• yıllardır bildiğimiz amino asit l-glutamat'ın yine yıllardır kullanılan sodyumla kombine edilmiş halidir. doğada doğal olarak bulunur. yiyeceklerin içinde kullanılanı tıpkı yoğurt yaparken kullandığımız gibi fermentasyon yöntemiyle üretilir. dildeki l-glutamat reseptörlerini uyararak güzel bir his verir. kullanıldığı zaman normal sofra tuzu kullanımı ihtiyacını %30-40 azaltır ve kendi sodyum oranı da düşük olduğundan kalp yetmezliği ve hipertansiyon hastalarının yaşam değişikliği önlemleri ve sodyum düşük diyetlerinde kullanılır. toksik dozu günlük yaklaşık 14 kg'dır. tıpkı tek seferde alınan 14 kg bildiğimiz sofra tuzunun sizi öldürebileceği gibi bu da öldürür. besinlerde 100 ml başına yaklaşık olarak 0,5 ile 1 gr arasında kullanılır. onun dışında ektradan bir zararı ya da yan etkisi şimdiye kadar yapılan hiçbir çalışmada görülmemiştir.
  • `bu alanda ne kadar acınacak durumda olduğumuzun itirafı burada`(bkz: http://www2.tbmm.gov.tr/d24/7/7-14133sgc.pdf)
  • insana matrix'te yemek yiyormuş hissi veren madde.
  • msg katılmadan üretilen hazır gıdaların tadını merak etmemek elde değil.

    tanım : hakkında türlü tartışmalar yaşanan hede.
  • facebook'ta sürekli karşıma çıkan, tehlike çanları çalıyor, temalı, bu maddeye yönelik uyarıların artmasıyla, aldığım ürünlerin etiketine dikkat etmeye başladım. bundan çok kısa süre sonra da, knorr markalı hazır çorbaların üzerine, katkı maddesi içermeze ilaveten, msg içermediğini de belirten uyarılar eklendi. msg içermez değil, msg eklenmemiştir yazmasını anlamamıştım, meğerse zaten doğal olarak olabildiği için, doğal olarak içerdiğine artık olarak biz eklemedik anlamında bir uyarı sanırım bu. tabi, bundan önceki çorbalarda msg içerikte yer alıyordu. son kullanma tarihi nisan 2013 olan üründe içerikte yer aldığını tekrar kontrol ederek gördüm.

    şimdi eğer bu madde, bu kadarcık kamuoyu baskısı ile bile gözden çıkarılabilecek gereksizlikte bir maddeyse, hadi zararı net değil diyelim, bir faydası da olmadığına göre, neden kullanılmasına gerek görülüyor? şimdi msg ilave edilmediği için kimse çorba almıyor mu? ben tadında çok büyük bir fark göremiyorum. çoğu kişinin haberi bile yoktur.
  • beyin hücrelerine falan zarar verdiği okuduğu makaleleri anlamayan sözlük yazarlarınca iddia edilen maddedir. kanıtlanmış bir zararı yoktur. makaleler okunursa görülebileceği üzere, farelere yeni doğduklarında yoğun dozlarda verilmesi beyin hücrelerine zarar verse de, kimsenin doğar doğmaz damardan vücüt kütlesinin gramı başına 4 mg monosodyum glutamat alıcağını sanmıyorum. ayrıca her şeyin tadını güzelliştirmez, gerektiğinden fazla kullanılması yiyeceğin tadını da bozabilir. zararı olsa bile günlük tüketilen miktarın bir zarara yol açması muhtemel değildir.
  • bi de bağımlılık yapıyomuş, çiğköfte dürümün içine de atıyolarmış. birden patlayan ürünlerden hışkıllanacaksın arkadaş.
  • icat edeninde, kullananın da, kullandıranın da gelmişini geçmişi mono şekilde sodyumla glumatlayayım.
  • varlığından haberim olduktan sonra son 1 senedir yemeyi azalttığım madde. knorr pringles gibi yiyeceklerin yerleri doğal besinlerle kolayca doldurulabilecekken yemek mantıklı gelmiyor.
  • msg; yiyecek üreticisi "lezzet"i vurguluyorsa lapsus' tur.
    onlardan uzak durun derim.
hesabın var mı? giriş yap