• adobe creative suite 6'nın istanbul lansmanındaki tercüman teyzenin "sorumluluk sahibi tasarım" olarak tanımladığı şey. ondan sonra zaten kulaklığı geri verdim.
  • özeti şudur;

    <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
  • yatay scrollbar'a elveda diyeceğimiz günlerin habercisidir.
  • kesinlikle engelle dostudur (en azından görme engelli diyelim)
    bi kere tarayıcıyı küçültmenize gerek yok. görüntüyü büyütmek de aynı işe yarar ve engelli dostu olması burada devreye girer. bu yüzden responsive siteleri çok seviyorum.
    işte size birkaç örnek. reponsive olmadı nedeni ile değil bana veya benim gibi zor gören engelliler (veya az göre yaşlılar) için ne kadar faydalı olduğunu göstereceğim. burada yaptığım tek şey ctrl++

    ekranım 1920x1080 (23")

    ekşi normal: http://i.imgur.com/afzwski.png
    ekşi benim kullanımım: http://i.imgur.com/qpjwlqr.jpg

    sol normal: http://i.imgur.com/sampdtr.jpg
    sol benim kullanımım: http://i.imgur.com/sny2zwv.jpg

    wordpress responsive tema (serdar kuzuloğlu) normal: http://i.imgur.com/ohqg4au.jpg
    benim kullanımım: http://i.imgur.com/3ck3bqu.png (ekran görüntüsünde sayfa çok uzundu, kestim)
    yani göreceğiniz gibi responsive ile okumak çok kolay.
    bi de responsive olmayan bir siteye bakalım: turkcell: http://i.imgur.com/erx4exi.png
    neden dış ekran görüntüsü aldım? çünkü scroll barları göresiniz diye. metni nasıl "göremediğimi" göresiniz diye.
  • css'in basina gelen en iyi sey. sonra da animasyonlar gelir.
  • (bkz: bootstrap)
  • ortalığı kasıp kavurmakta olan web trendi. responsive wordpress theme'ler mi dersiniz diğer cms'lere adapte edilmesi mi dersiniz, bir çok kişi bunun üzerinde çalışıyor. harika işler de çıkıyor.

    mantıklı bir çözüm gibi de görünüyor aynı zamanda.
    bunun yanında ayrı bir subdomaine yönlendirmek gibi çözümler uygulamanızın smartphone, tablet ve normal pcler için 3 kat yer kaplaması, 3 defa deployment yapılması gibi ek yükler çıkarıyor. responsive web design bunu engellemekte.

    aşağıdaki linklerdeki makalelerden açacağınız sitelerin açtığınız modern tarayıcının genişliğini değiştirdiğinizde genişliğe göre şekilleneceğini göreceksiniz. örneğin, tam ekranda normal bir site, tarayıcıyı yarım ekran boyutuna getirdiğinizde aynı içeriğin tablet için şekillenmiş halini, iyice küçülttüğünüzde ise, smartphone'a uygun halini göreceksiniz. linklerin şekli, logo ve resim boyutları vb. gibi html elementleri boyut değiştiriyor, kimi zaman yok oluyor, kimi zaman da tamamen farklı bir şekle bürünüyor.

    http://designmodo.com/responsive-design-examples/

    http://webdesignledger.com/…f-responsive-web-design
  • bootstrap kullanarak çok rahat kullanılabilecek bir tasarım yöntemi. google chrome'da yapılan siteyi test etmek için artık cihaza göre bakabileceğiniz mobil bölümü vardır. ayrıca sitesi responsive olmayanı dövüyorlarmış.
  • web tasarımcıları mobil site yapma derdinden kurtardığı için sevindiren, yeni bir şeyler öğrenmeye zorladığı için de üzen tasarım anlayışının ingilizce tanımı. türkçesi "duyarlı tasarım" veya "esnek tasarım" olabilir.
hesabın var mı? giriş yap