• vikipedi'sine göz attığımda fark ettiğim gerçek.

    babası eski milli okçu, annesi istanbul okçuluk kulübü başkanı.

    3 yaşında eline ok vermişler, spor branşlarında başarılı olacağını düşündükleri bir koleje göndermişler.

    okçuluk için faydalı olacağını düşündükleri yüzme, basketbol, resim ve piyano kurslarına göndererek mükemmel bir okçu yaratmışlar.

    bu arada kardeşi melisa gazoz da aynı yoldan ilerliyor şimdiden dünya ikinciliği almış bir okçu.

    hani proje çocuk yetiştirmek yanlıştı? o çocuk kendi benliği gelişince sizin ona dayattığınız şeylerden soğuyacaktı?

    edit: atılan mesajlardan anladığım kadarıyla ekşi ahalisi okuduğunu anlama özürlü. yukarıyı tekrar okuyun bakalım, mete kötü mü yazıyor? ailesi kötü bir şey yapmış mı yazıyor? proje çocuk konsepti o kadar da kötü bir şey olmayabilir bakın mete bu sayede yetişmiş diyoruz. nerenizle okuyorsunuz acaba?

    edit2: bir suser söyledi kaynağı bulamadım ama annesinin söylediğine göre adını bile okçuluk ile ilgili bir isim koymak istiyorlarmış o yüzden ismini türk tarihinde okçuluğu ve askeri dehası ile bilinen mete koymuşlar.

    edit3: mete'nin hayatındaki tüm aktivitelerin babası tarafından planlandığı ile ilgili kaynak. 3 yaşında yay verilmiş, 5 yaşında ok attırılmış, 6-9 arası sırtı kuvvetlensin diye yüzme, taktik öğrensin diye satranca, görme ve bakma farkını anlasın diye resim kursuna, sağ-sol beyin uyumu ve sakinlik için piyanoya, takım arkadaşlığı için futbola, koordinasyon için basketbola, sahne korkusu olmasın diye okul korosuna vermiş. (düşündüğümden daha da fazlaymış)
  • türkiye'de yaşıyorsun, burada 14 yaşına kadar her çocuğu babası futbolcu olması için yetiştirdi 2000'li yıllarda. proje çocuk olmasıyla alakası yok, yaptığı işte gözlerinin içi gülüyor. zorla yapılacak bir iş değil bu. yönlendirme diyebilirsin, basketbolu sevseydi orada devam ederdi.
  • başarılı bir proje.
  • çocukları benliğini yıkarak değil teşvik ederek doğru bildiğimiz yolda büyütmek annelik babalık görevidir. serbest bırakmak gibi şeyleri gerçekçi bulmuyorum. oku sevdirmişler ve devamlı teşvik etmişler, en iyi bildikleri işi en güzel şekilde öğretmişler çocuğa. ay harika değil mi bu?
  • anne işin ehli, baba işin ehli. ortaya da düzgün bir proje çıkmış.

    proje çocuk yetiştirmek kötü bir şey değil.

    ama bizde proje çocuk yetiştirmeye çalışan vasıfsız hıyar beyaz yakalar yüzünden sendromlu ve kendinden nefret eden hayata küsmüş çocuklar yetişiyor.

    mete böyle olmamış.
  • sırf bu yüzden özellikle kendisine yetenekli ama yaptığı sporu sevmeyen bir ergen ne yapmalı diye soru yönelttim sözlüğe geldiğinde. insan sevdiği işi yapmalı şeklinde yuvarlak bir cevap verdi. ne yazık ki samimi değil.
  • proje çocuk bence yanlış değil. yanlış olan bizim proje çocuktan anladığımız.

    öyle tipler var ki çocuğu sabah baskete öğlen satrança gidip arada özel ders alıp akşama voleybolda gece de robotik kodlama dersine gidiyor.

    mete gazoz'un ailesi tek bir şeye odaklanmış ve bu çerçevede yardımcı olacağını düşündükleri dersleri aldırmışlar. çocuk daldan dala alakasız dersleri arka arkaya alıp durmamış yani.
  • baba okçu anne okçu, bu durumda çocuğun olimpiyat şampiyonu olması için en önemli iki gereklilik sağlanmış oluyor. kalıtım ve çevre. büyük bir ihtimalle başarılı bir okçu olmak için gerekli bazı genetik özellikler vardır. bu sporda belli bir başarı ortaya koyduklarına göre anne ve babasında bu özellikler mevcut. sonrasında kişideki genetik potansiyeli ortaya çıkartan şey çevresel etkiler. bu sporla ilgilendikleri için çocuklarını bu sporla ilgili bir çevrede ve yaşantıyla yetiştirmişler. bu durumda biz buna "proje çocuk" değil "eğitim" diyoruz.

    başarısız olan ve çokça eleştirilen "proje çocuk" deneyimi şu şekilde gerçekleşiyor. hasbelkader bir bankada iş bulmuş marmara bankacılık mezunu ismail ile ışık üniversitesi herhangi bir bölüm okuyup maslak'da bir plazada 9-5 çalışan sevdegül diyolar ki bizim çocuğumuz özel o yüzden "proje çocuk" olarak "atçılık" ve "8 yabancı dil" konusunda çok başarılı olacak. sonra başlıyorlar bu uğurda paraları dökmeye ama çocuk bütün gün twitch'de babasından yürüttüğü kredi kartıyla para atıyo oyun yayıncılarına.

    bu haliyle mete gazoz için geçerli olmayan ve fakat konuyla bağlantılı olarak eğitim ve kalıtımın önemini ortaya koymamızı gerektiren bir durumdur.
  • olimpiyat anneleri
    olimpiyat annelleri 2olimpiyat anneleri 3

    p&g'nin olimpiyatlar icin hazırladığı reklamlarda görülen annelerdir bu proje çocuklarin anneleri.
  • kendi halinde bırakıp amaçsız bir tiktoker, influencer (özellikle böyle yazdım) ya da youtuber mi olsun?

    edit: soru işareti eklemesi.
hesabın var mı? giriş yap