• bu paragrafta okuyacaklarınız yaşanmış ve tamamen gerçektir! tarih 21 aralık 2002, yer bükreş'te "çin pazarı" olarak anılan, kaçak malların ve ucuz ıvır zıvırın satıldığı pazar yeri. küçük küçük dükkancıklar şeklinde koca bir alana yayılmış bu pazara girebilmek için, kapıda 5.000 lei (yaklaşık 283.300 tl) ödeyip karşılığında bir jeton almanız gerekiyor. paşa paşa sıraya girip jetonunuzu aldığınızda, eğer azıcık dikkat sarf edip jetonun üzerine bakmışsanız, içinizde bir şeyler acıyor, gözleriniz sulanıyor. çünkü, kapıda size verdikleri jeton, madeni bir 250.000 lira! dayanamayıp jeton satıcısına soruyorsunuz tabii ister istemez, nereden aldıklarını "jeton"larını. sizi aynen şöyle yanıtlıyor: "romanya'da bu jetonları yaptırsak iki misli paraya mâl oluyor. ama türkiye'den, üzerinde yazan değerden, çuvalla alıyoruz bunları. çok ucuza geliyor böylece."

    hiç ihtimal vermeyeceğiniz romanya'da durum maalesef böyle. lakin, enteresan bir ülke burası. geçtiğimiz aylarda romen hükümeti şu açıklamayı yaptı mesela: "romanya merkez bankası'ndaki döviz rezervi, romanya'nın dış borcunun 8,5 katına eşit."
  • türkiye'den azebaycan'a gidildiğinde yaşanan durum.
  • cüzdan yerine pul defteri, en olmadı ilk gün zarfı taşımayı gerektirir. özen ister, damgalara dikkat etmek, kurutma kağıdını eksik etmemek gerekir.
  • su sekilde vuku bulur:

    http://monkeyfaq.com/mail/index.html
  • bulgaristan , yunanistan gibi hakir görülen ülkelerden türkiyeye gelindiğinde , yaşanan durum türkiyede para pul insanlar kul ...
  • tarihsel bir gerçeğe dayanan deyim. 19. yy'ın son çeyreğinde osmanlı ekonomisinde madeni para sıkıntısı baş gösterir. küçük değerdeki madeni paraların yerine posta pullarına bir damga basıp piyasaya sürerler. yani aslında para pul olmaz da pul para olur. fakat bu pullar düşük değerli paraların yerine kullanıldığı için zaman içerisinde "paranın değeri düştü" anlamında kullanılır oldu bu deyim.
  • 1 pul ne kadar sorusunu akıllara getiren durum. baktım, pul tl'den daha pahalı. dolayısıyla para artık pul bile etmiyor. altın şeklindeki çikolata bile tl'den pahalı.
  • türk lirası bazında konuşursak pul'dan daha değersiz bir durumda olabilir, pulun yapım maliyeti daha fazladır. üç ay önce 65 tl bozuk parayı hurda olarak 100 tl'ye satabiliyordunuz.

    (bkz: 65 tl bozuk paranın hurda olarak 100 tl etmesi)
  • en büyük banknotun dahi devletin 'en üst' kademesi tarafından 'iki yüz liracık' olarak tanımlandığı topraklarda paramız için kullanılabilecek en doğru tabir; paramız pul oldu... (bkz: 18 mart 2022 erdoğan'ın 200 liracık açıklaması)
    o halde bakalım neymiş bu 'paramız pul oldu' ifadesinin ortaya çıkış sebebi.
    osmanlı devleti'nde 1878 yılında bozuk para sıkıntısı yaşanır. piyasadaki sikke o kadar azalır ki, daha önceleri halk tarafından küçük görülen ve şikayet edilen bakır sikke bile bulunamaz hale gelir. bozuk para olmaması sebebiyle şirket-i hayriyye ve idare-i mahsusa vapurlarının, tramvay ücretlerinin ödenmesinde ciddi problemler meydana gelmeye başlar. bunun üzerine şirketler 10 ve 20 paralık biletler bastırır. biletleri toplu halde alan halk, zamanla bu biletleri alışverişlerde de kullanmaya başlar. fakat bir süre sonra esnaf bu biletleri kabul etmemeye başlar, halkın elinde kalan biletler yeni bir problem doğurur. bunun üzerine devlet 10 paralık posta pulu çıkarır. toplamda 25 bin lira olacak şekilde basılan pullar para şeklinde piyasaya girer. ve bu durum 'para pul oldu' tabirinin kaynağı olmuş olur.
    yalnız yazarken farkettim de tarih hakkaten tekerrürden ibaret!
hesabın var mı? giriş yap