• satrançta en stratejik taş diye bir taş yoktur. bu ifade satrançtan anlanmadığının göstergesidir. buna at cevabı verenin ise kesinlikle dünyadan haberi yoktur. taşların bağıl güçleri vardır ancak bunlar da pozisyona göre değişiklik gösterebilir. şah zaten her şeydir, bunun tartışılacak yanı yoktur. bunun haricinde en güçlü taş vezirdir. 9 piyon gücünde olduğu kabul edilir. kale 5 piyon, at ve fil ise 3 piyon gücündedir. ancak bunlar oyunun başlangıcında bir fikir vermek adına verilen yaklaşık değerlerdir ki halen de üzerine tartışılmaktadır. oyun içerisinde oluşan pozisyona göre taşların değerleri değişiklik gösterebilir. bu da oyunda sonsuz strateji kurulabilmesini sağlayan etkenlerden biridir. kapalı bir oyunda at filden daha değerli olabilirken, oyun açıldığında fil çok daha üstün olabilir. ileri karakola yerleşmiş bir at ya da fil bazen kaleden bile güçlü olabilir. yine 7. yataya ulaşmış bir piyon belki bir kale gücündedir, hatta belki daha fazlasıdır. oyun sonuna girildiğinde vezir ve at birlikteliği uyum olarak vezir ve fil birlikteliğinden daha etkili olabilir vs vs . sözün özü satranç en stratejik taş şudur diyebilecek kadar basit bir oyun değildir. ömür harcanabilecek kadar derin bir oyundur.
  • yıllarca süregelen piyon en stratejik taş edebiyatına karşılık hepsinin işlevinin oyuncu zekasına bağlı olmasını düşünmeme rağmen bence at en stratejik taştır.
  • satrancı bilenler için at,
    bilmeyenler için vezirdir.
  • (bkz: at) sanırım.
    hareket şekli vs. yüzünden rakip hareket alanlarını hem hesaplarken zaman kaybedebilir hem de göremeyebilir bazı noktaları.
  • sağdan ikinci piyon. hem rok yapinca şahın önünü kapatir hem de diğer piyonlar gibi götveren değildir. soldan dördüncü piyonla aralarında husumet vardır ama kimseyi dertleriyle sıkmamak için anlatmaz. öyle de düşüncelidir. vezir ol kurtar kendini evlat.
  • büyük ustalar arasındaki maçlarda en stratejik taş piyondur. bu adamlar hayvan gibi seviyede oynadıkları için rakibin atı l çiziyormuş kare boydan boya gidiyormuş zaten dibine kadar biliyor ve kullanıyorlar bu nedenle de farkı piyonlar oluşturuyor. çünkü hem en değersiz taş görünümünde hem de 8 tane olduğu için doğru pozisyon ve konumlama güçlü taşların etkinliğini değiştiriyor. taşların gücünü kontrol edebildiği karelerin sayısı belirler. güçlü fil ile zayıf fili ayırt edebilme yolu budur. kontrol edebildiği kare sayısı demek taşlarla tıkanmamış kare sayısı demektir. oyundaki 32 taşın 16 tanesi piyon olduğu için de piyonların konumu ve etkin kullanımı kritiktir.

    oyuncuların seviyesi arttıkça değeri yüksek taşların vezir gibi mesela stratejik önemi düşer. çünkü genellikle oyun ortasında kırışılır. farkı ince detaylar belirler, ince detaylar da piyon oluyor. bazen bir piyon fazlasını geçtim bir piyonun daha iyi konumda olması sonucu belirliyor.
  • hepsi stratejikte en dediğin zaman at.çünkü en iyi stratejiyi at yapar.vezir bile değil.iki şah sona da kalabilir o zaman yıllarca salak salak karelerin üzerinde bile gezersin ama at en stratejik o dur kelle alır hareketsiz çaresiz bırakır.
  • yeri gelir vezir, yeri gelir piyondur. hamleye göre değişkenlik gösterir ki zaten bence satrançtaki en güzel kısım budur.
  • piyon piyon piyon. pusuda bekler vezir olur.
  • satranç değişken bir oyundur, sonsuz hareket kavramına sahip olduğu için taşlar üzerine derin bir düşünme gerektirir. bu yüzden her bir taş oyundaki konumuna göre her adımda farklı bir değere sahip olur.

    şimdi bir de entry giren yazarlara 'fularınızı yesinler' minvalinde laf söyleyen güruha gelelim, derdiniz ne sizin? satranç gibi strateji gerektiren bir oyuna bile nitelik (bkz: elitizm) yükleyip kendi kendinizi rezil ediyorsunuz, 7'den 70'e her insanın iyi ya da kötü her şartta oynayabileceği en kolay ulaşılabilen oyunlardan biri bu oyun, fular diyorlar hala.
hesabın var mı? giriş yap