• ne yaptığını ya da herhangi bir şey yapıp yapmadığını kimsenin bilmediği merkez valilik kavramının kaldırılması olayı.

    kaynak
  • akp hükümetinin şehir yönetimlerini direk kendilerine bağlamak için atacakları adımın bir parçası olarak aradan kaldıralım şunları diyerek giriştiği eylemdir.
  • merkez valilik ne ki?
  • merkez valiliği kalkamaz.

    türkiyede 81 il var, emniyet genel müdürü, içişleri bakanlığı müsteşarı ve yardımcıları diğer müsteşarlıklar vb. hepsini toplasan vali kadrosuna tahsis edilmiş makam sayısı 100ü geçmez ama toplam aktif vali sayisi 200 civarında ve yeni valiler genellikle kaymakam ve vali yardımcılarından atandığından ve bunlar yerine hali hazırda vali olan birileri merkeze çekildiğinden toplam sayı sürekli artış göstermekte.

    merkez valiliği aslında bir vali için erken emekliliktir.

    1) lojmanları genellikle olmaz
    2) makam arabası/şöför/koruma vb.hakları olmaz
    3) mesai saati, makamı yoktur, proje bazlı çalışırlar güya, gezilere başkanlık ederler, temsil görevleri yoktur. il valisi yerine törene katılamazlar mesela ya da izine ayrılmış bir valinin yerine vekalet edemezler onun yerine mülkiyeliler birliğinde briç turnuvaları yaparlar, idareciler derneğinde oturup çay kahve maç izlerler.
    4)65 yaşına kadar kimse arayıp sormaz, bakanlığa çağırılmazlar, ancak işte ben çalışmak istiyorum bana proje verin falan derlerse bulundukları ildeki kaymakam adaylarıyla, maiyet memurlarıyla vakit geçirirler. mesleki tecrübelerini falan anlatır, abilik yaparlar.
  • sadece merkez valilik sistemi kalkmayacak, komple bir akp bürokrasisi ile dizginler tamamen cumhurbaşkanına geçecek. yeni yasalar hazırlanacak. bu kapsamda valiler saray'a bağlanacak, bakanların yetkileri azaltılacak ve özerk kurullar bitirilecek.
    "bakanların yetkileri cumhurbaşkanına geçecek şekilde tırpanlanacak,
    valilikler doğrudan cumhurbaşkanına bağlanacak, siyasetten bağımsız karar alması için organize edilmiş özerk kurul ve kurumların çoğu kapatılarak yetkileri cumhurbaşkanına geçecek."

    bu ve daha fazlası için diken
hesabın var mı? giriş yap