• literatürde serotonin storm ya da hyperserotonemia olarak da geçer. serotonin salgılatan ve karıştırılmaması gereken ilaçların karıştırılması, aynı türde bazı ilaçların aşırı dozda kullanılması veya recreational olarak kullanılmasıyla deneyimlenebilir. ancak deneyimlenmese daha iyi olur, zira ölümcüldür. mutluluk verici maddelere heleloyloyloy diye delişmen bir gazla abanılmaması gerektiğinin kanıtıdır. bildiğiniz üzere her şeyin fazlası zarar. serotoninin bile.
  • ssri ile alındığı zaman serotonin sendromu yapabilen antibiyotik linezolid'dir.

    ayrıca meperidin ve tramadol da ssri ve benzeri ilaçlarla birlikte alınırsa serotonin sendromuna yol açar.

    edit: bilgi ekleme.
  • sadece serotonerjik ilaçların maoi'lerle beraber kullanılması değil, pek çok ilaç kombinasyonu sonucu ortaya çıkabilen sendrom. şöyle ki, serotonin seviyesini farklı yollarla artıran herhangi bir ilaç/madde kombinasyonu bu sendromun oluşmasına sebep olabilir. serotonin üretimini arttıran ilaçla (mesela amfetamin içeren bir ilaç) serotonin emilimini azaltan ilacın (herhangi bir ssri) bir arada kullanılması, veya serotonin metabolizmasını yavaşlatan (i.e. serotonin parçalanmasını yavaşlatma) maoi gibi bir ilaçla serotonin sentezlenmesini artıran bir ilaç, veya bunların değişik kombinasyonları sonucu oluşur. mesela maoi kullanan birinin zırt pırt st. john's wort kullanması da serotonin sendromuna yol açabilir, veya ssri kullanan bir bireyin aynı zamanda adhd'den muzdarip olması sonucu metamfetamin içeren adderall kullanması da. doktor kontrolünde kombinasyonlar yapılırsa sorun olmaması gerekir, ama kendi kendinize ilaçları, bitkileri, vs karıştırmayın lütfen.
  • güzel türkiyemizin muhteşem doktorları sayesinde neredeyse 10 aydır geçirdiğim atakların sebebi sendrom.

    ibs var diye ssri vermişti doktorlar. ilacı aldıkça atak üstüne atak, titremeler, donmalar, göz dalmaları, duygular karmakarışık, gereksiz ağlama veya sinir krizleri.

    doktora gidiyoruz, stressten kaynaklanıyor diyip doz arttırıyor, sonuç daha fazla atak.

    her gittiğim doktora ilaçlardan sonra böyle oldu dediğimizde aldığım cevap:
    ilaçlar böyle yapmaz

    hayır hiç mi bu sendromu duymadınız?

    velhasıl kendi başıma teşhisi koyup 3 hafta içinde ssri bıraktım ve ataklar tamamen yok oldu.

    ibs için antipsikotik ilaç olan risperdal ile devam ediyorum.

    hayatıma +15 kilo ile tekrar döndüm.

    update: antipsikotikler de az da olsa etkiledi. 2 ay önce direkt bıraktım her şeyi. çok rahatım artık.
  • yalnızca (bkz: iatrojenik) yolla meydana gelebilen bir acildir. hastalar hafif , orta veya ağır şiddette semptomlarla gelebilir , tedaviler buna göre değişmektedir. hafif semptomlarda ilaçlar kesilip hasta gözleme alınır . orta şiddette hastanın ateşi de yükselmiştir ama bu yükselme termostat sorunundan değil genel , aşırı kas kasılmasından kaynaklanmaktadır bu sebeple tedavi olarak antipiretikler verilmez vücuda soğuk uygulanır. ağır şiddetli bulgular ise adı üstünde en tehlikeli gruptur. hasta acilen monitörize edilmelidir , kaslar ağır derecede kasılı kaldığı için kas gevşeticiler kullanılmalıdır , gerekirse hasta entübe edilmelidir. böbrek fonksiyonları , elektrolikler , serum miyoglobin düzeyleri sürekli kontrol edilmelidir çünkü bunların bozulması çok kolaydır.

    edit: yazım hatası.
  • durduk yere oluyorsa kötü bir durumdur çünkü tümör kaynaklı olabilir
  • ssri ile birlikte alındığında serotonin sendromu yapan ilaçlar şunlardır.
    linezolid
    moklobemid
    selejilin / resajilin
    fenelzin / tranilsipromin
    meperidin / tramadol
    triptanlar
  • biz bulamıyoruz millet fazlasından zehirleniyor öyle bir hormondur.
    tanım: ibretlik hadise.
hesabın var mı? giriş yap