• toplumsal aydınlanmanın ürünüdür ya da sebebidir*.
  • çukurova üniversitesi kampüsü içerisinde yeni açılan, eşsiz güzellikteki kütüphanedir. içerisinden hediye kitap alabilir, okuyabilir, ders çalışabilir, kahve-çay içerken gün batımını izleyebilirsiniz. ve tamamen gönüllü bir hizmettir. aldığınız kahve için bile ödeyeceğiniz ücreti siz belirliyorsunuz. artık ne koparsa. kampüsün hemen girişinde kalması nedeniyle öğrenciler tarafından pek bilinmiyor şimdilik. aman herkes bilmesin zaten. böyle özel bir mekan az bilinse daha iyi.
  • eskiden çukurova üniversitesi'ndeki şubelerini, son 1 ay kadardır da yeni açılan noyan esen şubelerini düzenli olarak ziyaret ettiğim, en verimli çalışma saatlerimi ve en keyifli dinlenme saatlerimi geçirdiğim, kısaca nk olarak da anılan mekan.

    burayı sadece bir kütüphane olarak düşünmemek gerek, zaten kendileri de "sosyal kütüphane" olarak tanımlıyor.

    5 yıldır adana'da yaşayan biri olarak, burasının adana'daki favori mekanım olmasının sebeplerini size madde madde açıklayayım:

    * fonda genelde kısık bir sesle enstrümental, kafa dinlendirici parçalar çalıyor. yann tiersen'den beethoven'a, clint mansell'den ludovico einaudi'ye pek çok bestekarı duydum şimdiye kadar.

    * kahveleri kaliteli. filtre kahve/french press/türk kahvesi/otomatik kahve makinesi gibi seçenekleri var ve hepsi güzel. mükemmel demiyorum çünkü kahve konusunda hassasım, ama öyle kahve cartı, curt kahvecisi gibi saçma sapan sözde kahveci mekanlarda içirmeye çalıştıkları bulaşık suyundan hallice şeyden en az 8-10 kat daha iyi ve fiyatları da çok ucuz. az önce bahsettiğim tarzda yerlerde uyduruk kahvelere 8 lira isterlerken, burada kupası şu an üç (3) lira.

    * kitap arşivleri tatmin edici, geliştirilebilir tarafları var tabii ki ama ben memnun kaldım. sadece popüler, ana akım yazarların değil, çok bilinmeyen veya türkiye'de çok okunmayan yazarların da eserleri var. kitapların ciddi bir yüzdesi ikinci el ki bu beni çok mutlu eden bir şey. örneğin, italo calvino'nun görünmez şehirler kitabını uzun zamandır okumak istiyordum ama kendimi bir türlü türkçe çevirisini almaya ikna edemedim. bu mekanda kitabın ilk türkçe çevirisinin bir baskısına denk geldim, içinde minik notlar vardı, bir heyecan başlayıp tek gecede okudum.

    * mekanın dekoru çok sevimli. duvarlarda film posterleri, kitap kapakları, abstrakt resimler falan var. neredeyse her köşede, her masada canlı çiçekler var. yayılıp dinlenebileceğiniz çok rahat koltuklar da var, çalışırken rahat edebileceğiniz sandalyeler de. her şey rengarenk, gözüm gönlüm açılıyor resmen. tuvaletin bile dekoru güzel yahu, tavanında kitaplar asılı, duvarlarda posterler, sevimli sevimli notlar var.

    kalkıp birkaç fotoğraf çektim üşenmeyip, buyrunuz efenim: nk1, nk2, nk3, nk4 (bu köşede, o bilgisayarda yazıyorum şu an), nk5

    * genel kitlesini sıcakkanlı buluyorum. örneğin, içerde büyük bir çalışma masası var (bkz, şu), orada en az 2-3 kişi oluyor genelde. kırtasiye malzemeleri paylaşılıyor, ne bileyim, biri bana bisküvi ikram ediyor, ben kahve almaya kalktığımda herkese getiriyorum falan. bunlar tanımadığım, daha önce görmediğim insanlar. mekanın eve benzer bir havası olduğu için sanırım, insanlarda genel bir sosyal savunmanın düşmesi söz konusu. bir samimiyettir, sıcaklıktır gidiyor.
    fakat yanlış anlaşılmasın, kimse kimsenin işine de karışmıyor. benim kimse bana doğru bile bakmadan saatlerce bir köşede kitap okumuşluğum var.

    * çukurova üniversitesi şubelerinde akustik müzik geceleri oluyordu severek katıldığım, yeni şubenin açılışında da aynı kişiler çalmış, malesef sınavlarım olduğu için gelemedim. yeni mekanda da bu tarz gecelerin devam edeceğini düşünüyorum.

    * çeşitli söyleşiler, atölyeler oluyor sık sık. ben kişisel gelişim atölyeleri ile pek ilgilenmiyorum fakat arkadaşlarım katıldı ve çok eğlendiklerini söylüyorlar.

