• fotonların, içindeki aromatik yapıdaki organik boyar maddeden elektron kopartarak elektrik ürettiği güneş pilleridir. ilk defa 1999 yılında graetzel tarafından yapılmıştır. türkiyede ege üniversitesi güneş enerjisi enstitüsünün bu konu üzerine çalışmaları vardır. son yıllarda nanoteknoloji ile iletken cam ve organik güneş pili üretmektedir bu kurum. (bkz: sıddık içli)
  • ilk kez "michael gratzel" tarafindan düsük band araligina sahip rutenyum kompleksleri kullanilarak elde edilen, "elektrokimyasal pil"dir. bu yolla günes enerjisinden elektrik enerjisi elde edilir.

    üretimi pahali olan silikon tabanli günes pillerine alternatif olarak gelistirilmistir. tüm bilesenleri organiktir ve ucuzdur. ancak verim silikon tabanli günes pillerine göre düsüktür (laboratuvar kosullarinda ~%11-12'dir).

    yapisi, iki iletken camin (biri platin kapli elektrot - katot, digeri ise titanyum di oksit ile kaplanmis yüzeye boya adsorbe edilmis calisma elektrotudur - anot) sandwich modeli seklinde birbirine yapistirilmasi ve araya elektron transferini tamamlayacak iyonik bir sivinin (elektrolit) enjekte edilmesiyle tamamlanir.

    calisma prensibi; düsük bant araligina sahip boyanin foton enerjisi ile uyarilmasiyla baslar. absorplanan enerji ile elektron degerlik bandindan iletkenlik bandina, burdan da iletken cam yüzeyindeki titanyum di oksite aktarilir. devre boyunca ilerleyen elektron katota ulasir (pt kapli cam). elektrolit araciligyla meydana gelen indirgenme/yükseltgenme sonucu boyanin rejenere olmasi saglanir.

    ancak bu tür organik günes pillerinde sivi olan elektrolit sorun yaratmaktadir. sicagin etkisiyle buharlasabilmekte ya da cam kirildiginda akabilmektedir. buna alternatif olarak 2. ve 3. nesil organik günes pilleri gelistirilmistir.

    kati hal organik günes pillerinde, sivi elektrolit yerine hole transport/conducting material - htm (bosluk transfer maddesi) denilen organik bilesikler kullanilir.

    bir baska cesidi de "plastik günes pilleri"dir. ilk kez " prof. dr. niyazi serdar sarıçiftçi " ve grubu tarafindan c60 (fullerene-bucky ball) türevleri ve yariiletken polimerler kullanilarak yayinlamistir. bu piller cam yerine plastik üzerine de kaplanabilmektedir. hatta bu sekilde roll to roll teknigi ile metrelerce uzunlukta günes pilleri üretimi konarka vb. sirketler tarafindan yapilmaktadir. diger günes pillerine göre daha avantijli olmasinin yaninda verim %7-8 civarlarindadir (lab. kosullarinda). ancak konarka birkac ay önce acikladigi %8.3 verim ile dünya rekorunu elinde tutmaktadir.
  • konarka büyük fon ve devlet yardımlarıyla girdiği bu işte polimer esnek güneş pilleri üretti ancak gerekli battery teknolojisinin eksikliği, polimer pillerin ömrünün birkaçyılla sınırlı olması, verimin düşük olması (günden güne bu verimin azalması yani pil ömrü boyunca aynı performansta çalışıp birden ölmüyor elbette ilk yılı bitirmeden performansı yarıyarıyadan fazla düşüşü) sebepleriyle iflas etti. ilgili detaylı bilgi için http://en.wikipedia.org/wiki/konarka_technologies
hesabın var mı? giriş yap