• mümaşat; birlikte hoş geçinmek, beraberce yaşamak, birbirinin işine karışmamak gibi anlamlara sahip bir kelime.

    bahse konu ayetler genellikle hicret öncesine(mekke dönemi), islamın henüz çok güçlü olmadığı bir döneme aittir. medine döneminde islamın siyasi olarak güçlenmesinin ayetler üzerindeki tezahürü olarak görebileceğimiz sertliğin aksine mekke dönemi ayetlerinde gayet ılımlı ve insancıl tavır, net bir şekilde görülmektedir. kuran, ayetlerin nüzul sırasına(kronolojik sıra) uyularak kitap haline getirilmediği için -ki bu da başka bir tartışmalı konu- ayetlerdeki üslup değişikliğinin sebebi; ilk bakışta, siyasi dengelerin değişmesine bağlıymış gibi görünmemektedir.

    mekke ve medine dönemi ayetlerine birkaç örnek vermek gerekirse;

    mekke dönemi:

    (bkz: kafirun suresi 6.ayet) "sizin dininiz size, benim dinim banadır."
    (bkz: gaşiye suresi 21.ayet) "o halde (resûlüm), öğüt ver. çünkü sen ancak öğüt vericisin."
    (bkz: gaşiye suresi 22.ayet) "onların üzerinde bir zorba değilsin."
    (bkz: yunus suresi 99.ayet) "(resûlüm!) eğer rabbin dileseydi, yer yüzündekilerin hepsi elbette iman ederlerdi. o halde sen, inanmaları için insanları zorlayacak mısın?"

    medine dönemi:

    (bkz: nisa suresi 89.ayet) "sizin de kendileri gibi inkâr etmenizi istediler ki onlarla eşit olasınız. o halde allah yolunda göç edinceye kadar onlardan hiçbirini dost edinmeyin. eğer yüz çevirirlerse onları yakalayın, bulduğunuz yerde öldürün ve hiçbirini dost ve yardımcı edinmeyin."
    (bkz: tevbe suresi 5.ayet) "haram aylar çıkınca müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün; onları yakalayın, onları hapsedin ve onları her gözetleme yerinde oturup bekleyin. eğer tevbe eder, namazı dosdoğru kılar, zekâtı da verirlerse artık yollarını serbest bırakın. allah yarlığayan, esirgeyendir."
    (bkz: tahrim suresi 9.ayet) "ey peygamber! kâfirlere ve münafıklara karşı cihad et, onlara karşı sert davran. onların varacağı yer cehennemdir. o gidilecek yer ne de kötüdür!"

    işbu entry mümkün olduğunca tarafsız, yorumdan kaçınarak yazılmıştır. mealler diyanet çevirisidir.
  • akp’nin ilk iktidar olduğu dönem ve şimdiki hâllerine bakınca, benzer bir taktik uygulamış gibi.

    (bkz: tanışma bitti)
hesabın var mı? giriş yap