• tek kelimeyle harika bir film.

    eğitim sistemindeki incelikleri, güzellikleri ve olumsuzlukları farklı farklı bakış açılarından çocuk ve yetişkin gözünden muhteşem aktarmış ve aşmış bir film.

    izleyelim, izlettirelim.
  • detachment ile art arda izlenirse türk eğitim sistemi ile amerika ve kanada eğitim sistemlerini karşılaştırarak önemli farklar ve benzerlikler yakalamak mümkün.yine de tam bir öğretmen filmi demek doğru değil, daha çok geçmişini geride bırakan bir adamın yeni bir hayata tutunma öyküsü.
  • filmi puanına bakarak daha büyük beklentilerle izledim, her öğretmenin de izlemesini tavsiye ederim, he durağan bi film o ayrı, bi de bana krizaliti öğretti
  • nice konuya, usulca dokunan, güzel film.
  • çok tadında bir film. güzel bir anlatım ve bu amatör gözün anlayamadığı muhtemel ki güzel kurgu teknik bir çok şeyin beraberinde ,çocukların o temizliğini alıp size de bulaştıran bir film. film içerisinde çok fazla başka başka yerlere gittim.

    --- spoiler ---

    mülteciliğinin onaylanması için yapılan konuşmada bir an için farklı dünya düzenlerinde, kültürde yaşayan insanların birbirlerinin hassasiyetini, inceliklerini ,kırılma noktalarını nasıl anlayabileceklerini düşündüm. bir uluslar arası kanunda, hukukta illa ki kuralları değerlendirecekken adil ve eşit tutum için genel kuralları gözetecekler ama ya o insanın içinde yaşadığı kültürün ona bıraktığı öğretiler... bilemiyorum belki karşılığı vardır yazılı hukukta , nihayetinde o konularda bilgim yok ,ama içim bir garip oldu. sonra düşündüm, bugün doğu kültürü ve batı kültürü birbirine nasıl anlatılabilir?...

    bir de son dönemde çıkan şu free hugs ın kökenini öğrenmiş oldum. eğer ki avrupa kültürü çocuklardan dokunma eylemini alıyorsa ,nasıl dokunabilirsiniz bir insana canınız yandığında? sarılma eylemi nasıl ki içinize yağmur oluyorsa yangınınızda,bu yağmurdan yoksun nesiller bunu free hugs eylemlerinde arayacaklardır...

    bir de lazhar'ın odasında dans ettiği sahne.. cezayir ezgileri,etnik ezgiler nasıl güzelleştirdi müziği...

    --- spoiler ---

    filmin sonunda , müziğin olay anlatımının içtenliği ama sakinliği eşliğinde son sahne .. gözümde bir damla ,sıcacık bir tebessüm bırakmıştır.
  • évelyne de la chenelière´e ait bashir lazhar isimli tiyatro oyunundan uyarlanan philippe falardeau filmi.

    cok naif ve harika bir film.

    komedi ve dram olarak kategorize edilmis, fakat komediyle hicbir ilgisi yok.
  • izlemekte geç kaldığım filmlerden. kanada yapımı olmasına rağmen evrensel bir film. sözde çağdaş ülkelerde yaşamaya çalışan, onların sistemine alışmaya çalışan ama kendi kültürel kodlarını hep üstünde taşıyan insanların filmi. hayata tutunma ve farkındalığın ögretim ile alakasını iyi işleyen bir film. çocukların aslında yeri geldiğinde yetişkinlerden daha dolgun ve akıllı olabildiğini gösteren bir film.
    http://www.karsikultur.com/…i-uzerine-bir-guzelleme
  • kanada yapımı bir film. (bkz: canım öğretmenim)

    bir film izlerken ilk 15 dakikada o filmin vermek istediği mesaj veya temayı kestirebiliyorum. ancak bu filmi sonuna kadar her detayına dikkat ederek izlememe rağmen temayı öğrenemedim. sonradan forum sitelerinde okuduğum makalelerle filmin teması hakkında bilgi sahibi oldum.

    filmin olay örgüsü havanın soğuk ve kasvetli olduğu kanada'da bir okulda geçer. bir öğretmenin intiharıyla başlayan olaylar monsieur lazhar'ın okula gelmesiyle gittikçe karmaşık hale gelir. hatta öğretmenlerinin intiharıyla travma geçirmiş ilk okul çağındaki öğrencilerin ruh durumları bozulmuştur. monsieur lazhar'ın daha önce yaşamış olduğu şeyler de öğrencilerinkinden pek farklı değildir.

    filmde öğrencilerin ruh durumlarıyla öğretmenlerinin ruh durumu arasında paralellik görebiliriz. ailesinden çoğu insanın ölümümü üzerine kanada'ya göç etmek zorunda kalmış lazhar öğretmen öğrencileriyle daha iyi bir empati kurmayı başarır. çünkü öğretmenin kendi yaşadıkları öğrencilerininkinden pek farklı değildir. işte filmin bana verdiği şey okulun içinde hastalıkların, hüznün ve hatta ölümlerin bile olabileceği sosyal bir ortam olduğu, öğretmenlerin de kendine göre birtakım problemlere sahip olabileceği ve eğitim ortamının gerçek hayatın kendisi olduğu izlenimiydi.

    önceki hayatında restoran çalıştıran lazhar öğrencileriyle empati kurmayı başardığı için öncelikle alice olmak üzere öğrencileri tarafından çok sevilir. burada verilmek istenen asıl mesaj öğrenmenin bir deneyim meselesi olması ve öğrenme ortamıyla yaşadığımız ortamın aynı şey olmasıdır.
  • çok sade sahnelere sahip, travma sonucu dönüşümün/yabancılaşmanın getirisini inceleyen eğitici film. camus'un yabancı eserine gonderme olarak yapılmış gibi, detaylarıyla göz doldurur.
hesabın var mı? giriş yap