• hızlı çarpan bir kapıya sıkışma sonucu ile gerçekleşebilir... eğer sinirler zedelenirse hiç acı hissedilmeyebilir... küçük bir çocukta meydana gelirse alman hastanesi ekibi yalnızca ucu kopan parmağı başarı ile onarabilir, hiç iz kalmayabilir hatta operasyondan sonra*...
  • mücellithanelerdeki kagit kesen giyotin tabir edilen aletlerde pek çok rastlanan hadise. giyotin oldukça agir metal bir kütledir ve yüzlerce sayfa kagidi butona basildigi anda cart diye keser. olasi kazalar düsünülerek (çünkü kesen arkadasin elleri rahat durmaz, son saniye yerlestirdigi kagit kütlesini düzeltmek ister) yerlestirilmis olan iki adet butonuna ayni anda basmak gerekir ve aralarindaki mesafe bir kulaç kadardir. heyhat cingöz mücellit arkadaslar basit bir plastik yapistirici marifetiyle butonlardan birini sabitlerler. el iste göz oynastayken butona basiverirler ve hoop parmak ve dahi el kopmus kanlar fiskirmaktadir. bir takim cesaret küpü arkadaslarin ise söz konusu aletle tirnak kesmeye kalktiklari da ayrica rivayet edilir..
  • özellikle riskli meslek gruplarında sıkça görülen bir iş kazası olması yanında(ör: kasaplık, marangozluk, bir boş zaman hobisi olarak hızarcılık) günlük hayatta da beklenmedik kazaların istenmedik sonuçlarından biridir. nedeni kavgadır, dövüştür, kazadır fark etmez, önemli olan kopan parmağın tekrar yerine dikilebilmesi, fonksiyon kaybının en az seviyede tutulabilmesidir. bunun için en temel şey kopan parmağın(elin, kolun...) el cerrahisiyle uğraşan bir ortopedi kliniğine "en kısa sürede" ulaştırılmasıdır. en az süre kadar önemli olan diğer etken ise "doğru şekilde" ulaştırılmasıdır. şimdi biraz açalım:

    parmak amputasyonlarında, kopan parmağın uygun koşullarda taşınması durumunda, teorik olarak 30 saate kadar parmak replante edilebilir, yani yerine dikilebilir. fakat yine de ilk 8 saat parmak amputasyonları için çok önemli bir dönemdir, mümkünse bu 8 saat içinde el cerrahisine başvurmak en mantıklısı olacaktır(yani şimdi yatalım sabah gideriz yok). parmak üstü seviyelerde olan amputasyonlarda ise bu güvenli period gittikçe kısalmaktadır. özellikle büyük kas gruplarının dahil olduğu kol, önkol amputasyonlarında tolere edilebilir iskemi periodu 6 saat kadardır. maksimum 6 saat sonunda dokuların tekrar oksijenlenmesi sağlanmalıdır. bir önemli nokta da süre uzadıkça ortaya çıkan yıkım ürünlerinin artmasıdır ki bu da ciddi bir problem yaratabilir. sonuçta önemli olan: mümkün olan en kısa sürede kopmuş uzuvla hastaneye başvurmak.

    ikinci çok önemli konu: kopmuş uzvun taşınması işlemi. burada yapılan yanlışları saymayacağım ama herkesin asıl bilmesi gereken taşınma şekli en basit biçimiyle şöyle:

    bir sargı bezi alınır, ıslatılır, suyu sıkılır, kopmuş parçamız sargı bezinin içine konulur. ardından bir poşet/kap alınır, içi buzla doldurulur, sargı bezine sarılmış parmağımız bu poşetin içine konulur.
    1- parmağın buzla direk temasından kesinlikle kaçınılmalıdır.
    2- buzlar erirse(ki eriyeceklerdir) parmağın suyla temasından kesinlikle kaçınılmalıdır.

    bir kez daha söyleyeceğim gibi bu tip durumlarda taşınma süresi ve şekli maksimum öneme sahiptir. bunları doğru yaparsak uzvu kurtarma şansımız kat kat artacaktır.
  • tamiri,düzgün kesilerde* daha efektif olan hadise. özellikle başlıkta belirtilen "kopma"larda,yani hareket eden bir makineya takılıp çekilme sonrası bütünlüğü bozulan* ekstremitelerin tamirinde ne yazık ki pek yüz güldürücü sonuçlar alınamamaktadır. yukarıda da belirtildiği üzere önemli olan iskemiyi önlemektir yani damarları olabildiğince erken damarları tamir edip dolaşımı geri kazandırmaktır.sinir onarımı elektif olarak da yapılabilir *

    sinir tamirine değinmişken,aslında burada tamir edilen sinir kılıfıdır. kesilen kısım sinir hücrelerinin aksonları olduğundan intakt bir kılıf içerisinde eski yerlerine uzama yeteneğine sahiptirler. doğal olarak kesi vücudun ne kadar distalindeyse iyileşme de o kadar kısa sürecektir.
  • yakın arkadaşımın annesinin birkaç sene önce dışarıda buz gibi havada yürürken başına gelen talihsiz olay. işin ilginç yanı hava çok soğuk olduğundan olsa gerek; kadının serçe parmağının yerinde değilde dinlenmek için dayandığı tel parmaklıklarda olduğunu farketmesi yaklaşık 20 dakika sürmüş. dikmişler sonra.
  • güzel bir örneği için;

    http://www.youtube.com/watch?v=1zqknutavj0
  • en çok marangozların başına gelir. genelde anlık dikkatsizlik ve tedbirsizlikten olur.
    parmağı kopan üç kişi gördüm ikisi şerit testere ile birini jet motoru ile kesti parmağını. sanırım parmak koptuğu anda acı duyulmuyor ya da parmağı kopan şoka giriyor ve acıyı hissetmiyor. çığlık çığlığa bir bağırış parmağı kopandan değil olayı görenden çıkıyor genelde.

    sakin olmak ve ne yapılacağını bilmek çok önemli , önce kanama durdurulmalı , kopan parmak direkt buz ,su , alkol vb. sıvıların içine atılmamalı. buzlu su olan bir kapta ya da naylon torbada ayrı bir naylon içine konularak taşınmalı ve en yakın mikrocerrahi bölümü olan hastaneye gidilmelidir. diğer hastanelere gitmek zaman kaybı , sinir kat sayısının yükselmesi vb. durumlara yol açar.

    gebze'de
    özel merkez hastanesi
    medical park hastanesi bu hizmeti veriyor olmasına rağmen yüksek ihtimal kartal devlet hastanesine yollanabilirsiniz.

    sakin olup gidilecek hastane aranılıp (teknolojinin nimetlerinden faydalanma durumu o internete girilen telefonlar sadece facebook için değil) durum izah edilip ona göre gidilmeli.
  • koptuktan sonra, ideal muhafaza şartlarında - su geçirmeyecek plastik poşet içine koyup, onu da buz dolu bir poşete koymak- 6 saate kadar dayanabilen parmak, mikrocerrahi bölümü bulunan bir hastanede kolaylıkla yerine dikilebilir.
  • (bkz: şevşek ali)
hesabın var mı? giriş yap