• ünlü bir fransız pilot. 1921-2006 arasında yaşamış. aynı zamanda yazar, mühendis, politikacı ve balıkçı.

    diplomat bir fransız ailenin çocuğu olarak brezilya'da doğdu. gençliğinde bazı uçuş dersleri aldı. ortaöğrenimini fransa'da tamamladı ve 1937'de pilotluk lisansı aldı.

    ikinci dünya savaşı çıkınca fransa ordusu'na pilot olarak görev yapmak için başvurdu, ama reddedildi. o da abd'ye giderek hem ticari pilot olarak çalıştı, hem de mühendislik öğrenimi gördü.

    savaşta fransa işgal edilince özgür fransa ordusu'na katıldı ve raf'ta aldığı eğitimden sonra raf çatısı altında savaşan fransız pilotlardan biri oldu. savaşta önemli başarılar gösterdi ve genç yaşına rağmen general degaulle'ün övgüsünü kazandı. savaş sırasında ingiltere'de tanıştığı bir hanımla evlendi.

    savaştan sonra savaş pilotluğu anılarını le grand cirque ("büyük gösteri") adıyla kitaplaştırdı ve kitap çok büyük ilgi gördü. ayrıca savaştaki başarılı pilotların hava çatışmaları ile ilgili feu du ciel ("gökteki alevler") adlı bir kitap daha yazdı.

    kariyerine ise havacılık alanında mühendis olarak devam etti. ayrca politikaya da atıldı ve ulusal mecliste 8 dönem milletvekili olarak görev yaptı.

    cezayir'in bağımsızlık savaşı esnasında kısa süreli olarak fransa hava kuvvetleri'ne dönüş yaptı ve bu dönemdeki hatıralarını da kitaplaştırdı.

    sonraki yıllarında falkland savaşı esnasında arjantinli pilotları övmesi ve 1991'de körfez savaşı sırasında savaşa karşı tavırlar sergilemesi bazı tepkiler görmesine yol açan durumlar oldu.

    balıkçılık sporuyla da uğraştı ve bu konuda da uluslararası ün yaptı.
hesabın var mı? giriş yap