• dangalaklıkta son nokta. bir üniversite profesörünün tv kanallarında yapmış olduğu talihsiz açıklama. insanların siyanür konusundaki bilgisizliğini kullanmak için muhteşem bir araç. madencilik konusunda insanları korkutup kaçırmak için süper bir yöntem.

    dünyanın hiç bir yerinde siyanür maden aramak için kullanılmaz. siyanür ile maden kazanılır, aranılmaz. kazanmayı kısaca anlatmak gerekirse: altın ile siyanür dışarıdan tamamen izole bir şekilde karıştırılır ve altının siyanürde çözünmesi sağlanır. bu işlemden sonra siyanür bozundurularak* bertaraf edilir. bu işlemlerin hepsi özel tesislerde yapılır. dağa bayıra zarar verilmez. hatta maden şirketlerinin hepsi orman bakanlığına kestiği her ağaç! için belli bir miktar para öder. çevreci kılıklı insanların yapması gereken bu orman bakanlığına aktarılan milyonlarca dolar değerinde ağaç paralarının nasıl değerlendirildiğini araştırmalarıdır. hatta ve hatta maden şirketlerinin çoğu orman bakanlığına verilmesi mecburi olan bu ağaç parasının dışında kestikleri ağaçlar için binlerce fidan dikmektedir.

    halkımız madencilik, altın, siyanür vs. gibi konularda bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olursa biz malesef 5 sene sonra da 10 sene sonra da birbirimize "toryum, osminyum, sikyum" gibi e-mailler forwardlamaya devam ediyor oluruz.... bundan öteye de gidemeyiz..

    edit: kaynağını hatırlamıyorum ama dpt nin sitesinde bulabilirsiniz belki.. türkiye de maden sektörü için yılda 1.000 küsür ton siyanür kullanılırken, diğer sektörlerde (özellikle tekstil) yılda 10.000 ton civarında siyanür kullanılmaktadır.

    edit 2: http://www.kozaaltin.com/sosyal.aspx?relid=8 siyanür ile ilgili biraz bilgi sahibi olmak için.
  • çevre derneği'nden gönderilen toplu maillerden gelen korkutucu başlık. ne de olsa çevreciyim ancak bir sosyal bilimci olarak altın çıkarma süreçlerinden hiç anlamıyorum. yine de haber kaynaklarının işaret ettiği bir olayda satır aralarına bakmanın önemini hepimiz öğrendik. hem bir çok çevre olayına duyarsız kalan basının bu kadar duyurumlar yapması hem de kütahya'daki köylerin boşaltılması söz konusu olunca da iyice şüphelendim orada yeni bir proje mi planlanıyor diye.

    sonuç olarak maden mühendisi arkadaşımla görüştüm. daha önce de bu haberlerin saptırıldığını bu işlemlerin anlatıldığı gibi olmadığını söylemişti. bu kez de aynı şeyleri söyledikten sonra, yurtdışından altın ticaretinin işe karıştığını, türk şirketlerin altın çıkartmasının engellenmesinin istendiğini söyledi. üstüne beton dökülen rezervlerin hikayesini de biliyoruz. şimdi enola gayun yazdıklarını da göünce ben de hem genel haberleri hem de mühendis arkadaşımın yolladığı linkleri sizinle paylaşmak istedim.

    haberler diyor ki:
    http://www.radikal.com.tr/…id=1048724&categoryid=77
    http://www.internetajans.com/…efault.asp?nid=105349
    [ http://www.haberflash.com/…jinin-cokmesi-25523.html http://www.euractiv.com.tr/…gin-blge-alarmda-017995 ]

    mühendisler ise şöyle diyor:
    http://www.madenciyim.com/…wthread.php?t=117&page=1
    http://www.maden.org.tr/…ler/290a7385ed77cc5_ek.pdf
    http://www.forumaden.com/…r-lici-ile-altin-uretimi/

    şimdi hep beraber bekleyelim görelim bakalım neler olacak.
  • altın nasıl aranır bilmeyen dangalakların varolduğunu zannetikleri arama yöntemi.

