• ukrayna'nın başkenti kiev,hazarlar tarafından kurulmuştur.kiev,türkçe'ye ait bir kelime olan "kuyu ev"den gelmektedir.
  • alkol için güvenli sınır diye bir şeyin olmaması

    lancet dergisinde "küresel hastalık yükü" adında yayınlanan ve alkolün sağlık üzerine etkilerinin 1990-2016 yılları arasında yapılan çalışmaya göre

    15-95 yaşındaki insanlardan alkol içenlerle, içmeyenler karşılaştırıldığında

    alkolün neden olabileceği hastalıklar göz önünde bulundurulduğunda, alkol kullanmayanlarda hastalıkların görülme ihtimali 100 binde 914 olurken.

    günlük bir kere alkol içenlerde bu sayının 100 binde 918 olduğu,

    günlük 2 defa alkol alanların bir yıl içinde hastalık geliştirme ihtimalinin ise 100 binde 977 olduğu, ayrıca günde 5 defa alkol alanlarda da bu sayının 100 binde 338 arttığı tespit edildi.

    cambridge üniversitesindeki prof. dr spiegelhalter, bokunu çıkarmadan içmenin güvenli zannedilmesinden ve hükümetin insanlara içki içmemeleri gerektiğini söylememesinden yakınıyor.

    "alkol için güvenli sınır diye bi şey olmamasına rağmen insanlara içki içmeyin diyen yok." diyor

    --- spoiler ---

    the global burden of disease study looked at levels of alcohol use and its health effects in 195 countries, including the uk, between 1990 and 2016.

    analysing data from 15 to 95-year-olds, the researchers compared people who did not drink at all with those who had one alcoholic drink a day.

    they found that out of 100,000 non-drinkers, 914 would develop an alcohol-related health problem such as cancer or suffer an injury.

    but an extra four people would be affected if they drank one alcoholic drink a day.

    for people who had two alcoholic drinks a day, 63 more developed a condition within a year and for those who consumed five drinks every day, there was an increase of 338 people, who developed a health problem.
    --- spoiler ---

    haber linki
    makale linki
  • meditasyon
  • dünyanın en kuzeyde bulunan şehri longyearbyen'de ölmenin yasak olması.

    1918-1919 yıllarında yaşanan ispanyol gribi salgını dünyanın her yerinde yaklaşık 50 milyon insanın ölümüne neden oldu ve dünya nüfusunun neredeyse %10'unu yeryüzünden sildi.

    bu salgın norveç'e bağlı bir ada olan svalbard adasındaki longyearbyen şehrindeki insanların da ölümüne neden oldu ve salgın yüzünden ölen kişiler yerel mezarlığa gömüldüler. bundan onlarca yıl sonra adada yaşayan bazı kişilerde ispanyol gribi virüsü tekrar ortaya çıkınca bilim insanları bu durumu inceleme altına aldılar.

    inceleme sonucunda adanın yıl boyunca soğuk olması nedeniyle toprağın üst katmanının donmuş halde olduğu ve bu yüzden toprağa gömülen cesetlerin topraktaki ayrıştırıcı bakteriler falan çürütülemediği anlaşıldı. aynı zamanda cesetlerde yaşayan virüsler de onlarca yıl bozulmadan toprağın altında kalmıştı. (bkz: permafrost)

    bunun üzerine adada ölmek üzere olan kişilerin norveç'in başka bir şehrine gönderilmesi kuralı uygulanmaya başlandı.

    entry'nin daha ayrıntılı video hali.
  • türk dil kurumuna göre “yeşilzeytin” bitişik yazılırken “siyah zeytin” ayrı yazılır.
    nedeni ise yeşilzeytin, zeytinin salamura olmuş hali olduğu için.

    gelen mesajlar üzerine edit: arkadaşlar ırkçılık yapan ben değilim tdk
    siyah zeytinin de salamura olduğu söylenmiş. zeytinin ham hali yeşildir. zamanla siyahlaştığı için sanırım siyah burada sıfat olarak kabul edilip ayrı yazılmış. benim mantığım burda bitti. teşekkürler. ayrıca (bkz: yeşilzeytinin bitişik siyah zeytinin ayrı yazımı)
  • max weber'in henüz onüç yaşında iken ebeveynlerine alman tarihi ve roma imparatorluğu hakkında makaleler yazması, benimse aynı yaşta en büyük yeteneğimin o seneki real madrid kadrosunun istatistiklerini ezberlemem.
    sahi cassano vardı ne oldu ona.
  • mailinator buradan kolayca ulaşabileceğiniz anlık geçici mail adresi oluşturma sitesi..

    kendi mailinizi vermek istemediğiniz yeni üyeliklerde acayip iş görür.

    ıt sektöründe test için de çokça kullanılabilir.
  • madem 'ufkunuzu iki katına çıkarmaz ama..' yazıyosun buraya atmana gerek yok, benzin deposu tarikatı bitti bu ufuk tayfası türedi.

    çöplükten ibaret olan başlıktır.
  • emniyet kemeri nasıl olur da sadece hızlı çekildiğinde kilitlenir?

    hepimiz emniyet kemerinin nasıl çalıştığını biliriz. eğer ki yavaşça çekecek olursanız, emniyet kemeri de uzayarak vücudunuza göre ayarlanabilmektedir. ancak ani bir hareketle çekmeye kalkacak olursanız, kemer kilitlenecek ve hareket etmeyecektir. peki bu nasıl başarılmaktadır? dijital bir devre sayesinde mi, yoksa mekanik bir yöntemle mi?

    yaygın olarak kullanılan modern emniyet kemerleri tamamen analogdur; yani içlerinde herhangi bir dijital sensör ya da devre bulunmaz. dolayısıyla kemerin kilitlenip kilitlenmeyeceğine karar veren herhangi bir mekanizma da bulunmamaktadır. kemerin kilitlenmesine sebep olan tek şey, kemer mekanizması içerisinde bulunan pasif bir kilittir.

    emniyet kemerinin sarılma ve salınma miktarını kontrol eden dişlinin altında ufak bir kilit mekanizması bulunur. kemer çok hızlı bir şekilde çekildiğinde veya kaza anında, bu kilit mekanizmasının bir parçası olan genelde gümüş renkli bir bilye ileri doğru fırlar. bu fırlama hareketi sırasında, mekanizma içerisindeki kilit de yukarı doğru itilir ve kemeri salınımını kontrol eden dişliye takılıp kalır. işte bu noktada kemer kilitlenip olduğu yerde kalır, böylece yolcu ileri doğru fırlamaktan kurtulur.

    kemer hafifçe ileri geri oynatılacak olursa, kilit mekanizması dişliden kurtulur ve eski pozisyonuna geri döner. böylece kemer, kısmen yavaş bir hızla açılabilir ya da geri sarılabilir.
    görsel anlatım
  • dünyanın şeklinden dolayı 2 boyutlu haritalarda gördüğümüz ülkelerin boyutlarının gerçeği yansıtmadığını öğrendiğim an.
    gerçek boyutlar için;
    https://thetruesize.com/
hesabın var mı? giriş yap