• artan ölümlü otobüs kazalarının ardından üzerine dikkat çekilmesi gereken basit ama etkili önlem.

    bu önlem sayesinde, şarampole yuvarlanmalarda ve kafa kafaya çarpışmalarda genellikle bütünlüğünü koruyan otobüslerde yolcuların araçtan fırlayarak ya da araç içinde sağa sola çarparak ağır yaralanması veya ölmesi önlenebilir.

    şehirler arası otobüs yolculuklarında tüm yolcular için emniyet kemeri takmanın zorunlu olması, en az uçak yolculuklarındaki kadar önemli olmasına rağmen konuyla ilgili mevzuatta henüz bu hususla ilgili bir bilgiye rastlanmaması üzücü.

    birçok otobüste emniyet kemeri bulunmamasının yanı sıra emniyet kemeri bulunsa bile kemerini kullanmayan yolcuların diğer yolcular için tehlike yaratmaya devam etmesi ise bir diğer önemli sorunu teşkil etmekte.

    (bkz: türklerin emniyet kemeri takmaması)

    yıllar sonra gelen edit:
    (bkz: 13 mayıs 2017 marmaris'te otobüs devrilmesi)
  • yapılmaması durumunda karşılaşılabilecek sonuçlar için;

    http://www.youtube.com/watch?v=p5oowqawers
    http://www.youtube.com/…gvnvzovi51q&feature=related
    http://www.youtube.com/…uar14ss59j4&feature=related

    2007 yılında ilkokul öğrencilerini izmir'den kapadokya gezisine götüren bir otobüs, aksaray'da kaza yapmış ve çoğu çocuk tam 33 kişi ölmüştü. eğer otobüslerde tüm koltuklar için emniyet kemeri bulundurma ve takma zorunluluğu olsaydı ve o otobüsteki yolcular da bu kurala uyuyor olsaydı acaba kaç hayat kurtarılabilirdi?

    (bkz: 14 nisan 2007 aksaray trafik faciası)
  • içerisindeki yolcuların kaza sonrasında otobüsün altında kalmasını engelleyebilir.

    http://www.haberturk.com/…di-yolcular-altinda-kaldi
  • genellikle göte takilir o kemer boyle koltukta kipirdandikca.
  • ağır yaralanmaların ve ölümlerin genellikle çarpanın etkisiyle araç içinde savrulmadan kaynaklandığı düşünülürse kendi can güvenliğini düşünen her bünyenin uygulaması gereken eylemdir.
  • yapılması gerekendir.şirketler tarafından yolculuk sırasında herhangi bir uyarı yapılmaması şaşırtıcıdır.gerçi ben taktığımda yanımdaki kişinin bakışı kadar da şaşırtıcı değildir.
  • değişen karayolları trafik yönetmeliği ile zorunlu hale gelmiştir. uygulama anlamında yaptırımların ne zaman geleceğini merakla bekliyoruz.
  • zorunlu olmadan da yaptığım eylem. neticede o otobüs takla atabilir.

    not: kafa karışıklıkları olmuş. en son seferim 3 hafta önce trabzon-istanbul arası metro turizm ile setra marka otobüste gerçekleşti. yaz başında da trabzon-istanbul seferi yaptım kamil koç firmasının travego markalı otobüsü ile onda da vardı.
  • öncelikle otobüslere emniyet kemeri mekanizmasının takılmasını gerektiren eylem. otobüslerde ne zamandan beri emniyet kemeri var? yukarıda ilk iş olarak bunu yaptığını yazan var. hangi ülkenin otobüsüne biniyorsunuz? türkiye'nin en büyük firmalarında, en lüks araçlarında seyahat ettim, 1 tane bile gerekli mekanizmaya sahip olan otobüse rastlamadım. mevcut olan firmaları söyleyin, biz de onları kullanalım...

    edit: o amk koltuğunun her yerine baktım, göremedim. hadi kemeri göremedim, sabitleme mekanizmasını da mı göremedim? son otobüs yolculuğumun üzerinden (2 farklı firma, 4 farklı otobüs modeli) 1 ay geçmedi, mesaj atarsanız bunu da göz önünde bulundurun.
    al otobüs firmaları: kamil koç, ulusoy, metro. bu 3 firmadan daha büyüğü mü var lan?
    7-8 farklı yazardan gelen mesajlara göre pamukkale'de varmış. o firmayı hiç kullanmadım.
  • her otobüs yolculuğumda yaptığım eylem. en lüks otobüslerde seyahat edip kemer göremeyen arkadaşlar herhalde lüks artvin veya lüks bingöl'ü kastediyorlar.
hesabın var mı? giriş yap