• --- spoiler ---

    liam neeson'ın rol alıp da canlandırdığı karakterin ölmediği ender filmlerden biridir.

    --- spoiler ---
  • iskoç viskisi, tatlı vermut ve bitter ile hazırlanan klasik bir viski kokteyli. (bkz: manhattan) kokteylinin iskoç viskisi ile yapılanı denebilir.
  • talihsizliği çok benzer olan braveheart gibi bir film ile aynı yıl vizyona girmesidir. bunun dışında temposu yavaş ancak sıkıcı olmayan bir film.

    puanım 7/10.
  • 1894 yılında new york manhattan’daki waldorf astoria otelinde bir barmen tarafında bulunduğu rivayet edilen bir klasik kokteyl. rob roy içerik ve görüntü olarak manhattan ile oldukça benzerdir. en büyük farkları manhattan’da rye viski kullanırken, rob roy’da iskoç viskisi kullanılmasıdır.

    malzemeler:

    4.5 cl iskoç viskisi (genellikle harman kullanılır)
    3 cl tatlı vermut
    angostura bitter
    maraschino kirazı

    hazırlanış:

    kadehin soğuk olması manhattan yapımında olduğu gibi burada da önemli. kokteylinizi yapmaya başlamadan 5-10 dakika öncesinde kadehi buzluğa koymanız yeterli.
    iskoç viskisi, vermut ve bitter malzemelerini bol buz ile birlikte belirtilen miktarlarda mixing glass (karıştırma sürahisi) içerisinde koyun ve stirrer (veya herhangi bir karıştırma çubuğu) ile yaklaşık 30 saniye kadar karıştırın.
    bir süzgecin yardımıyla buzları ayırarak içkinizi sürahiden buzlukta soğuttuğunuz kadehe boşaltın.
    bulması pek kolay değil ama rob roy geleneksel olarak maraschino kirazı ile süslenir.
  • başrolde aksiyon filmlerinden tanıdığımız liam neeson yer alıyor. liam reyizin ciklik halleri… bu filmi izlemkte çok geç kalmışım. hızımı alamadım ve birer hafta arayla iki kez izledim.

    filmde olay örgüsü 1700’lü yılların (18. yy) iskoçyasında geçiyor. muhteşem bir görsel şölen. dağ bayır çayır çimen… müthiş.

    filmin konusu ise onurunu korumak isteyen ve onur meselesine aşşırıı derecede takık olan klan reisi rob roy’un intikam arayışı. bu intikam alma arzusu bir kişiye odaklanmış gibi olsada geniş bir perspektiften bakacak olursak mevcut düzene bir başkaldırıdır.

    çarpıcı bir yapım. izlediğinizde hafızanızda muhakkak yer edecektir.
  • 1995 yılı yapımı intikam temalı tarihsel film. tıpkı "braveheart" filminde olduğu gibi ingiliz derebeyleri iskoç topraklarında bölge halklarını haraca bağlamış ve eğlence niyetine eziyetler etmektedir. rob roy denilen iskoç ise hem eski bir hırsız hem de bir klanın başıdır. bağlı bulunduğu ingiliz lordunun sağ kolu bir kılıç ustasıdır. rob roy bu lorddan ticaret yapmak için borç ister. lord borcu onaylar. fakat lordun muhasebecisi ve sağ kolu bir tuzak kurarak borç verilen 1000 sterlini çalarlar. rob derdini lorda anlatamaz. dik başlı olduğu için aralar iyice gerilir.

    film izleyiciyi "braveheart" gibi hırslandıramıyor. sanki karakterler ile oyuncular oturmuyor. izleyici filmle içiçe giremiyor. liam neeson'un hem genç hem de iri yarı olduğu zamanlar. fakat bu rol ona uymamış. oysa "les miserables" filminde efsane oynamıştı. jessica lange ise yüzünde devamlı anlamsız bir gülüşle. tim roth o döneme hiç uymayan bir kibarlıkta gibi. ama kendisinden nefret ettirecek kadar itici. hayranı olduğum brian cox ise ilk defa bu tarz pislik bir rolde.

    filmin müziği fena değil.

    --- spoiler ---

    olay kahramanlık ve onur mücadelesi gibi lanse edilse de, roy aslında büyük kaybeden. dik başlılığı ve en iyi ben bilirim tavırlarıyla çevresindeki herkesin ölümüne sebep oluyor. tüm topraklarını kaybediyor. bir sürü kadını kocasız, çocuğu babasız bırakıyor. bi ailesi kalıyor. buna da onur mücadelesi deniyor. adam her kararında hatalı. geride kalanlar kayıpları için suratına tükürmez mi?

    --- spoiler ---

    filmde cinsellik bolca var ama çıplaklık yok.
hesabın var mı? giriş yap