• bazen bir kiralık ev ilanında kendini gösterebilir.

    http://www.sahibinden.com/…k-daire-136433900/detay/

    10-15 işçinin beraber kalabileceği 3+1 ev. vay arkadaş ama ya.
  • ekonominin toplum katmanlarını etkilemesiyle ve toplumun bunun ayırdına varmasıyla hasıl olan ayrım.
    yazarın son zamanlarda sık karşılaştığı ve asıl değinmek istediği ise sınıf ayrımını idrak eden bilincin bunu bir şans ya da şanssızlık olarak algılayıp kendini kandırmasıdır. sırf kendine benzemiyor, etnik ve coğrafi kökeni farklı diye bir kişi ya da gruba "köylü" ismini takarak -ki köylü kelimesinin bir aşağılama unsuru olarak kullanımı da ayrı bir entry konusudur- kendi önemini ve ayrıcalığını başkasının üzerinden kanıtlama çabasına girmesi kadar, ailesi alt ekonomik katmanlardan gelen bir kişinin kendini varsıllık karşısında edilgen görmesi de aynı yanılsamanın farklı bir türüdür. hatta koskoca türk toplumunun avrupa karşısında neredeyse genlerine işlemiş bir edilgen durumu vardır ki sormayın gitsin... "avrupai" diye bir sıfat vardır türkçe'de mesela... ve hatta o kadar yaygındır ki kullanımı en iyi okullarda okuyup, 3-4 dil bilip, yılda birkaç kez yurtdışına çıkan, görece standartları iyi olan kesimin fertleri bile iyi bir iş gördüklerinde ya da güzel birini gördüklerinde "ah ne kadar avrupai" deyiverirler!
    şüphesiz ki edilgenlik ve aşağılama belirten sıfat örnekleri çoğaltılabilir; "ibne", "kafir", "orospu", "sosyetik", "erkek gibi kadın", "karı gibi kırıtmak" falan filan...
    bu yanılsamalar, tüm katmanların fertlerini "sınıfsal öfke" denen başka bir girdaba sürükler ki işte onun yaratacağı gerilim bir toplum için gerçekten travmatik olabilir ve olmaktadır. -teheyt, bu cümleden sonra kürsüde ders verir gibi hissettim kendimi-
    ha diyeceğim son zamanlarda sözlükte yer alan bir sürü entry'de benim gördüğüm işte bu farkında bile olunmayan sınıfsal öfkedir. bu durumun yaş ortalamasıyla mı alakası var, "derinleşicez bir ara, ama zaman bulamıyoruz" gibi bir durum mu var... yoksa gençlik işsizlikten kendini trollüğe mi vurdu? ya da bilinç gerçekten bu düzeyde mi? neler oluyor biri bana açıklasın??
  • (bkz: freshman)
    (bkz: sophomore)
    (bkz: junior)
    (bkz: senior)
  • türkiye'de sınıf bilinci yoktur ama saydam bir perdeden sınıfsal bir ayrım vardır. elbette ortaçağ'ın aristokratları, ruhban sınıfı vb. gibi keskin olmasa da, sınıflar arası geçişkenlik içerse de biraz toplumumuza özgü şekilde -geleneksel motifler içerecek şekilde- oluşmuş bir yapı var.

    bahsettiğim durumu özellikle biyografi okumaları yaparsanız daha net görürsünüz. kitapta geçmesine çok şaşırabildiğiniz tanınmış simaların birbirleri ile olan ilişkileri, belli başlı ailelerin tanışıklığı, yine birbirlerinin hayatında oynadıkları rol, özellikle günümüzdeki gibi olmasa da yakın tarihe kadar belli başlı liselerde okuma şansı kazananların aldıkları eğitim ve ayrıcalıkları...

    bu durum elbette ülkemize has değil. her ülkede böyle elle tutamayacağınız network'lar bir şekilde oluşmuş durumda. bu da insanın başarısında elbette mühim bir rol oynamaktadır. hatta başarının çok büyük bir bölümü müdür bunu bu konuda daha bilgili olan insanlar açıklasınlar. en azından küçük çocukluktan itibaren dahi ailenin ve etrafınızdaki -yaşıtlarınız dahil- insanların nitelikleri büyük bir fırsat ve önemli destek sağlayan basamaklar. insan elbette yine de kaderi ile baş başa ve yalnız bir varlık gerçi. en iyisi ben burada bitireyim ve dediğim gibi bu konuda daha derin araştırması olanlara topu atayım. swh.
  • toplumların isteyerek ürettiği adi gruplaşma şekli...
  • (#111932519)
    ile çok güzel ifade edilmiş.

    paranın yettiği sınıf aitsin.

    olayın kişisel gelişimle, eğitimle, entellektüel birikimle, aynı dili konuşmak, aynı hobilere sahip olmakla zerre ilişkisi yok.

    misal çocukları anaokulundan itibaren en müstesna okullara göndermek, nam yapmış cemiyetlere katmak çocuğun eğitimi için falan değil (sınıfın) türün devamlılığı için yapılan tercihler.
  • - de'leri -da'ları ayıramayanlara yaptığınız
    - sentetik uyuşturucu kullananları aşağılarken yaptığınız
    - spotify mpotify kullanmayanlara yaptığınız
    - iphone'u "yakıştıramadıklarınıza" yaptığınız
    - “plaja da doluşmuşlar ya” derken yaptığınız
    - bilmemnerenin başkenti neresi? diye sorulan sorulara cevap veremeyenlerle dolu videoları izlerken yaptığınız
    - deodorant kullanmayanlara yaptığınız

    hareketlerin tamamı.
  • türklüğünle,kürtlüğünle,lazlığınla,aleviliğinle,sünniliğinle kısacası etnik kökenin ve dini inancınla övünebilirsin fakat kendi etnisiteni ve inancını farklı bir etnisitenin ve inancın üzerinde (bkz: tahakküm) kurma amacı ile kullanıyorsan sen faşist bir kişiliğe sahipsindir.

    sınıf ayrımı ile ırk ayrımı aynı şeyler değildir. sınıf ayrımı,toplum içeresinde saygınlık,ekonomik güç,iktidar gücü, iş gücü şeklinde toplumun tabakalaşmasıdır. sınıflaşmanın temeli ilk çağ toplumlarına dayanır. ilk çağ toplumlarındaki sınıfları genel olarak sıralamak gerekirse:

    1) kral ve yöneticiler
    2) din adamları
    3) asiller,soylular
    4)köylüler
    5)köleler

    günümüzde de hala sınıflı toplumlar bulunmakla birlikte kapitalist sisteme karşı mücadele eden enternasyonal işçi sınıfı da mevcuttur. kapitalist sistemin mahalli yöneticilerinede ilk çağın asil, soyluları günümüzün burjavazisi yani toplumun zengin kesimi günümüzün fabrikatörleri demek hiçte yanlış olmaz.

    ırk ayrımına gelirsek yazının başındaki beyanatın yeterli olduğu kanısındayım.
  • artık türkiye'deki sınıf ayrım kültürel anlamda oldu. nerede o 60'li, 70'li yıllardaki sınıf ayrımı ??
hesabın var mı? giriş yap