• pvc pencerelerin(pimapen) iç kısmında bulunan, vidanın döndürülmesiyle mekanın içerisine hava akışının girmesi ya da kesilmesi için yapılan ayardır.

    peki ne işe yarar bu ayar?
    kış aylarında evimize pencerelerden gelen soğuk havayı engellememizi ya da yaz aylarında evimizin hava almasını sağlar. eğer evinizde sürekli ısı kaybı oluyorsa hemen evinizin bütün pencerelerini aşağıdaki anlatacağım yönlendirme ile tek tek kontrol edin.

    kontrolü şu şekilde yapıyoruz; pencereyi açtıktan sonra iç kısmında kalan vidanın üzerinde bir çentik ya da nokta şeklinde bir iz var. bu iz eğer dışa(size zıt konumda ise) doğru bakıyorsa pencereniz yaz konumunda demektir. yaz konumu, pencereyi kapattığınızda contanın pencereyi tam sıkmaması ve içeriye hafif hava almasına izin vermesi demektir. dört numara alyan yardımıyla o çentik şeklindeki izi size doğru yani conta tarafına çevirin ve bunu evinizdeki tüm pencereler için uygulayın.

    sonucunda göreceksiniz ki eviniz eskisinden daha sıcak olacaktır. e tabi bu durum doğalgaz faturanıza da olumlu yönde yansıyacaktır.

    anlamayanlar için video
  • bayağı vida o yahu... gevsemisse sıkılır, ayarı kacmissa yapılır ama yaz kış modu ne lan! *

    "yazın gevşetin pencere arasından hava girsin" cami açsak olmuyor mu?

    "siz hiç düşünmez misiniz!"
  • pencerelerden girmemesi lazım soğuk ya da sıcak hiçbişeyin
  • sosyal medyada bu konuda üretilmiş kolpa bilgi içeren videoları seyrettim. ki uyduruk olduklarını hissettim.

    sonra bir tanıdığı arayıp sordum.

    özetle: "pvc pencerelerde yaz ve kış ayarı olmadığını, o contaları pvc pencere üreticilerinin montaj sırasında fitillerin basma kuvvetininin ayarlanması için koyduğunu, montaj görevlisinin ses ve hava sızdırmayı önlemek için fitili ezmeden dengeli bir ölçüde ayarladığını, her yaz gevşet hava gelsin ve her kış da sıkıştır ki soğuk gelmesin diye bir uygulama olmadığını,

    ilk montajdan sonra 10-15 yıllık bir kullanıma bağlı yıpranma sonucu kolda bir gevşeme ya da fitillerde bir ses veya hava sızıntısı hissedilirse sadece gevşeyen ve hava sızdıran bölgedeki fitilin biraz sıkıştırılabileceğini, kapı ve pencerenin kanada biraz daha yakınlaştırılabileceğini, bunun dışında gereksiz sıkıp gevşetmenin fitili ve contayı işlevsiz hale getirip müşteriye maliyet ve servis ücreti olarak yansıyacağını" söyledi.

    velhasıl pvc kapı ve pencelerde yazlık kışlık ayar yokmuş, ayar ilk montajda yapılır, 10-15 yıl kullandıktan sonra bir gevşeme veya sızdırma olursa ayar yenilenirmiş.

    pencere veya kapı kanadında basmama, gürültü veya hava sızdırma durumu yoksa ayarlamaya, alyanla uydurma yazlık kışlık baharlık icadlara gerek yok arkadaşlar.
  • sosyal medyada faydalı bilgiler tadında yeniden pompalanan saçmalık. ilk gördüğümde hadi lan ordan demiştim, yalnız değilmişim.
  • pimapen kapı ya da pencerelerin kilit bölümünde oval bir mekanizma vardır. bu mekanizmanın orta kısmı alyan anahtarın girebileceği şekilde boşluğa sahiptir. pimapen yaz kış ayarını bu kısımdan yapabilirsiniz.

    sonuç; +2 derece ısı kazandırmıştır.

    edit:
    alternatif daha aydınlatıcı kaynak
  • bu ayarı yapmayı ihmal eden benim gibi kişilerin kış mevsiminin bol yağışlı ve fırtınalı bir gecesinde sert bir sesle sıcacık yataklarından aniden ayağa fırladıklarında ardına kadar açılmış bir cam, içeri giren yoğun yağmur ve soğuk rüzgarlar ile karşılaşmaları, ilk olarak “şimdi ben ne yapıcam, bu saatte de hangi usta gelir” paniği yapmaları, ve de eğer evlerinde tamir çantası olduğu akıllarına gelirse gecenin üçünde soğuk havaya ve yağmura maruz kalarak o an youtube'da hızla bulunmuş konuyla ilgili bir video fonda açık şekilde uyku sersemi bir şeyler yapmaya çalışmaları da büyük olasılık dahilinde olduğu için daha uygun bir zamanda ve daha uygun hava koşullarında yapılması kesinlikle önemli olan bir pencere ayarıdır.
  • bu değerli bilgiyi öğrendiğimde çok şaşırmıştım ama hiç kullanmadım. iyi ısıtıyordur herhalde. böyle oluyor.
  • her pvc pencerede olmayan ayardır.
  • bu ayarın tutması için doğru bir işçilikle monte edilmiş pvc doğrama cam gerekir. yapılan montajların yarısı rastgele tutturma olduğundan ciddi bir üfleme sorunu varsa önce menteşe ve kilit montajı kontrol ettirilmeli.
hesabın var mı? giriş yap