    türkiye'nin batısındaki (en çok tantana burada çıkıyor) altın yataklarının oluşumu gerilme tektoniği ile alakalıdır. batı anadolu açılırken oluşan horst graben sistemlerine bağlı olarak granitik kütleler gelmiş ve bu granitik kütleler içinde taşıdıkları altını hidrotermal sular yardımı ile kimi zaman plütonun iç kesimlerine kimi zaman ise magmatik kütlenin yakınlarına kimi zaman ise bambaşka bölgelere bırakırlar.

    uzak bölgelere bırakılırsa düşük sülfidasyon epitermal altın yatakları yakında ise yüksek sülfidasyon epitermal altın yatakları magmatik kütlenin içinde ise porfiri bakır molibden altın yatakları oluşur. şirketler bu sistemlerle oluşan altın yataklarından en çok düşük sülfidasyonu sever. cevher temizdir başka metallerle kirlenmez. takip etmek kolaydır bir damar boyunca hareket eder. bu damar aslında bir kuvars damarıdır. (ovacık)

    yüksek sülfidasyon ise magmadan çıkan asit karaketerli suyun inanılmaz asitliliğinden dolayı yoluna çıkan tüm kayaçları bozundurması ve sadece boşluklu (bkz: vuggy silica) bir silisin kalması ve altını bunun içine çökeltmesiyle oluşur.

    porfiri sistemler ise granitik kütlenin dış zonlarında altının bir kuşak şeklinde dağılmış halde bulunmasıyla oluşur. tenör çok düşük olduğu için bolca siyanür kullanılır.

    şimdi bu tipte oluşan altın nasıl aranır. öncelikle uzaktan algılama çalışmaları yapılır uydu görüntüleri kullanılarak yapılan bu çalışmalardan altının yanındaki minerallerin yansımaları aranır. tabi bunun için özellikle eski stratovolkanlar veya magmatik kütlelerin yakınlarına bakılır. kabaca bir yer belirlendikten sonra jeoloji mühendisleri araziye çıkarlar çevredeki kayaçlara bakıp altını oluşturan sistemlerin izlerini ararlar. şansları yaver giderse yüzeyde bir iz bulabilirler. bulamazlarsa jeofizik etütler yapılır. bu etütlere göre sondaj yapılır. sondajlarda izler bulunmaya çalışılır. sondajlarda yeterli gelmezse yarmalar açtırılır. daha sonra bu sondajlar birbirleriyle korele edilerek altın yatağının (hangi tipse) uzanımı, kalınlığı tenörü (yani belirli bir hacimde ne kadar altın var mesela ovacık'ta 13 gr/ton ile başlanmıştı) bulunarak rezerv hesaplanır. tabi bunların tamamı en az 5-6 sene alır.

    arama faaliyetleri bunlardır. sevgili cahil cühela çevreci arkadaşlar için söyleyim bu işlemlerin hiç birinde tabiata 1 gram bile siyanür verilmez. hatta sondaj ve yol için yapılacak ağaç kesimlerini bile orman bakanlığı çalışanları belirler. sonrada bilmem kaç katı fidan dikerler.

    peki siyanür nerede kullanılır derseniz siyanür altını içinde bulunduğu (kırılıp çıkarılıp taşınılmış ve öğütülmüş kaya) kayadan çıkarmak için kullanılır. tüm dünyada da yöntem budur. asla fazla kullanılmaz çünkü çok pahalıdır. tabiatta siyanür kendiliğinden bozuşur. ayrıca çeşitli bozuşturucu kimyasallar da katılır. toprağa geçmesini engellemek için ise kalın membran tabakaları kullanılır. yeraltı suyuna karışması engellenir.

