• neandertal fosilini inceleyerek aslında bunun insan değil de hayvan fosili olduğunu söyleyen kişidir.
  • kendisi, patolojinin babası olarak tanınan 19. yüzyılda yaşamış prusyalı bir doktordur. tarih boyunca insanlığa yol gösterip çalışmalarıyla öncülük yapmış diğer tüm insanlar gibi virchow da çok yönlü bir insandır. patoloji alanındaki çalışmalarıyla daha çok tanınmış olsa da kendisi aynı zamanda bugün dahi yayına devam eden, bugünki ismiyle "virchow'un arşivleri" olarak bilinen derginin kurucusudur. kendisi, halk sağlığını hükumetin gündemine taşıyan ve sosyal devletin gereği haline getirmek için çabalayan bir mücadelecidir de. sosyal ve ekonomik koşulların en az diğer hastalık yapıcı etmenler kadar mühim olduğunun anlaşılması için uğraş vermiştir. kendinden önceki dönemim ön kabulleriyle tıkanmış ilaçla tedaviyi somut bir temel üzerine çekmiş ve bugün ki anlamda neden sonuç çizgisine bağlı olan farmakolojiye zemin hazırlamıştır. kendisi etkili bir akademisyendi ve öğrencileri tıp camiasına yön veren doktorlar oldu. ömrünün ilerleyen zamanlarında da politikaya atılmıştır ve başarılı bir bilim kariyeri ile yetinmeyip siyasi olarak da bunu sürdürmüştür. antropoloji, arkeoloji, halk sağlığı, hücresel patoloji, lösemi, miyelinler, parazitoloji kendisinin katkı sunduğu başlıklardır.
  • “ bu büyük bilim adamının bir diğer yüzü de tarihi eser kaçakçılığına destek olmasıdır. truva kazılarını yapan ve ünlü hazineyi çalan shliemann'ın dostu olan ve ona destek vermek için iki üç defa çanakkale'ye gelen ve orada aylarca kalan wirchow çalınan bu eserlerin berlin'e götürülmesinde büyük rol oynamış ve bunu alman milleti adına bir zafer olarak değerlendirmiştir.ne gariptir ki bu hazine 1945 yılında moskova'ya götürülmüş ve orda saklanmış bulunmaktadır.”

    -kazancıgil,aykut, osmanlı'da bilim ve teknoloji,s.27
  • "tıp bir toplum bilimidir, politikaysa yalnızca tıbbın geniş çaplı bir biçimidir" sözünü dile getiren kişi.

    (bkz: biyopolitika)
  • iyi adamdır hoş adamdır ama bilimsel anlamda iki büyük kusuru vardır. ilki evrim teorisine karşı çıkması, ikincisi ise mikrop teorisine karşı çıkmasıdır.
  • "virchow triadı" olarak adlandırılan 1856 tarihli hipotezi günümüzde hala tromboz patofizyolojisini açıklamak için kullanılan modern patolojinin babası.
hesabın var mı? giriş yap