    * büyük ev ablukada bugüne kadar bir kere adana'da sahne aldı *, onda da bu mekana geldi, ben başka bi'şey demiyorum. (fallout 4'ün çıkışından kısa süre sonra gelmişler, ben o dönem obsesif bir şekilde oyun oynadığım için konser haberini bile alamadım. konserden günler sonra haberim oldu. şu grubu canlı dinlemek bana haram.)

    * geceleri daha verimli çalışan biriyim ve adana'da belirli bir saatten sonra dışarda oturabileceğiniz yerler ya kebapçılar ya da kardeşler. bunlara alternatif olarak böyle bir mekanın olması çok güzel bir şey.

    * birkaç kere amatör müzisyenlerin çaldığına da şahit oldum, tabii ki kimsenin çalışmadığı ve rahatsızlık vermeyecekleri zamanlarda, bir müsait vaktimde aynı şeyi yapmayı planlıyorum.

    yani ben daha ne diyeyim bilemedim.

    adana'da yaşıyorsanız veya adana'yı ziyaret edecekseniz mutlaka bir şans verin.

    kendilerinin facebook sayfası burada.

    resmi internet siteleri ise şurada.
  • bugün ilk kez gidebildiğim harika mekan.

    o kadar sevimli küçük detaylar var ki her yerde, insan evinde hissediyor. hatta o kadar ki; sevgili okur tuvalette boş durmasın diye oraya bile çizgi roman vs bırakılmış. kimin fikri ya bu :)
    içeri adım attığım andan beri ortamın sıcaklığını sevdim en çok. kimsenin zorla çalışmadığı, işini severek yaptığı gülümsemelerinden belli. hatıra kalsın bizden diye selfie karesine bile dahil olan tatlı kişiler. bir sorun veya isteğiniz olduğunda hemen ilgileniyorlar, evden birileri gibiler adeta.
    geliştirilebilir yönleri arasında ise sessizlik yer alıyor, şu anki hali de rahatsız edici değil ancak daha sessiz olunması sağlanırsa bu harika olur.
    unutmadan, duvarlardaki film afişleri-yazılar-posterler harika.
    tatlış mısınız nesiniz!
  • gazipaşa nevzat karabulut şubesinde gördüm ki işi balcalı'daki şubenin çok daha ilerisine götürmüşler. çok daha geniş alan, daha güzel bir ortam...

    yıllık üyelik bu haliyle bir şey fark ettirmiyor gibi.

    aylık üyelik verilse, bunun için kapıya kartlı sistem kurulsa, üyeler kart ile geçseler, henüz üye olmayanlar da (kısık sesli bir) zile basıp girseler ve üye olsalar, kart 30 günde bir yenilenmeyi gerektirse...

    bu şube bu haliyle üyeliklerle dönecek kadar ekonomik görünmese de üyelik meselesinin biraz daha etkinleşmesi fena olmazdı.

    belki de daha az müdavim olsum, aynı anda daha az kişi kütüphanede bulunsun isteniyor. zaten içerde alana göre daha az masa var.
  • adana'ya nilipek ve can güngör' ü getiriyor daha ne olsun. var olsunlar ve böyle etkinlikleri artırsınlar.
  • adana bünyesinde çukurova üniversitesi öğrencileri için bulunmaz nimet. merkezi kütüpaneye ve fakülte kütüpanelerine en iyi alternatif.

    şu ana kadar sadece nermin topal ve noyan esen şubelerine uğramaya fırsat bulabildim. nermin topal şubesi yeri gereği daha çok üniversite öğrencilerine hizmet verirken noyan esen şubesinde ise hem lise hem üniversite öğrencilerini daha çok liseliler olmak kaydıyla gözlemlemek mümkün. bunun yanında da nermin topal şubesinin ortamı ders çalışmaya çok daha müsait. noyan esen şubesi ise daha çok kitap okumaya ve hoşça vakit geçirmeye gelen insanlara hitap ediyor gibi.

    bi de üstte bir arkadaşın bahsettiği gibi üst düzey bir tıpçı terörü mevcut. tavsiyem tıpta okuyan bir arkadaşınızdan komite-final tarihlerini öğrenmeniz ve bu tarihlerden önceki iki hafta saat 10-12 arasında gitmeniz. iki üç defa bu sebepten dolayı eve geri dönmek zorunda kaldım. bu arada ben de tıpçıyım tıpçı seven qısslar yeşillendirsin kıpss. ;)

    özetle starbucks köşelerinde elde kitap defter pineklemek yerine tercih edilebilinecek bir mekan. bilgisayarla çalışıyorsanız da bolca priz ve ücretsiz hızlı internet de mevcut.

    edit: her editimde rapor mu vericem ln
  • pkk yuvası olan kütüphane. kampüsteki girişte yer alan bu kütüphane terör örgütü pkk propagandası yapan diyarbakır ve mardinli teröristlerin uğrak mekanıydı.

    teröristler mezun olunca yeni nesil teröristler de burayı karargah olarak kullanıyor mu bilmiyorum.
  • en son gittiğimde gazipaşa nevzat karabulut şubesi kapanmıştı.
    barajyolu nermin topal şubesi açıktı.
    giriş + 1 litre su + 1 içecek = 10 tl olmuştu.
hesabın var mı? giriş yap