• japonca bir kelime olan shinrin-yoku ‘ormanda nefes almak’ veya ‘orman banyosu’ anlamına gelmektedir. başka bir ifade ile insanın kendini doğaya bırakması, duyularıyla ormanla bağ kurması anlamını taşıyor.

    japonlar shinrin-yoku ifadesini 1980’li yıllarda, ulusal sağlık planına dahil ettikleri bir tedavi yöntemi olarak kabul etmişlerdir.

    doğada olmanın nasıl iyi hissettirdiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. hepimizin hayali değil mi çalışma hayatımızı bitirince küçük bir kasabada bir orman içinde ya da yeşillere karışmış bir deniz kıyısında hayatımızı devam ettirmek. aslında hepimiz şu günde yaşadığımız streslerle, zorluklarla ileride o hayalini kurduğumuz güzellikleri hayal edererek baş ediyoruz.

    shinrin-yoku ise tam bu noktada modernitenin hastalıklara bir tepkisi için hayata geçirilmiştir esasen. insanlık doğal dünya ile kaynaşmaktan ve doğadan hiç bu kadar uzaklaşmamıştı varlığı boyunca. 2050 yılına kadar dünya nüfusunun %66'sının şehirlerde yaşayacağı tahmin ediliyor . çevre koruma ajansı tarafından desteklenen bir araştırmaya göre, ortalama bir abd vatandaşı, zamanının %93'ünü kapalı mekanlarda geçiriyormuş.

    tüm bu olumsuzluklara karşın ormanda geçirilen kısa sürelerde bile ciddi olumlu etkiler ortaya çıkmaktadır. shinrin-yoku, yürüyüş veya koşu değildir. görme, işitme, tatma, koklama ve dokunma duyularımız aracılığıyla doğayla bağlantı kurmaktır. shinrin-yoku bir köprü gibidir. duyularımızı açarak, bizimle doğal dünya arasındaki boşluğu kapatır.

    shinrin-yoku faydaları:

    - anti kanser hücrelerinin çoğalmasında etkilidir: yapılan araştırmada shinrin-yoku yapan 12 erkek denekten 11'inde shinrin-yoku öncesine kıyasla %50 oranında artış ile anti-kanser protein aktivitesi tespit edilmiştir.

    - kan basıncının azalmasında etkilidir: yapılan araştırmada shinrin-yoku'nun kan basıncının düşürülmesi üzerinde etkili olduğu ortaya çıkmıştır.

    -stresi azaltır : yapılan analizde shinrin-yoku'nun stresi azaltacak şekilde kısa vadede kortizol seviyelerini önemli ölçüde etkileyebileceği gözlenmiştir.

    -ruh halini destekler: yapılan araştırmada 155 katılımcının %37'si depresif ruh haline sahipken, shinrin-yoku sonunda depresif eğilimi olmayanlara göre yüksek oranda ruh hallerinde olumlu değişimler gözlenmiştir.

    -diyabetik hastalarda kan şekerini düşürmekte etkilidir: yapılan araştırmada deneklerin fiziksel yeteneklerine ve diyabetik durumlarına göre 3km ve 6 km yürüyüşler yaptırılmıştır. ve yürüyüşlerin sonunda kan şekerleri ölçüldüğünde düşüşler gözlenmiştir.

    ayrıca bitkilerin salgıladığı phytoncides sayesinde bağışıklımız artıyor ve kansere karşı vücudumuz dayanıklı hale gelmektedir.

    ormanların bize sundukları sonsuz. varlıkları başlı başına hayat kaynağı iken bize sundukları yararların sonu yok kesinlikle. biz ise bugünlerde göz göre göre onların yok olup gitmesini izliyoruz. hissettiğimiz duyguların tarifini yapacak hiçbir kelime yok. çok çabuk toparlayamayacağız belki biliyoruz ama hala umut var.

    şimdi ise eskisinden çok daha fazla ormanlara sahip çıkma zamanı. onları daha çok çoğaltıp, en doğru şekilde büyümeleri için çaba harcamalıyız.

    türkiye'nin ormanlık alanları ve kayıpları

    ormanlık alanların değişimleri
  • stresi azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. shinrin-yoku yani orman banyosu yapanlarda kortizol, nabız, kan basıncı, sempatik sinir sistemi aktivitesi azalır; kolinerjik sistem’in etkinliği artar. önerilen dozu minimum 15 dakikadır. yaprakların içinden ve arasından süzülen ışık hüzmesinin yani komorebi’nin bunda payı vardır.
    buyurunuz bilimsel kanıtı:
    the physiological effects of shinrin-yoku
  • 60 km yol gitmeme sebep olan felsefe. psikologa vereceğim parayı yola veriyorum ormanda yürüyüş yapıyorum terapi niyetine.
  • “ormanda nefes almak” veya “orman banyosu” anlamına gelen shinrin yoku’nun ortaya çıkışı japonya orman bakanlığının 1980’lerde vatandaşlarına sağlıklı bir ruh ve beden sağlığına ulaşması amacıyla doğada düzenli olarak vakit geçirmelerini tavsiye etmesiyle ortaya çıkar.

