• önce 80'lerdeki siyasi olayları tam bilmeyenler için kısa özet geçelim. malum 12 eylül darbesinden sonra başa geçen ordu bütün siyasilere yasak koymuş partilerini de kapatmıştı. kimler vardı bu siyasetçilerden. başta demirel, sonra ecevit, erbakan ve türkeş. bu kurt siyasetçilerin olmadığı ülkenin siyasi arenasında (2002 deki siyasi ortama ne kadar da benziyor değil mi? meydanda artık bu siyasetçilerin olmadığı ve partilerinin de silikleştiği, ekonomik gidişatın halkın oy tercihinde etkili olduğu bir başka dönem) özal partisini kurup 83'teki seçimde iyi bir oy oranı ile başbakan olmuştu. gel zaman git zaman bu yasaklı siyasetçiler dava arkadaşlarına sıfır parti kurdurtup hükümete karşı yasakların kalkması için kamuoyu oluşturuyorlardı. özal parti kurmaylarını toplayıp ne yapabileceklerini tartıştı. çoğunluk anayasa değişikliği ile yasakların kalkması görüşünü sunsa da özal bunu halka sormanın iyi olacağına hükmetti ve 1987 de referanduma karar verdi. referandumdaki oyların sayıldığı gece özal' a 75 bin gibi çok az bir oyla evet'in önde olduğunu ama geçersiz sayılan ve itiraz edildiği taktirde geçerli sayılacak çok oyları olduğunu ve hayırın kazanacağını bildirdiler. ama özal "yakışık almaz, hem bu yasaklarla bizi ab'ye de almazlar" deyip vazgeçmiş. yani itiraz edip pek ala bu kurt siyasetçileri ekarte edecek ve kendisini ve partisini siyasi arenada uzun bir süre yaşatacak bir fırsat önüne gelmişken itiraz etmemiştir. siyasi ahlak budur.

    https://youtu.be/ujv3xi81ahs?t=720
  • siyasilerin siyaset yapma yasaklarının kaldırılıp kaldırılmamasını halka sorabilecek kadar demokrasi karşıtı şahsın hareketi.

    kendisi kazanacağından emin olduğu için referanduma gitmişti. kendi iktidarını sağlamlaştırmak ve batıdaki imajını bozmamak için kurguladığı bir tezgahtı referandum. referandum sürecinde turgut özal ve partisi siyasi liderlerin siyasi yasakları kalkmasın diye propaganda yaptı. bu adamı demokrat diye millete anlattılar bir de. halktan tokatı yiyince hesapları şaştı. bunu dünyaya açıklayamayacağı için de itiraz edemedi sonuçlara.

    bu referandumun kendisi başlı başına siyasi ahlaksızlıktır.
hesabın var mı? giriş yap