• 14 yıl sonra kapanmıştır.

    sebebini de kurucu, finansal ve psikolojik sorunlar olduğunu açıkladı.
  • çok iyi bir veda metni ile kapanmış. türkçe tercümesi:

    "bütün zorbalıklar arasında, kurbanlarının iyiliği için samimiyetle uygulanan bir zorbalık en baskıcı olabilir. hırsız baronların altında yaşamak, her şeye kadir ahlak düşkünleri altında yaşamaktan daha iyidir. hırsız baronun zalimliği bazen dinlenebilir, açgözlülüğü bir noktada doyabilir; ama bizi kendi iyiliğimiz için azap edenler, vicdanlarının onayıyla bizi sonu gelmeyen bir azapla azap edeceklerdir." — c.s. lewis

    "başlangıçta evren yaratıldı. bu, birçok insanı çok kızdırdı ve genellikle kötü bir hamle olarak kabul edildi." — douglas adams

    sevgili yabancılar,

    küçük yaşta interneti keşfettiğim andan itibaren, bu benim için sihirli bir yer oldu. daha büyük dünyadan nispeten izole bir küçük kasabada büyürken, keşfedilecek ne kadar çok şey olduğu – dünyanın sunabileceği ne kadar ilginç insan ve fikir olduğu – bir vahiydi.

    genç bir ergenken, bir üniversite kampüsüne sadece yürüyüp bir öğrenciye "hadi ahlak felsefesi üzerine tartışalım!" diyemezdim. bir profesöre gidip "bana mikroekonomi hakkında ilginç bir şey söyle!" diyemezdim. ama internette, bu insanlarla tanışabiliyor ve bu konuşmaları yapabiliyordum. ayrıca hevesli bir wikipedia editörüydüm; açık kaynaklı yazılım projelerine katkıda bulundum; ve benden çok daha yaşlı insanlar tarafından sorulan bilgisayar programlama sorularına sık sık yardım ettim.

    kısacası, internet, aksi takdirde deneyimleyemeyeceğim çok daha büyük, daha çeşitli ve daha canlı bir dünyanın kapısını açtı; ve bana, o dünyada aktif bir katılımcı ve katkıda bulunan olma imkanını verdi. tüm bunlar, öğrenmeme ve daha dengeli bir insan olarak büyümeme yardımcı oldu.

    dahası, çocukluk çağı tecavüzü bir mağduru olarak, fiziksel dünyada biriyle her etkileşimde fiziksel bedenimi riske attığımın acı bir şekilde farkındaydım. internet, bu korkudan bir sığınak sundu. interneti sadece iyi insanların kullandığı yanılsaması altında olmasam da, çevrimiçi birisine "hayır" dediğimde, ekranın içinden geçip başıma bir silah dayayamayacaklarını veya daha kötüsünü yapamayacaklarını biliyordum. benim ve diğer insanlar arasında kilometrelerce bakır kablo ve fiber optik kabloları bir tür kalkan olarak görüyordum – travmam ve korkum tarafından aksi takdirde izin verileceğinden daha az izole olmamı sağlayan bir güç.

    omegle'ı 18 yaşındayken ve hala ebeveynlerimle yaşarken başlattım. amacı, internet hakkında sevdiğim şeyler üzerine inşa etmek ve başka yerlerde bulunmayan bir sosyal spontanite biçimi sunmaktı. internet "küresel köyün" bir tezahürüyse, omegle o köydeki bir sokakta yürüyüş yapmak ve yol boyunca karşılaştığınız insanlarla sohbet etmek için bir yol olmalıydı.

