• "bu baslik altinda sifir araba alip zarar etmiyoruz" demis lan birisi. ben de guzel ulkemde yanlis nerde diye ariyorum. yanlis buradan basliyor demek ki.

    bir kamu hizmeti yaparak sormaniz gereken sorulari buraya birakayim. belki yardimci olur.

    - neden 100 binlik arabaya 280 bin oduyoruz? biraz ayip olmuyor mu? otv'nin kdv'sini almak ayip degil mi?
    - hadi satin alirken dunya vergi aldiniz, neden her 6 ayda bir mtv topluyorsunuz?
    - e hadi mtv'yi de aldiniz neden benzine yuzde 70 vergi oduyorum?
    - hadi hepsini odedim, arac alirken reklam geliri sahibi bir kurulus olan trt'yi ben niye finanse ediyorum?
    - avrupa'da abd'de hurdaya verilecek yasta ve kalitede olan otomobiller bu ulkede niye para ediyor? niye bu dandik ve tehlikeli araclara halen dunya para oduyoruz? neden trafikteler?
    - elin bati dunyasinda geri vites kamerasindan, 4 airbag'ine kadar bir cok guvenlik unsuru standart verilmesi kanun olmusken, ben neden bunlara sahip olmak icin binlerce lira fazladan oduyorum?
    - baska ulkelerde standart maasli calisanlar dort ceker, yuksek motorlu, konforlu aracalara rahatlikla sahip olurken, turkiye'de bunlara sahip olabilmek icin neden zengin olmak gerekiyor? biz turk insani boyle araclari hak etmiyor muyuz?

    zarar ediyorsunuz. buyuk zarar ediyorsunuz. guvenliginizden, konforunuzdan feda ediyorsunuz.
  • arabadan zarar etmiyoruz demek yanlış olur.
    hemen örnekle açıklayayım.
    geçen yıl tam da bu zamanlar, 2014 model ford fiesta tdci aldım 48.000-tl'ye. aracı alırken 12.000-euro bozdurdum. euro tam 4 liraydı.
    şimdi malum sitede benim aracın emsallerine bakıyorum 54-57 bin lira bandında geziyor. yani aracı bugün 55 bin liraya satıp euro alsam 10.600-euro alabilirim.

    gördüğünüz üzere ortada reel bir kar olmadığı gibi 1.400-euro kol gibi zarar var.
  • bilmemiz gereken iki şey var. birincisi bir otomobilin nominal değeri. yani kaç liraya aldık, ne kadar ödedik. bu değer, sadece basit bir sayıdır. bir de reel değeri var. esas değeri budur. burada da, aracın gerçek değerini görebiliriz.

    aptala anlatır gibi anlatıyorum;

    örneğin, 2004 model bir opel astra aldık. 30.000 lira ödedik.

    aradan 4 sene geçti. enflasyon reelde yüzde 10 artmış olsun(çok daha yüksek,ç normalde, hesap kolay olsun diye yazdım.) bu demektir ki, bizim 4 sene önceki 30.000 liramızın, bugünkü değeri 43.923 liradır.

    şimdi biz, satın aldığımız astra otomobili elimizden çıkartmak isterken, piyasaya baktık. 35.000 lira olmuş.

    bu noktada, anadolu çomarı isek, “ohh, hem bindim, hem kar ettim, yaşasın reyiz” tepkisi veriyoruz.

    ama olay o değil.

    aslında aracımızın değeri düştü. 43.923-35.000=8.923 lira zarardayız. bunu da kullanım maliyeti sayabiliriz.

    ama tam doğru oldu mu? olmadı. neden? çünkü sadece basit enflasyona bakarak değerlendirme yapamayız. sıfır araçlara gelen ek vergiler, yeni vergi sistemi ile artan ötv, enflasyona yansımamış kur farkından ötürü yükselen fiyatları da hesaba katmamız gerekli. çünkü en nihayetinde, sattığımız araç yerine, yeni bir araç alacağız. yani marketin içerisindeyiz. market koşullarını değerlendirmeliyiz. böyle bakınca, zararımız çok daha büyük.

    ama şimdi düşünürseniz, “ignorance is a bliss” lafını daha iyi anlayabilirsiniz. yani 5.000 kazandım diye düşünseydiniz, çok daha mutlu bir insan olacaktınız. hiç bu hesaplara girmeyecektiniz.

    o da ayrı bir tartışma konusu.

    başlıktan çok uzaklaşarak yazdım. evet, hayvan gibi zam gelecek. çok muhtemelen, satışlar durma noktasına gelir. piyasa 200.000 liraya golf almaz.

    hayırlısı.
  • 2018 araba satışlarını düşürmeyecektir. gerekirse yemek yemez alırız o arabayı.
  • 2011 model bir arabam var. ederi şu an 40+ civarı bir rakam. şimdi arabamı satıp, aynı markanın üst modelini almaya kalksam, kur+vergi dolayısı ile 140.000 tl.
    hadi ayaklarımı yerden kesecek bir şey alayım desem, en az 100.000 lira.

    aklıma gelen soru şu. ben arabayı değiştirmek için, üstüne en az 100.000 lira verecek kadar salak mıyım?

    bu arabayı en köyü ihtimal 15 yıl daha kullanırım. sonra hurdaya çıkarırım. hurda teşviği alırım, bugünün parasıyla üstüne 30.000 lira daha koyar, bir on yıl daha kullanacağım ikinci el bir araba alırım.

    artık durum bu sanırım.

    yani diyorum ki, yeni türkiye, küba'ya hoş geldin.

    edit : @neyyirnevcivan adlı yazar arkadaşın uyarısı ile, atladığım nokta, ikinci el araç alırken, hurda teşviği filan yok ki. netice de 10.000 lira daha kenara atmak gerekecek.
  • şu ülkede sıfır araba alıp zarar etmiyoruz. bana ekonomist bir arkadaş açıklasın bunu.
  • cidden komik ülkede yaşıyoruz.

    adam sıfır araba alıyor zarar etmeden sattığını sanıyor. satarken zarar etmemek için de line filan alıyordur tahminen. binerken zarar zaten. tenekeye biniyorsun.

    neyse. arabayı aldın bi süre kullandın. sattın. yerine yenisini alırken ne kadar ödüyorsun. ona bakıcan. varmı kar eden?

    şöyle olabilir. vw için 6 ay bekleyen bir gerizekalısındır. arabayı alırsın. 6 ay binersin. satarken sıfır parası istersin başka bir geri zekalı 6 ay sıra beklememk için gelir sıfır parasını verir. böylece körler sağırlar şeklinde bir ticaret olur. cidden böyle bir dünya var.

    arabanın sıfırı 50 bin liraydı. adam gitmiş klimasız golf almış. adama klima takmak yerine dünya kadar aksesuar itelemişler karlıktır bilmemnedir. adam 55 bine klimasız 2, el golf sattı amk. akıllara zarar.

    neyse bana giren çıkan yok ben hep 2. el arabaya biniyorum. değişmeye de niyetim yok. bu saatten sonra elimdeki hurdaya dönene kadar biner daha da araba almam.
  • nissan 2018 arabalara gelecek çılgın zam olarak devam eder.

    malum savaş zamanı.

    toyota'nın pikaplarından bunlarda da var.
  • orta halli bir vatandaşı vasat araba bile alamayacak duruma getirmiş zamlardır. düşünün clio'nun dizeli 106.000 olmuş, bildiğimiz clio, üst modelini anmıyorum bile
  • (bkz: ithal arabalar göklerde)

    fiyatlar uçmuş uçmuş.
hesabın var mı? giriş yap