• fransız sağlık bakanı tarafından açıklanan bilgiye göre nurofen, advil vb. gibi etken maddesi ibuprofen'den oluşan ilaçlar virüsü azdırıyormuş.

    kaynak

    yine fransız sağlık bakanlığı yetkililerine göre
    etken maddesi paracetamol olan ilaçlar kullanılmalıymış.
    (bkz: parasetamol içeren ilaçlar)

    edit: sosyal medyada pek çok hesaptan haberin doğru olmadığına dair paylaşımlar yapılıyor, bunu da belirteyim.

    ayrıca çok önemli not: bu entry ilaç tavsiyesi niteliği taşımaz, ilaçlarınızı hekimlerinize danışarak kullanınız.
  • doğruysa çok önemli bir bilgi, bu ilaç grubu ülkemizde de çok fazla kullanılıyor ve böyle bir durum varsa yetkililerimizden de bu yönde açıklama gelmeli.
  • haber bir üniversite tarafından yalanlanmış
  • konuyla ilgili internetten google translate sağ olsun bir araştırma yaptım, bir de whatsapp grubunda tartışmaya dahil oldum. bu güvenilir altyapı üzerine şimdi tüm gerçeği açıklıyorum.

    mesele bir sesli whatsapp mesajından çıkmış. bir kadın, viyana üniversitesi'nde çalışan bir tanıdığının ibuprofen türü ilaçlar hakkında yapılan "küçük bir araştırma"dan bahsettiğini anlatıyormuş. bu araştırmaya göre, bu ilaçlar covid-19'u daha da kötüye götürüyormuş. araştırma sonuçları yazılı değilmiş, doktorlara söylenmiş sadece.

    bu whatsapp'ta yayılmış. fransa bakanı da cidden ibuprofen ve ama bunun yanında kortizon da kullanmayın, parasetamol kullanın demiş. doktorunuz doğrusunu bilir demeyi de ihmal etmemiş.

    viyana üniversitesi, kendi sayfasında bir açıklama yayınlayarak bu haberlerin "fake" olduğunu söylemiş: böyle bir araştırma yok, whatsapp mesajlarına inanmayın demiş.

    sağlık bakanı halt etmiş tabii, ama onun da böyle bir açıklama yapmasının şöyle bir temeli var: ibuprofen, steroidler (kortizon) ve asetilsalisilik asit (aspirin) gibi analjezik ve antipiretikler (ağrı kesici, ateş düşürücü) kanın pıhtılaşmasını engelleyici (kan sulandırıcı) etkide bulunduklarından akciğer hastalıklarında önerilmiyormuş, kanama olması durumunda kötü yani. covid-19'un mekanizması tam olarak bilinmiyor ve akciğerlerde zararlı etkileri var. ama bakanın yine de böyle bir açıklama yapması gayriciddi ve tehlikeli.

    not: bu ilaçlar zaten sizi hiçbir şekilde "iyileştirmez". asıl etkileri, ağrı, ateş, burun akıntısı gibi hastalığın kötü etkilerini yani semptomları azaltmak. ateşiniz aşırı yükselmediği sürece ateş düşürücü ilaçları kullanmamak daha iyi olabilir, çünkü ateşinizi düşürürken ve düşürerek bağışıklık sisteminizi de yavaşlatıyorlar. hangisi önce oluyor bilmiyorum, ama sonuçta ateşiniz varsa vücudunuz savaşıyor demektir. hem de semptomlarınızı azaltarak sizi ayağa kaldırıyorlar, vücudunuz yeterince dinlenemiyor. en iyisi yatmak, dinlenmek ve sık sık ateşinizi ölçmek.

    kaynak notu: kaynaklar konusunda bayaa üşendim. ama fransa sağlık bakanı, ibuprofen, covid-19, viyana üniversitesi diye aratırsanız fransızca ve almanca birçok şeye ulaşabiliyorsunuz. ingilizce gazeteler biraz daha geç günellemiş haberleri, yani hepsinde hepsi yok.

    son not: bu değerli ve elbette ekşi sözlükte yer aldığı için tamamıyla doğru bilgileri, sadece sizi rahatlatacak yönleri açısından veriyorum. rahatlatmayan kısımlarını dikkate almayınız.
hesabın var mı? giriş yap