    önerme oldukça basitti: omegle'ı kullandığınızda, sizi rastgele başka birisiyle sohbete yerleştirirdi. bu sohbetler istediğiniz kadar uzun veya kısa olabilirdi. herhangi bir nedenle belirli bir kişiyle konuşmak istemiyorsanız, sohbeti basitçe bitirebilir ve isterseniz başka biriyle başka bir sohbete geçebilirdiniz. bu, "yeni insanlarla tanışma" fikrini neredeyse onun platonik idealine indirgeyendi.

    internetin içsel güvenlik avantajlarını göz önünde bulundurarak, kullanıcılar birbirlerine varsayılan olarak anonimdi. bu, sohbetleri daha içe dönük hale getirdi ve kötü niyetli bir kişinin sohbet bittikten sonra bir başkasını dışarıda takip etme olasılığını azalttı.

    omegle'ı başlattığımda ne bekleyeceğimi gerçekten bilmiyordum. vermont'taki ebeveynlerimin evindeki yatak odasında 18 yaşında bir çocuk tarafından yapılan bir web sitesine kimse umursayacak mıydı, pazarlama bütçesi olmadan? ama hemen hemen lansmandan sonra popüler oldu ve oradan organik olarak büyüdü, milyonlarca günlük kullanıcıya ulaştı. bunun, yeni insanlarla tanışmanın temel bir insan ihtiyacı olmasıyla ve omegle'ın bu ihtiyacı karşılamanın en iyi yollarından biri olmasıyla bir ilgisi olduğuna inanıyorum. atasözü ne der: "daha iyi bir fare kapanı yaparsanız, dünya kapınıza yol açar."

    yıllar boyunca insanlar omegle'ı yabancı kültürleri keşfetmek; hayatları hakkında tarafsız üçüncü şahıslardan tavsiye almak; ve yalnızlık ve izolasyon duygularını hafifletmek için kullandılar. omegle'da tanışan ve evlenen ruh eşlerinin hikayelerini bile duydum. bunlar sadece bazı öne çıkanlar.

    ne yazık ki, aynı zamanda düşük noktalar da var. neredeyse her araç iyilik için de kötülük için de kullanılabilir ve bu, doğal esneklikleri nedeniyle özellikle iletişim araçları için geçerlidir. telefon, büyükannenize "mutlu yıllar" dilemek için kullanılabilir, ancak bomba tehdidi bildirmek için de kullanılabilir. omegle'ın dürüst bir muhasebesi, bazı insanların bunu kötüye kullandığını, hatta söylenemeyecek kadar iğrenç suçlar işlediğini kabul etmeden yapılamaz.

    bir "iyi samaritan" olma sorumluluğuna ve suçla ve diğer kötüye kullanımlarla mücadele etmek için makul önlemler alınmasına inanıyorum. işte omegle'ın tam olarak yaptığı şey buydu. anonimlik gibi temel güvenlik özelliğinin yanı sıra, harika bir insan moderatör ekibiyle birlikte çalışan en son teknoloji aı dahil olmak üzere sahne arkasında büyük bir moderasyon vardı. omegle içerik moderasyonunda ağırlığının üzerinde bir performans gösterdi ve başardıklarımızla gurur duyuyorum.

    omegle'nin moderasyonunun site dışında bile olumlu bir etkisi oldu. omegle, suçluları hak ettikleri yer olan hapishaneye koymak için kanun uygulama kurumları ve kayıp ve istismara uğramış çocuklar ulusal merkezi ile çalıştı. şu anda, omegle'nin onlara karşı proaktif olarak topladığı deliller ve yetkililere bildirdiği sayesinde parmaklıklar ardında çürüyen “insanlar” var.

    bununla birlikte, suçla mücadele asla gerçekten kazanılabilecek bir savaş değil. her gün savaşılması ve yeniden savaşılması gereken bitmeyen bir mücadeledir; ve siz mümkün olan en iyi işi yapsanız bile, büyük bir çentik atabilirsiniz, ama asla kelimenin tam anlamıyla “kazanmazsınız”. bu yürek parçalayıcıdır, ancak aynı zamanda kriminolojinin temel bir dersidir ve bunu çoğu insanın bir düzeyde anladığını düşünüyorum. hatta süper kahramanlar, kültürümüzün suçla mücadelede dilek yerine getirme biçimi olarak özel güçlerle donattığı kurgusal karakterler bile, suçu tamamen ortadan kaldırmayı başaramazlar.

