• burada görülebilecek olan karşılaştırma.
  • biri diğerine bitirici vuruşu yapmış medeniyettir . o medeniyette dünya tarihinde saygınlığı olan , bilinen , bugün bile türk denilince akla gelen ilk medeniyetlerdendir. kontrol ettiği ve dünya sahnesine olan etkinliğine bakarsak küçümsemek büyük cahillik olur .

    diğeri ise dünya tarihine yön veren,günümüz siyasi yapısının temelini oluşturan,aklımıza gelmeyecek birçok şeyin başlangıç noktası olan insanlık tarihinin en saygın ve güçlü (bence) imparatorluğu roma.

    toprak büyüklüğü olarak bakarsak osmanlı,güç olarak bakarsak roma . ikisini teraziye koyarsak roma daha büyük ve güçlü bir imparatorluktur .
  • roma imparatorluğu (cumhuriyet, monarşi, imparatorluk her dönemi) dünyanın görmüş olduğu en planlı, programlı ve güçlü siyasi imparatorluğudur. osmanlı devleti elbette dünya tarihinin en büyük imparatorluklarından biri ancak roma ile versus yapmaları insafsızca olur. roma'nın ikiye bölünmesinden sonra önce batı roma'nın düşüşü sonra roma'nın tek kalan kısmı doğu roma'nın osmanlılar tarafından bitirilmesi ondan daha güçlü olduğu anlamına gelmiyor.

    zaten fatih sultan mehmet'in unvanlarından biri (bkz: kayser-i rum)'dur. bu unvan, roma imparatorluğunun devamı olduklarını simgelemesi açısından önemlidir.

    özetle; roma handikaplı alır.
  • anlamsız bir karşılaştırmadır. olsa olsa osmanlı roma olabilmeyi ne kadar becerebilmiştir diye bakılabilir.
    osmanlı'nın ortaya koyduğu yeni bir medeniyet yoktur. devlet yapısı olarak bizans'ı benimsemiştir. ama iyi bir uygulayıcı olmuştur, bünyesinde bulunan milletleri göreli bir barış ortamı içerisinde yönetebilmeyi becermiştir. burada bi pax ottomana bakınızı vermek isterdim ama o bile pax romana teriminden aparılmıştır.
  • roma'nın kadro daha iyi dzeko falan var, osmanlı'nın en iyi oyuncusu serdar gürler.
  • mühendis gözüyle bakarsak; bu gün yol, kanalizasyon, çatı, tiyatro vb. bir çok yapıyı inşaa ederken temel yapım tekniği romalıların uyguladığı şekilde yapılmaktadır saygı duymamak elde değil..

    beton
    yol
    kanalizasyon
    ölümcül hatalar da olabiliyor
    liste uzar gider...
  • osmanlının roma kültürünün üzerine kurulduğu gerçeğini unutmamak lazım. tsm
  • osmanlı romanın devamıdır
  • insanlar inandığı gibi yaşar; inanç, insan yaşamını şekillendirir. ben dönemlere bu gözle bakmayı, ve onları bu doğrultuda değerlendirmeyi doğru buluyorum. yani roma nasıl pagan kültürün nihai varabildiği sonuç ise, doğu roma (bizans) ve devlet-i aliyye'yi (osmanlı'yı) de, semavi kültürün yaratabildiği "en nihayetler" gibi düşünüyorum. (elbette bu ön kabullerim de tartışmaya açıktır.)

    bu açıdan birbirlerini karşılaştırmak pek manasız geliyor. osmanlı ve bizans'ın, roma'ya kıyasla, imar hususunda ziyadesiyle geri kaldığı aşikar duruyor; ama zaten bu insanların derdinin, dünyalık ile ilgili olduğunu kim iddia ediyor ki? tüm yaşantının cennet hayali üzerine kurulduğu bir toplum düzeni mevcut; hatta belirli noktalarda, dünyevi şeylerle fazla haşır neşir olmak (özellikle hristiyanlıkta) ayıp bile karşılanıyor. öbür tarafta ise tüm varlığını dünya üzerine kurmuş, ahiretin olduğu ama olmadığı, muğlak; ama sadece somut olan ile ilgilendiği çok açık bir anlayış var. ileride hangi ağaca dönüşecekleri daha tohum hallerinde iken belli bu iki fikir arasındaki tezatlık, bence, tartışmayı daha başlamadan anlamsız kılmaya yetiyor.
  • benzer gelenekleri olan, zaman zaman birbirinin devamı gibi hissettiren imparatorluklar versusu.

    örnek:

    romalıların bütün bir hayvanı kızarttıktan sonra misafirleri şaşırtmak ve eğlendirmek amacıyla içine canlı kuş ya da hayvan saklama geleneği önce bizans ziyafetlerinde, ardından osmanlı kutlamalarında bir seyirlik adet olarak devam etmiştir.

    görsel
hesabın var mı? giriş yap