    örneğin bir demir, kurşun, çinko gibi madenlerde bu işlem kullanılmaz. fakat o madenlerde flotasyon ve izabe atıkları vardır ve çevreye çok daha zararlıdır. doğru düzgün işletilmeleri gereklidir. bu madenler işletilirken hiç çıkmayan bu seslerin altın için çıkması insanı düşündürüyor.

    hiç bir şekilde siyanürle altın aranmaz. siyanür işletme aşamasında kullanılır.

    edit: bir de şu var .turizm bölgelerinde, sit alanlarında kıyı koruma bölgelerinde altın arayamazsınız. arama izni alabilen şirketlere izin çıkarılmamalıdır. çed raporlarını sikine takmadan açılan madenlerinde varsa eğer ben amına koyayım. bu işi yapacak adam düzgün yapacak. devlet buna önem alsın. okumayan etmeyen bilmeyen halkımızı gaza getiren cahil cühela çevrecilerde o duyarlılık yok.

    edit2: madenler için arama ruhsatı ayrıdır işletme ruhsatı ayrıdır. tanımları da maden kanunda ve yönetmeliklerde açık açık yazar. bana göre arz edilmesine kadar olan süreç arama faaliyetidir dersen bu işin eğitimini almış insanlar sana götüyle güler. izabe (eritip metal haline getirme) faaliyeti de mi arama faaliyeti o zaman kardeşim?
  • ne siyanür, ne altın madenciliği hakkında en ufak bilgisi olmayan şuursuzların zannettikleri aramadır.
  • ılginctir ki siyanur pek cok baska sektorde fazlasiyla kullanilan zehirli bir madde olmasina ragmen cevreciler nispeten daha az siyanur kullanilan altin madenciligi sektorunu ekmek kapisi yapmistir.

    ayrica ben madenci degilim, maden ilimini de okumadim ama 5 yil madencilik yapan bir kurumsal (piyasada fazla yok) bir sirkette calistim. altin aramasi da yaptik. benim gibi konunun disinda olan arkadaslara kisaca su aciklamayi yapayim.

    - ne yazik ki altini cevherden ayirirken (altin baska elementlere bagli bir sekilde cikiyor) siyanur cozeltisi disinda baska bir madde kullanmaniz imkansiz alternatifi yok. siyanurun icinden gecen altin diger istenmeyen elementlerden ayrisiyor.

    - eger gereken onlemleri alirsaniz, kullandiginiz siyanurun dogaya karisma ihtimali yok.

    sorunlar bu gune kadar kurumsalliktan uzak sorumsuz ureticiler yuzunden hep vuku buldu.
  • sal siyanürü gelsin dedirten entry.
  • siyanür degildir o siyanür olsa duramazdin
  • vasıfsız ve osuruktan çevrecilerin nefret ettiği, aslında var olmayan bir yöntem. dillerinden hiç düşürmezler ama "yahu bu siyanür altın elde etme sürecinin neresinde kullanılıyor" diye sormak akıllarından bile geçmez.

    edit: istediğiniz kadar troll diyin arkadaşlar. sözlükte millete laf sokmak için imlaya, yazım hatasına, saçma sapan şeylere takılan insanlar gelip bana "siyanür ha altın aramak için ha altın elde etmek için kullanılıyor. sonuçta çevre kirleniyor. " demesin. bir şeyi savunacaksanız önce savunduğunuz şeyin arkasında durabileceğiniz kadar bilgiyi ve kullandığınız her ifadenin ne demek olduğunu öğrenin. sonra haklı olduğunuz konuda karşı tarafa komik kozlar veriyorsunuz.
  • altın madencileri paralı troll tutmuş ekşide birbirlerinin yazdığını onaylayarak gündem oluşturmaya çalışıyorlar. iyiymiş valla. ver parayı ekşide yaz, kendini haklı çıkardığını zannet.
    altın için bir şehrin tek su kaynağı olan barajı hatırı sayılır riske atmak konusunda tek kelime yazmıyorlar. sadece kirlenmekten bahsetmiyorum. kesilen ağaçların engellediği erezyon nedeni ile baraj gölünün dolmasından yeraltı sularının değişen karakteristliği ve tabi bölgenin deprem kuşağında olması nedeni ile olası siyanür barajındaki kaçağın yüzbinlerce insanı etkilemesine kadar söylenecek çok şey var. ormanı kestiler doğal hayat büyük zarar gördü. liste uzun ama paralı troller için varsa yoksa çevreciler şöyle çevreciler böyle.
    yatacak yeriniz yok.
hesabın var mı? giriş yap