    son yıllarda, tüm dünya daha huysuz hale geldi gibi görünüyor. belki bu, pandemiyle veya politik anlaşmazlıklarla ilgilidir. ne olursa olsun, insanlar saldırmak için daha hızlı ve birbirlerinin ortak insanlığını tanımak için daha yavaş hale geldi. bunun bir yönü, omegle dahil olmak üzere iletişim hizmetlerine, kötü niyetli bir kullanıcı alt kümesinin davranışlarına dayanarak sürekli saldırılar olmuştur.

    bir ölçüde, suçun meydana geldiği herhangi bir yerin politikalarını ve uygulamalarını sorgulamak makuldür. ben her zaman yapıcı geri bildirimleri memnuniyetle karşıladım; ve gerçekten de omegle, yıllar içinde bu tür geri bildirimlere dayanarak bir dizi iyileştirme gerçekleştirdi. ancak, son saldırılar her şeyden önce yapıcı hissedilmedi. bu insanları memnun etmenin tek yolu, hizmeti sunmayı bırakmaktır. bazen bunu açıkça ve bilinçli olarak söylerler; diğer zamanlarda, insanoğlunun ulaşamayacağı standartları belirleyerek eylemlerinden çıkarılabilir. her iki durumda da net sonuç aynıdır.

    omegle bu saldırıların doğrudan hedefidir, ancak asıl kurban sizsiniz: omegle'yi hayatınızı ve başkalarının hayatını iyileştirmek için kullanmış olan veya kullanacak olan sizler. omegle'nin var olmaması gerektiğini söylediklerinde, aslında sizin bunu kullanmanıza izin verilmemesi gerektiğini; rastgele yeni insanlarla çevrimiçi olarak tanışmanıza izin verilmemesi gerektiğini söylüyorlar. bu fikir, bir toplumun bedrock ilkesi olan özgürlüklerin, suçun önlenmesi için kısıtlamalar getirildiğinde, bu kısıtlamaların suçsuz kurbanlar veya suçun potansiyel kurbanları üzerinde hedeflenmemesi gerektiği – benim değer verdiğim ideallerle – tamamen zıttır.

    toplumun, tecavüzü önlemek için kadınların mütevazı giyinmelerini zorlaması gerektiği fikrini düşünün. bir karşı argüman, tecavüzcülerin gerçekten kadınları giysilerine göre hedef almadıklarıdır; ama daha güçlü bir karşı argüman, tecavüzcüler ne yaparsa yapsınlar, kadın haklarının korunması gerektiğidir. toplum, tecavüzcülerin eylemlerine dayanarak kadınlardan, dünyanın en iyi niyetleriyle bile olsa, bedensel özerklik ve kendini ifade etme haklarını alırsa, o zaman pratikte tecavüzcülerin işini kendisi yapmış olur.

    korku, bizi tehlikeden uzak tutmak için değerli bir araç olabilir. ancak, korku aynı zamanda bizi hayatı yaşamaya değer kılan her şeyden alıkoyan zihinsel bir kafes de olabilir. bireylerin ve ailelerin, kendi benzersiz durumlarına ve ihtiyaçlarına dayanarak doğru dengeyi bulmalarına izin verilmelidir. zorunlu korkunun olduğu bir dünya, korku tarafından yönetilen karanlık bir yerdir.

    omegle kullanıcılarının çıkarlarını ve daha geniş ilkeyi aklımda tutarak saldırılara karşı elimden gelenin en iyisini yaptım. eğer rastgele yeni insanlarla tanışmak yasaklanırsa, sıradaki ne? bu, açıkladığım ilkenin makul bir uzlaşması olarak kabul edilebilecek herhangi bir şeyden çok uzakta. benzetmeler sınırlı bir araçtır, ama fiziksel dünya benzetmesi belki central park'ın suç orada meydana geldiği için kapatılması – ya da belki daha kışkırtıcı olarak, içinde kötülük bulundurduğu için evrenin yok edilmesi olabilir. bize bu derece korktuğumuz zaman sağlıklı, özgür bir toplum sürdüremez.

    ne yazık ki, doğru olan her zaman galip gelmez. keşke şartlar farklı olsaydı, ancak bu mücadelenin stresi ve masrafı – omegle'yi işletmenin mevcut stresi ve masrafı ve kötüye kullanımıyla mücadele etmek – basitçe çok fazla. artık omegle'yi işletmek, finansal olarak da psikolojik olarak da sürdürülebilir değil. dürüst olmak gerekirse, 30'larımda kalp krizi geçirmek istemiyorum.

