• tadı ağır geliyor-muş.
  • bir önerme. yurt dışında tutup tutmaması zerrece umurunda değil. başlık da buram buram kompleks ve cehalet kokuyor. ağız tadı nedir bilmeyenler doluşup rakıyı kötülemiş. cehaletinizi yüzünüze vurmaya geldim.

    anason, birçok faydası ve çeşidi olan, bazı endemik türlerinin midilli’de yetiştiği, baskın bir bitki. alkol ise, kitlelerin güzide bir afyonu. üzüm, arpa, erik,küspe; artık elde ne varsa, bunlardan alkol üretmek mümkün. burada rakıya bok atanların alayı, muhtemelen tarımsal kökenli etil alkole katılmış kalitesiz anasonla yapılan ucuz rakılardan içen tipler. yani, hayatlarında iyi bir rakı içmemişler. yaş üzümden yapılan, saf anason yağıyla üretilen iyi bir rakıyı sek de içersin. yumuşacık, şeker gibi akar gider. ama tabi, etil alkole anason karıştırıp, ortaya çıkan sıvıyı rakı olarak adlandıranlar bir zahmet rakı içiyorum demesin.

    vergi politikaları sebebiyle rakı kültürü yara aldı. mekanlar sahte rakı satmaya başladı. insanlar da, özellikle yeni nesil, rakının iyisini içme olanağına sahip olamadı. küspe alkolüyle karıştırılmış anasonu da elbette beğenmezler. tekirdağ altın seri, efe tek imbik gibi %100 üzüm alkolü ve nispeten kaliteli anasonla üretilmiş rakılardan ötesi kesenize zarar. hiç içmeseniz daha iyidir.

    uzo üretiminde %100 üzüm kullanılmaz. midilli’de bulunan uzo fabrikaları, alkolü devletten satın alır. devlet ise üretimde yalnızca üzüm kullanmıyor. bizzat fabrikalarını gezmiş biri olarak söylüyorum. konuştuklarım bu durumdan şikayetçi. türk yaş üzüm rakısının daha iyi olduğunu da belirtiyorlar. uzolardan plomari coca cola tarafından satın alınıp dünyaya açılma hedefiyle, nispeten daha aromatik ve kolay içimli bir tad yakalamış. dünya çapında epey de satıyor. ama onu da denk geldiğim yunan gelenekselciler beğenmiyor. arak desen, bir iki defa denedim ve içtiğim sanırım lübnan üretimiydi, çok beğendim. rakija da balkanlarda tüketilen bir çeşidi. sek içmiştim, gayet de güzel gitti. yani, rakı ailesinin öyle türkiye ile sınırlı olma durumu yok. bir halt bilmeden konuşuyorsunuz.

    burada harfleri yanyana dizip gereksiz muharebe yapan yeniyetmeleri dikkate almayın. iyi bir rakı sek de içilir, güzel mezelerle de yuvarlanır. yemek/meze yanında içebileceğin, şarapla beraber en güzel içkidir. zaten benim aklıma başka bir içki gelmiyor. kötüleyenler, alternatif sunsun da bilelim. koca bir balkanlar/ortadoğu/asya coğrafyasındaki alkollü içki üretim tekniğinin nesini beğenmemiş şehzadeler? olm viski de için, bir şey diyen mi var? ama onun yeri ayrı, rakının yeri ayrı. yoğurtlu mezeler, peynir, kavun, karpuz, balık yanında viski mi içeceksin? şarap desen, asıl onun binbir türlü ritüeli var. vay efendim kalecik karası ile şu gider, cabernet içilmeden önce şöyle soğutulmalı falan derken “eehh skerim” deyip rakı içmek mi daha zahmetli yoksa şarap mı? kaldı ki kültürünü edinene dek ödeyeceğin paranın da ucu bucağı yok. ha dersen ki ben hep dikmen şarabı içiyorum, bak ona lafım yok. sen zaten olmuşsun. rakının zahmetli bir içki olduğu iddiası da böylece tırt çıkıyor.

    viski ve votka ile rakıyı kıyaslayanlar, ispirto içsin daha iyi. vergisi de az. zaten damak tadı da yok bunların belli ki, neyle neyi kıyaslamışlar. bence de bulu leybıl efe yaş üzümden iyi, evet.

