• yeni doğan bebeklerin 3. günü itibariyle başlayıp 15. gün itibariyle sonlanan ve vücutta bilirubin artışı sebebiyle oluşan dikkat edilmezse bebeği sakat bırakacak durum. göz bebekleriyle başlayıp burun ve yüz çevresi göbek ve en son ayak ve ellerle belirginliği artar. burada sınır göbektir. gözle görülür. göbekten aşağı inmişse ivedi doktor kontrolü gerekir. yapılan kontrollerde eğer 18mg/dl altı bir sonuç çıkarsa genelde tedaviye alınmaz. verilen tavsiye bol bol emzirmedir. bebek idrar yoluyla bilirubini atacağı için bebek en fazla 2 saat arayla emzirilmelidir. zorlu bir süreç. bilirubin bebekte inanılmaz uyku yapar. bebeği uyandırmakta zorluk çekersiniz. eğer emmez ise mama desteğinden kaçınmayınız. bu süreçte önemli olan mide boş kalmasın.

    15gün sonrasında eğer sarılık geçmez ise sarılığı tetikleyen farklı bir durum olabileceği düşünülerek kan testine geçilmekte.

    tavsiyem sarılık boyutu ne olursa olsun 3 güne bir kontrole gitmek. bizim bebeğin ilk sarılık testi 10.3mg/dl ve sarılık göbek sınırındaydı.

    tüm yeni ebeveynlere bol sabır diliyorum. zorlu süreç vesselam
  • ya acınızı anlıyorum ama insan sarılığı için bakıyorsun, kızımı kaybettim falan yazıyor aptallar. yazsana hayvanımı kaybettim diye.
  • bebeklerde görülen sarılığın ışık tedavisine varmazdan önceki tek tedavisi, bol bol emzirme, her emzirmeden sonra bir iki yudum da olsa su içirme ve keskin olmayan güneş ışığı banyosudur..
  • bu hastalığa sahip kişilerin kanları santrifüj edildiğinde, serumun rengi diğer kanlara göre ilk bakışta anlaşılabilecek kadar daha sarı olur.
  • tozutunca iki gün içinde 40 saat uyutan acayip bir hastalık
  • kedilerde ölümcül olabilen hastalık. daha doğrusu oldukça zahmetli ve garantisi olmayan bir tedavi süreci var. eğer sokak kedisi iseniz ve sizinle ilgilenecek zamanı ve parası bol bir meleğiniz yoksa ölüm kesin sonuç.

    bahçedeki 3 kediyi buna kurban verdim, barınakta öldüler. şimdi dördüncü bir tanesi sapsarı bir çift gözle sefil halde yatıyor. barınağa götürmeyip bahçede bildiği ve rahat ettiği ortamda mi ölse acaba diyorum. maalesef özele götürecek durumum yok, zaten sonrasında eve alma şansım da yok. ağır bir tedaviden kurtulsa bile hayvanı tekrar sokağa sefalete bırakmak tekrar aynı sonucu doğuruyor (bkz: tecrübe). yuvası olmayan kedi ölü kediymiş, bunu öğrendim son üç yılda.
  • safra renkli madde olan bilirubinin* çeşitli nedenlerle deri ve mukozada birikerek bu dokuları boyamasıdır.

    3 çeşidi vardır:

    1- mekanik sarılık: safra yollarının yangı, taş, parazit, urlar gibi çeşitli nedenlerle mekanik olarak tıkanması ve safranın karaciğer hücrelerinde ve dokularda depolanmasıdır. bu durumda serumda bilirubin direkt ve indirekt olarak artar, idrarda bilirubin artar ve renksiz dışkı görülür.

    2- hepatosellüler sarılık: karaciğer hücresinin bilirubini kandan alıp safra kanallarına salgılayamamasından oluşur. bu durumda serumda indirek tepki olur, idrarda ürobilinojen** artar ve açık renkli dışkı görülür.

    3- hemolitik sarılık: eritropoezin (kan yapımı) arttığı zamanlarda aniden fazla oluşan bilirubinin (karaciğer sağlıklı olmasına rağmen) plazmada birikmesiyle olur. bu durumda serumda indirek tepki daha fazladır, idrarda ürobilinojen artmıştır ve çok fazla ve çok koyu renkli dışkı görülür.

    *:hayvanların safrasındaki boya maddesidir. insan safrasının esas pigmentini oluşturur ve altın sarısı rengini verir.

    **: ürobilinojen, ürobilin, sterkobilinojen ve sterkobilin bilirubinnin yıkım ürünleridir. normalde dışkıda bulunurlar. karaciğerden safranın fazla atılımında, bu maddeler barsaktan emilirler ve idrarla atılırlar.
  • belirtileri göz beyazları ve cilt sarı bir renk alır , idrar çay rengi olur ..
    sanılanın aksine her sarılık viral hepatit değildir...
    (bkz: hepatit)
  • kanda bilirübin seviyesinin %2.5mg/dl'yi geçtiği zaman gözlenen deride sarı renk oluşması.karaciğer hastalıkları dışında hemoliz,kolestaz nedenli oluşabilir
  • sarılık tanım olarak bilirubinin dokularda birikmesiyle tanımlanır . bu yüzden tanısında kanda bilirubin seviyesine bakılır ama bazı vakalarda primer sorun bilirubin kaynaklı değil , hemoglobin veya eritrosit kaynaklı olabilir . eritrosit membranında bulunan serbest radikallere karşı antioksidan etki gösteren glutatyon redüktaz aktivitesi eksikliği bile sarılığa götürebilir işi . özellikle yenidoğan sarılığı nispeten sık görüldüğü için tedavide genelde kolaya kaçılır .
hesabın var mı? giriş yap