    omegle için savaş kaybedilmiştir, ancak internet'e karşı savaş devam etmektedir. neredeyse her çevrimiçi iletişim hizmeti omegle ile aynı türde saldırılara maruz kalmıştır; ve bazıları çok daha büyük şirketler ve çok daha fazla kaynakları olmasına rağmen, hepsinin bir yerde kırılma noktası vardır. eğer yakında durum değişmezse, aşık olduğum internet'in var olmayacağından ve yerine, pasif tüketim üzerine yoğunlaşmış, aktif katılım ve gerçek insan bağlantısı için çok daha az fırsat sunan süpeden bir tv versiyonunun geleceğinden korkuyorum. eğer bu fikir size kötü geliyorsa, lütfen çevrimiçi haklarınız için mücadele eden electronic frontier foundation'a bağış yapmayı düşünün.

    yüreğimin en derin yerinden, omegle'ı pozitif amaçlar için kullanan herkese ve sitedeki başarıya herhangi bir şekilde katkıda bulunan herkese teşekkür ederim. sizin için mücadeleye devam edemediğim için çok üzgünüm.

    saygılarımla,
    leif k-brooks
    kurucu, omegle.com llc
  • benim için yeri ayrıdır. ergenliğimde v for vendetta maskesi takıp, milletle taşak geçeyim derken, küsküden küsküye koştuğum o iğrenç günleri nasıl unutabilirim ki. sahi ne orospu çocuğu insanlardınız lan siz. *
  • omegle üzerinden müzik videoları yapan youtube kanalları şimdi ne yapacak acaba. yakında belgeseli gelir bunun da.
  • ulan vay anasını ya.omegle kapanamaz kapanmamalı. daha vol 44 gelmedi. çocukluğumun efsaneleri birer birer gidiyor...
  • thedooo haberi duyunca fenalaşıp bayıldığı için yere düşerken 10 yıl sonra ilk defa yüzü gözükmüş...

    kusura bakmayın da kapatırken dooo'nun iznini istediniz mi? siz kimsiniz ve ne hakla kapatıyorsunuz koca platformu? dooo'nun omegle videoları kaç milyon izleniyor sizin haberiniz var mı? gerçi o kadar yüksek sayıları okuyabiliyor musunuz ki?

    ne izleyeceğiz biz şimdi?
  • ağlatmıştır, yıllardır kullanırım tek doğru düzgün insana rast gelmeden kapattı adamlar. çocukluğum, gençliğim, her emeğim geride kaldı ve bitti gitti.
    kasım ayı, bit de kurtulalım, senden nefret ediyorum!
  • mahkeme uzlasmasi sonucu kapanmistir. 11 yasindan beri platformda cinsel olarak istismar edilen iki kisi tarafindan 2020 ve 2021 yilinda acilan davalarda omegle’in istismar eden kisilere platform sagladigi one suruluyor. sitenin sahibi de mahkemede juri onune cikmamak icin boyle bir uzlasma yolu tercih ediyor. hayirlisi olmustur.

    https://www.404media.co/omegle-shut-down-offline/
    https://www.wired.com/…-lawsuit-child-sexual-abuse/
  • c.s. lewis'in tiranlıkla ilgili sözleriyle platformu kapatmışlardır
    "bütün zulümler arasında, kurbanlarının iyiliği için samimi bir şekilde uygulanan bir zulüm, belki de en baskıcı olanı olabilir. hırsız baronların yönetimi altında yaşamak, her şeyi bilen ahlaki müdahaleciliklerin yönetimi altında yaşamaktan daha iyidir. hırsız baronun zalimliği bazen uykuya dalabilir, hırsız baronun hırsı zamanla doyabilir; ancak bizi kendi iyiliğimiz için ebediyen eziyet edenler, bunu kendi vicdanlarının onayıyla yaparlar."
  • desenize dayıların elinde kaldı
hesabın var mı? giriş yap