    ilk rakı ve bira fabrikasını yurdumuza kazandıranın sultan abdülhamit olduğunu belirteyim de, canı rakı çeken akepeliler de bu güzide lezzetten mahrum kalmasın, vergi ödesin. paranıza kıyıp iyi rakı için, böyle sikko başlıklar açıp cehaletinizi yansıtmayın. bakın cahil kalmanızla ilgili hiçbir sorunum yok. ama yansıtmayın. sonra amarigalıya, almana rezil oluyoruz, rakımızı içmiyürler.
  • kokteyl yapılmaya uygun olmadığı için olabilir diye düşünmekteyim. düz bir içecektir rakı, fazla seçenek sunmaz. rusların vodkasının tutması ile bizim rakımızın tutumamasının sebebi budur.
  • el yapımı rakı varken anasonlu dandik rakıyı ne yapsın adamlar birde içki kültürleri var
  • yurduma gelip de sabah kahvaltısında rakiiii içeni gördü bu gözler...
    masadan masaya çay kaldırdık şerefe niyetine * bacımm gel akşam kebapla içelim, dedik. kebap da bir şeye benzemiyor... seven kalitesizini de seviyor * . lakin hem adap bilmiyor, hem de içtiği şeyi rakiii sanıyor. rakı ağırdır abi herkes içemez , herkes sevemez!!!
  • bir ürünün sevilebilmesi için, o ürünü oluşturan malzemelerin lezzetli ve uyumlu olması şarttır.

    italyanlar, pizzada hamur fesleğen domates sos ve mozarella ile eşşiz bir lezzet uyumu yakalamış ve bu ürünü tüm dünya sevdirmişler.
    hamburgere bakın, et ekmek ve soslarla mükemmel bir uyum yakalanmış.

    patates tuz ve yağla yapılan patates kızartma da böyle.

    ekmek arası dönere bakın, yiyen yabancılar hemen seviyor, neden, çünkü uyumlu ve çok lezzetli.

    kolayı düşünün, 1 yaşında bebeklere tattırıldığını gördüm, önce ağzı burnu yamuluyor, sonra yine istiyor.

    yabancıya karnıyarık yedirin bayılır, biber dolmasını sever, mantıya hasta oluyorlar, neden, çünkü uyumlu ve çok lezzetli.
    üstelik bu yemeklerin birçoğu (döner, patates, pizza) bira ve şarapla da harika gidiyor.

    gelelim rakıya.
    malzemesi anason, üzüm suyu ve su, neden sevilmiyor.
    çünkü kimin aklına geldi bilinmez ama uyumsuz ve çok iğrenç.
    anasonun yakışacağı ve yenip içileceği başarılı bir şey üretme ihtimali çok düşük.
    başarısız bir fikir ve yokluktan içilmiş ve bu şekilde alışılmış.

    bunu deneyen mesela soğan suyu ile bir içki üretmeyi de deneyebilirdi ki bu da iğrenç olurdu.
    işte rakı da bu düzeyde iğrenç bir içecek.

    iddia ediyorum;
    içki içmeye yeni başlayan bir milyon kişilik genç deney grubunun önlerine her içkiyi koyun, hiç bir yönlendirme yapmayın, tadarak deneyimlesinler, partilerde deneyip kendi içki tercihlerini oluştursunlar, bir tanesi bile rakıyı tattıktan sonra bir daha içmeyi denemez.
  • insanı acaba 1929 yılında gönderilen numuneler beğenilmedi mi diye düşündüren durum. zira gazete avrupalıların yavaş yavaş akşamcılığa başladıklarını yazmış :)
  • linçlenme ihtimaline rağmen söylemek istediğim sebep.

    rakı öyle abarttıldığı gibi güzel bir içki değildir. ağzının tadını bilen biri de içmez. gider zevk alacağın bir şey içersin. rakı edebiyatı falan da anlamaz yabancılar, bu yüzden tutmaz, tutamaz, tutmayacak.
  • kalitesiz olması bi yana aptal saptal rakı edebiyatı yapıp bir adabı olduğunu söyleyenlerdir
  • rakıyı sevmem hatta kokusu bile rahatsız eder genelde de mutsuzken içilen bir içkidir o yüzden de yurtdışında tutmamıştır adam oslo’da yaşıyo aq bu adam niye rakı içsin?

    ve bir de müzik eksiği, onlar müslüm gürses ve zeki müren şarkılarını anlamıyolar bu da çok önemli bi etken.
hesabın var mı? giriş yap