185 entry daha
  • ötenazi dünyada ilk defa 18. yüzyıl’da bacon tarafından ortaya atılmıştır. bacon’a göre doktorun vazifesi, ıstırapları azaltmak ve hastayı sıhhate kavuşturmaktır. burada ıstırapları azaltma görevi, yalnız tedavi edip iyileştirmekle değil, bazı durumlarda ona rahat ve kolay bir ölüm sağlamak suretiyle de gerçekleştirilebilir.

    ötenazi, "ölümün kaçınılmaz olduğu ve tıp biliminin var olan verilerine göre iyileştirilmesi olanağı olmayan veya dayanılmaz acılar içinde olan kişinin tıbbi yollarla öldürülmesi veya tıbbi yardımın kesilerek ölüme terk edilmesi" şeklinde tanımlanır.

    ötenazi aktif ötenazi ve pasif ötenazi olarak ikiye ayrılır. aktif ötenazide hastaya direkt bir müdahale söz konusuyken, pasif ötenazide tıbbi destek üniteleri ve yardımları hasta için durdurulur.

    ülkemizde 1998 yılında yayınlanan hasta hakları yönetmeliği'nin "ötenazi yasağı" başlıklı 13. maddesine göre, ötenazi yasaklanmış durumda. söz konusu maddede şöyle deniliyor:

    "tıbbi gereklerden bahisle veya her ne suretle olursa olsun, hayat hakkından vazgeçilemez. kendisinin veya bir başkasının talebi olsa dahi, kimsenin hayatına son verilemez."

    ötenazi filmleri

    (bkz: doktor ölüm)
    (bkz: içimdeki deniz)
    (bkz: hayatımın kararı)
    (bkz: guzaarish)
    (bkz: the farewell party)
    (bkz: honey)
    (bkz: uyuyan güzel)
    (bkz: tour de force)
219 entry daha
hesabın var mı? giriş yap