• turbo pascal'da 1990'lardan beri varolan (belki cok daha eski), c'de bulunmayan, c++'a sonradan eklenmi$ ve c sharp'ta hayvan gibi bulunan ve birden fazla library kullanan her uygulamada farkli library'lerin sundugu fonksiyon ve class'larin isimlerinin kari$mamasini saglayan scope belirleyicisi..

    boylece run diye fonksiyon iceren hede ve hodo isminde iki library'yi kullanirken "hangi run?" sorusuna c'deki gibi "ay ay" diye kalakalmaniz gerekmez. hede'nin run'i veya hodo'nun run'i diyebilirsiniz.
  • bazi kitaplarda türkçesi adalanı olarak gayet lavukça bir çevrim kazasına uğramış terim.
  • imports system.console
    module module1
    sub main()
    writeline("eksi sozluk")
    ' hah iste yukardaki import u (system.console namespace) koymasaydik
    ' sunu yazmak gerekecekti :
    ' system.console.writeline("hello").
    end sub
    end module

    e simdi noldu mesela asagiya bi de filesystemobject kullandik diyelim onda da writeline var mesela (dosyaya bir satir biseyler yazmak istedik diyelim). e o da writeline bu da writeline. hah iste compiler in kafasini karistirmamak icin boyle namespace leri import ediyoruz.

    (c# versiyonunu da baskasi yazsin diyelim)
  • ortak bir isim uzayı. örneğin active directory de bir domain tree. burada top domain microsoft.com ise, alt domainler dev.microsoft.com yada us.microsoft.com şeklinde devam eder. hepsi ortak bir isimlendirme şemasının paylaşırlar.
  • (bkz: xml namespace)
  • benzer işleri yapan classları bir arada tutar.dot net framework ü oluşturan birimlerden base class library nin içinde yer alırlar.bütün namespace ler system altında toplanırlar.
  • php'ye "5.3 alpha1" version'u ile taze taze eklenmiştir. hayırlı uğurlu olsun.
  • anlamadim anlayamayacagim kavram, turkcesi de anlasilmiyor zaten:) ne ise yaradigi belli de nasi seciliyor kardesim neye gore , tobe tobe
  • bir nevi java'daki package kavramının c#'da implemente edilmiş halidir.

    ayrıca bunca senedir bu bilginin sözlük aleminde paylaşılmamış olması oha lan acaba yanlış mı düşünüyorum dememe sebep olmuştur.
  • sistem kaynaklarının bağımsız processler arası izole etmeye yarayan linux mekanizmalarına veirlen isimdir. mesela aynı pıd'ye sahip 2 process oluşturabilir veya iki processin birbirlerinin dosya sistemlerine erişimini kısıtlayabilirsiniz.

    özellikle son dönemde popülerleşmiş container teknolojilerini mümkün kılan teknolojik gelişme olmuştur. birbirleriyle aynı host makinesinde çalışan containerlar birbirlerinin kullandığı kaynaklardan habersiz ve birbirleriyle herhangi bir etkileşime geçmeyecek şekilde gül gibi çalışır giderler.

    unshare komutu kullanılarak parenttan farklı bir namespace kümesi içinde komutlar çalıştırılabilir.

    unshare -u /bin/sh
    hostname birbaskahostname

    yukarıdaki komutlar çalıştırıldığında aynı host üzerinde farklı bir uts namespaceine sahip processe sahip olunur. shell kapatılıp tekrar hostname kontrol edildiğinde eski hostname'e geri dönülmüş olduğu görülecektir.

    container teknolojisini mümkün kılan toplamda 7 farklı namespace vardır. bunlar sırasıyla

    1. mount - dosya sistemi izolasyonu
    2. uts - host ve domain isimlendirmesi izolasyonu
    3. ıpc - processler arası iletişim izolasyonu
    4. pıd - process uzayı izolasyonu
    5. network - network arabirimleri izolasyonu
    6. user - uıd, guıd uzayı izolasyonu
    7. cgroup - sistem kaynakları izolasyonu
hesabın var mı? giriş yap