dakikayla başladım 1 haftaya 15 dakika yapmakla sıkıntım olmadığını anladım ve şuan aylardır 15 dakika yapıyorum. bazen günde 2 kere yapsam da 15 dakikayı geçmiyorum.

    yararlarını anlattığım diğer entry `:(bkz: #72963224)`
hesabın var mı? giriş yap