• sitesinde her bir yaprak farklı alanlardaki refahı gösterdiğine göre şüphesiz ki en mutant çiçek türkiye'nin çiçeğidir.
  • senede bir yayımlanan oecd raporlarında her sene daha da kötüye giden bir ülke var. bilin bakalım hangisi?

    http://en.wikipedia.org/wiki/oced#indicators

    yukarıdaki listede, 2011 yılının verileri görülüyor. insani gelişmişlik endeksi, oecd yaşam standardı endeksi, basın özgürlüğü endeksi gibi kategorilerin yer aldığı bu listede, yeşil renk olumlu değerleri, sarı renk orta karar durumu, kırmızılar ise rezilliği temsil ediyor. bakın ülkemizin değerlerine, sarı, turuncu ve kırmızı renkler ne de güzel görünüyor değil mi.
  • biz nasıl oecd üyesiyiz aklım almıyor. türkiye ve gelişmiş ülkeler şeklinde sınıflandırabilirdik oecd'yi de allahtan yanimiza meksika da katıldı.

    örneğin, oecd ülkeleri arasında 1960 sonrası dönemde conditional convergence olayına aykırı bir trend takip etmiş birtek biz varız. (bkz daron acemoğlunun introduction to modern economic growth kitabı figure 1.14) oecd ile ifade edilen o gelişmiş, kurumlarını oturtmuş vs. tanımların hiçbiri bizi kapsamıyor.
  • türkiye'nin kümede kalma mücadelesi veren anadolu takımı hüviyetinde olduğu bir topluluktur; üzülmeye takatim yok.
  • gelir eşitsizliğinde çin, meksika ve türkiye yi birinci sırada göstermiş örgüt. hamd olsun ekonomiden anlayan bir başbakanımız ve kurmayları var. hem oecd de kim. zaten işleri güçleri, yayınladıkları istatistiklerde ülkemizi son sırada gösterip halkın moralini bozmak. birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde oecd moecd uğraşamıcez.

    http://www.dunya.com/…de-oecd-birincisi-192030h.htm
  • an itibariyla 34 uyesi vardir.
    (bkz: http://www.oecd.org/…onoftheconventionontheoecd.htm)
  • ülkelerdeki yaşam koşullarını değerlendirdiği "better life index" isimli bir derecelendirme yapan kuruluş.

    değerlendirmeye tabi 36 ülke arasında türkiye'nin dereceleri kategorilere göre puanı ile birlikte şu şekildedir. (puanlandırma 1 - 10 arası yapılıyor)

    housing (barınma)
    sıra: 36 puan: 1.3 35. polonya'nın puanı: 3.1

    income (gelir düzeyi)
    sıra: 32 puan: 0.7 31. macaristan'ın puanı: 0.9

    jobs (iş olanağı)
    sıra: 36 puan: 2.2 35. meksika'nın puanı: 3.9

    community (sosyal destek)
    sıra: 36 puan: 0 (evet sıfır) 35. meksika'nın puanı: 1.2

    education (eğitim)
    sıra: 34 puan: 1.5 33. şili'nin puanı: 4.0

    environment (çevre)
    sıra: 35 puan: 3.1 34. rusya'nın puanı: 4.2

    civic engagement (demaokratik etki)
    sıra: 11 puan: 6.2 10. slovenya'nın puanı: 6.3

    health (sağlık)
    sıra: 30 puan: 4.9 29. japonya'nın puanı: 4.9

    life satisfaction (genel tatmin, mutluluk)
    sıra: 33 puan: 2.0 32. estonya'nın puanı: 2.2

    safety (güvenlik)
    sıra: 29 puan: 7.7 28. portekiz'in puanı: 7.9

    work - life balance (iş - sosyal hayat dengesi)
    sıra: 36 puan: 0 35. meksika'nın puanı: 2.9

    metodolojiyi öğrenmek için bu adrese tıklayabilirsiniz.
  • ülkemizin ve meksika'nın yayımladığı istatistiklerde son sıraları paylaşageldiği “zenginler kulübü” ya da “zengin ülkelerin düşünce kuruluşu”

    ilave not: bir ülke neden oecd'ye üye olmak ister diye düşünürdüm hep. mali bir yönü yok bu kuruluşun. tam bir think tank gibi faaliyet gösteriyor. kolombiya'nın oecd üyelik sürecine ilişkin beklentilerini okuyunca bir ülke neden oecd üyesi olmak ister konusunda birkaç madde görünüyor ufukta: doğrudan yabancı yatırımlarda artış beklentisi, yatırımcıların gözünde daha istikrarlı bir ülke olma beklentisi gibi. meksika ve şili'nin üye olduktan sonraki performansları ise tam olarak bu beklentileri doğrulamıyor. o zaman, oecd üyeliği sadece bir prestij meselesi olarak ön plana çıkıyor kanaatimce.
  • faaliyet gösterdiği ya da analiz yaptığı konuların çoğunda ortalamayı düşürelim diye üyesi yaptıklarını düşündüğüm uluslararası kuruluş.

    1996'da kuruluşa ilk kez başvuran rusya'nın bu yıl, şili, israil, estonya ve slovenya'nın ise ilerleyen süreçte üye olması bekleniyor.
hesabın var mı? giriş yap