    japonya ve güney kore başta olmak üzere araştırmacılar, yaşayan bir ormanın gölgesi altında zaman geçirmenin sağlığa olan yararları hakkında bilimsel araştırmalar gerçekleştirir ve literatür oluşturur. shinrin yoku’daki ana fikir bir insanın doğada vakit geçirdiğinde sakinleştirici, canlandırıcı ve iyileştirici etkilerinden faydalanmasıdır.

    shinrin yoku; bağışıklık sistemini güçlendirir, ruh hâlini iyileştirir, tansiyonu ve uyku düzenini dengeler, enerjiyi yükseltir, stresi azaltır, kalp ritmini düzenler, dikkat eksikliği ve hiperaktivite olan çocuklarda odaklanmayı arttırır.

    japonya orman terapi birliği kurumu, 10 milyondan fazla insanın sık sık doğada vakit geçirmesini sağlar ve buna ek olarak sağlık sigortası kapsamında senede bir defa ücretsiz shinrin yoku gezisine katılma hakkı tanır.
  • ormanda vakit geçirmek yürüyüş yapmak. japonlar bunun üzerinde epey araştırma yapmış. stresi azaltıyor kanıtlamışlar 1 ay boyunca etkisi sürüyormuş.
  • japoncada ‘orman banyosu’ anlamına gelen kelime. ormana gidip rahatlamak için yapılan yürüyüş demek.
  • bana her gün shinrin-yoku
  • bir enter shikari şarkısı. the spark albümünün 7. sıradaki şarkısıdır. sözleri şu şekildedir;

    --- spoiler ---

    surrounded
    sunk deep in the dense embrace of the forest
    ı imagine this is the polar opposite of suffocation
    my lungs seem to gain extra capacity here
    and ı feel like an empty inbox
    as ı, contemplate the ultimate assault course
    the roots, the stumps, the branches
    ı squint into eternity
    as ı try to get to grips with the fact that we have no idea what we're dealing with

    my lungs will with air
    ı feel supercharged now
    my lungs will with air
    ı feel supercharged
    my lungs will with air
    ı feel supercharged now
    my lungs will with air
    ı feel supercharged

    ı'm hyper aware
    ı shiver and short circuit
    at the depths of the universe

    ı'm hyper aware
    ı shiver and short circuit
    at the depths of the universe

    we are the dust on the stained glass windows
    trying to comprehend the cathedral
    we are the dust on the stained glass windows
    trying to comprehend the cathedral

    --- spoiler ---
  • "shinrin-yoku," japonca'da "orman banyosu" anlamına gelir. shinrin-yoku, doğanın sunduğu orman atmosferini algılamayı ve bu ortamın sağlık üzerinde olumlu etkilerini deneyimlemeyi amaçlayan bir terimdir. bu kavram, ormanda yürüyüş yapma ve doğayla etkileşimde bulunmanın, stresi azaltma, zihinsel rahatlama ve genel sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu savunur.

    shinrin-yoku, 1980'lerde japonya'da dr. qing li tarafından bilimsel olarak araştırılmış ve popüler hale getirilmiştir. dr. qing li'nin çalışmaları, orman atmosferinde bulunan özel uçucu organik bileşenlerin (fitonositler) insan sağlığına olumlu etkileri olabileceğini göstermiştir. bu etkiler arasında bağışıklık sistemi güçlenmesi, stresin azalması, kan basıncının düşmesi ve genel zindelik artışı gibi faktörler bulunmaktadır.

    shinrin-yoku pratiği genellikle ormanlık alanlarda yavaş tempolu yürüyüşleri içerir. ancak, asıl amaç sadece fiziksel bir aktivite değil, aynı zamanda doğal çevreyle bir bağlantı kurma ve bu ortamın tadını çıkarma sürecidir. bu pratiği uygulayanlar, ormanın sessizliğini, doğal kokularını ve yeşilin huzur verici etkilerini deneyimleyerek zihinsel ve duygusal rahatlama elde etmeyi hedefler. shinrin-yoku, doğanın iyileştirici gücünü vurgulayan bir doğa terapisi biçimidir.
  • ormanı sev

    https://youtu.be/nn5jw16_2nu

    kalbinde yeşil bir ağaca yer verirsen ötüşen kuşlar konar kalbinin dallarına.

    yeşilin “umudun rengi” olması tesadüf değildir;farkına varmayız ama yeşil rengi bize her şeyin yenilendiği,yeniden doğduğu ilkel habitatımıza götürür.
hesabın var mı? giriş yap